SiolNET. Novice Črna kronika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novomeški kriminalisti zaradi poslovne goljufije in lažnega stečaja ovadili tri osebe

4

termometer

Novomeški kriminalisti so zaradi poslovne goljufije in lažnega stečaja kazensko ovadili 41-letnega direktorja gospodarske družbe in 43-letno osumljenko.

Slednja je bila v omenjeni družbi odgovorna za opravljanje računovodskih del. Poleg tega so policisti v skladu z zakonom o odgovornosti pravnih oseb za kazniva dejanja ovadili še eno osebo.

Uporabila sta lažno bilanco stanja

41-letni direktor ter njegova sodelavka sta ovadena, ker sta sestavila in uporabila lažno bilanco stanja, izkaz poslovnega izida in letno poročilo gospodarske družbe za leto 2008, so zapisali na Policijski upravi Novo mesto.

Škoda v višini 1,8 milijona evrov Na podlagi omenjenih dokumentov je osumljeni ob sklenitvi in izvajanju več kreditnih pogodb preslepil odgovorne osebe bank, da bodo obveznosti izpolnjene. Osumljenec je poslovanje podjetja, ki je pridobilo kredite, preusmeril na novoustanovljeno podjetje, predhodno pa je šlo v stečaj. Zaradi neizpolnjevanja obveznosti je bila trem bankam povzročena škoda v višini 1,8 milijona evrov.

Podjetje je šlo v lažni stečaj

Osumljen je tudi kaznivega dejanja lažnega stečaja, saj je v letih 2008 in 2009 z bankami sklepal kreditne pogodbe, na podlagi katerih je pridobival nova posojila oz. reprogramiral predhodna posojila in tako čezmerno zadolževal podjetje glede na višino ustvarjenih oziroma pričakovanih prihodkov.

V prvi polovici leta 2009 je osumljeni nato sprožil aktivnosti za preusmeritev poslovanja podjetja na novoustanovljeno podjetje, v katerem je postal zastopnik. Z izgubo pričakovanih prihodkov in premoženja je podjetje postalo plačilno nesposobno in je šlo v stečaj. Skupna povzročena škoda znaša skoraj 2,2 milijona evrov.

Grozi jima zapor do treh let

Kazenski zakonik za kaznivo dejanje ponareditve ali uničenja poslovnih listin določa kazen zapora do dveh let. Zaradi kaznivega dejanja poslovne goljufije, s katero je nastala velika premoženjska korist ali velika premoženjska škoda, se storilec kaznuje z zaporom od enega do desetih let.

Kaznivo dejanje lažnega stečaja se kaznuje z zaporom od enega do osmih let, za kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi posojila ali ugodnosti pa zakonik določa kazen zapora do treh let.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin