SiolNET. Novice Črna kronika
0,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novogoriški zdravnik zanikal krivdo za malomarno zdravljenje

0,14

termometer

Damjan Birtič
Foto: STA

Na novogoriškem okrožnem sodišču se je začelo sojenje zdravniku pulmologu Damjanu Birtiču iz šempetrske bolnišnice, ki ga obtožujejo malomarnega zdravljenja bolnika, ki je po dobrem letu dni umrl zaradi raka na pljučih. V svojem zagovoru je šempetrski zdravnik pojasnil celoten potek bolezni Steva Petrovića in zanikal očitek tožilstva.

Zdravnik Damjan Birtič krivde ni priznal že na predobravnavnem naroku. Tožilstvo mu očita kaznivo dejanje malomarnega zdravljenja Petrovića med junijem 2012 in majem 2013, saj ga je zdravil zaradi vnetne bolezni pljuč namesto rakavega obolenja, ki je bilo konec leta 2013 za bolnika usodno.

Tožilstvo: Zdravnik ni odredil dodatnih preiskav za bolnika

Tožilka Ana Radovanović Širok je med branjem obtožnice Birtiču dejala, da bolnika nikoli ni napotil na terciarno zdravljenje niti ni izvršil bronhoskopije. Ob nenehnih bolečinah na desni strani prsnega koša, težkemu dihanju in vročini ter vedenju, da je bolnik dolgoletni kadilec, zanj ni odredil dodatnih preiskav, ki bi lahko pokazale na morebitno rakavo obolenje.

Birtič je na današnjem zagovoru povedal, da je bolnika v roku enega leta obravnaval večkrat kot druge bolnike. Zdravil ga je tudi po nasvetih starejših kolegov, ki so mu odsvetovali invazivne posege na tako hudo bolnem pacientu. Ob številnih rentgenskih in CT-slikanjih je upošteval diagnoze radiologov in tako bolnika zdravil po njemu najbolj optimalnih načinih.

Katarina Kresal, Miro Senica Posel danes Sporno posojilo Miru Senici, ki je pripeljal novega lastnika banke

Bolnik umrl zaradi pljučnega raka, ki so ga odkrili v četrtem stadiju

Bolnik je umrl zaradi pljučnega raka, ki so ga odkrili v četrtem stadiju, zato je bila bolezen neozdravljiva. Še v času zdravljenja so bolnikovim svojcem iz šempetrske bolnišnice poslali predlog za zunajsodno poravnavo glede odškodnine zaradi napak v zdravljenju, je pojasnila hči pokojnega Polona Petrović.

Zaradi hudo bolnega Petrovića svojci na njihovo ponudbo niso odgovorili, pozneje pa v šempetrski bolnišnici niso več privolili v njihove zahteve. Poleg njegove hčere so na sodišču danes zaslišali tudi njegovo ženo Metko Mininčič ter zdravnika radiologa v šempetrski bolnišnici Ivana Lebana.

Leban je povedal le, da je že ob slikanju pokojnikovih pljuč ugotavljal, da gre za tipična pljuča kadilca. Sojenje se bo nadaljevalo tudi v sredo z zaslišanji preostalih predlaganih prič.

Policija slika Novice Prirejali dokumente in urejali fiktivne zaposlitve

Svojci pokojnega zahtevajo 354 tisoč evrov odškodnine

Petrović je sicer po več kot enoletnem zdravljenju 31. decembra 2013 umrl zaradi pljučnega raka. Svojci pokojnega so proti šempetrski bolnišnici vložili civilno tožbo po tem, ko je Zavarovalnica Triglav, pri kateri ima bolnišnica zavarovano odgovornost, odklonila plačilo odškodnine, čeprav je bolnišnica pred tem že priznala zdravniško napako.

Petrovićevi svojci od šempetrske bolnišnice zahtevajo dobrih 354 tisoč evrov odškodnine. Prepričani so, da je bolnišnica v tem primeru ravnala nestrokovno.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin