Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 8. 2019,
6.56

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

27

Natisni članek

migranti avtomobil ugrabitev Črnomelj

Ponedeljek, 26. 8. 2019, 6.56

4 leta, 7 mesecev

Migranta priznala krivdo za ugrabitev, dosodili so jima leto in devet mesecev zapora #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,11

27

Pred novomeško okrožno sodišče je danes stopila trojica migrantov, ki jim je tožilstvo očitalo, da so maja letos ugrabili 79-letnega Belokranjca. 18-letni Alžirec in 25-letni Maročan sta na predobravnavnem naroku priznala krivdo za ugrabitev Miroslava Moravca in krajo vozila. V zameno za priznanje sta dobila vsak po leto in devet mesecev zapora. Ko gre za tretjega osumljenca, mora sodišče ugotoviti, ali je ta že polnoleten.

Po poročanju Planeta sta dva obtožena migranta, šlo je za 18-letnega Alžirca in 25-letnega Maročana, priznala ugrabitev 79-letnega Miroslava Moravca in krajo njegovega avtomobila, za kar jima je tožilec ponudil kazen leto dni in devet mesecev zapora. Za tretjega osumljenca mora sodišče ugotoviti, ali je polnoleten. Domnevno 18-letni Alžirec je namreč na današnjem predobravnavnem naroku na Okrožnem sodišču v Novem mestu zatrdil, da je rojen februarja 2001, in naj bi bil torej mladoleten, medtem ko je po podatkih iz sodnega spisa in podatkih, ki jih je ob zaprosilu za azil povedal policiji, polnoleten.

18-letni Alžirec in 25-letni Maročan sta danes še pred izrekom sodbe svoje dejanje obžalovala ter se opravičila ugrabljenemu Belokranjcu in Republiki Sloveniji. Alžirec je povedal, da je na pot odšel septembra lani, torej dobrih sedem mesecev pred ugrabitvijo, Maročan pa decembra lani. Zaradi dolge poti sta imela, kot sta dejala, psihične in fizične težave, zaradi česar se nista povsem zavedala svojih dejanj. Želela sta si le priti v eno izmed varnih držav v Evropi in tu delati, Alžirec pa tudi študirati.

V izreku sodbe je sodnica Betka Šimc oba spoznala za kriva. Za rop je vsakemu izrekla po deset mesecev zapora, za ugrabitev po sedem in za odvzem avtomobila po šest mesecev zapora. Nato je kazni združila in vsakemu izrekla enotno kazen po eno leto in devet mesecev zapora.

V ustni obrazložitvi sodbe je ocenila, da sta se obtožena s tožilstvom dobro izpogajala, kar je pripisala temu, da je tožilstvo verjetno upoštevalo njuno mladost. A mladost obeh po mnenju sodnice ne more biti opravičilo za to, kar sta naredila. Poudarila je, da sta oba iz svojih držav odšla iz strahu za življenje, hkrati pa sta sama nekoga pahnila v položaj, da se je moral bati za življenje. "Verjamem, da sta dejanje storila, ker sta želela priti v varno državo. A izbrala sta napačen način, ker cilj ne opravičuje sredstva," je dejala.

Ugrabljeni Belokranjec zahteva 50 tisoč evrov

Obema je sodišče podaljšalo pripor do začetka prestajanja zaporne kazni, ki sta jo na lastno željo začela prestajati takoj oziroma še pred pravnomočnostjo sodbe. Ker nimata prihodkov, ju je sodišče oprostilo plačila sodnih stroškov, bosta pa morala ugrabljenemu Belokranjcu plačati 213 evrov stroškov, ki jih je imel z najemom nadomestnega vozila (njegovo je bilo namreč v dogodku poškodovano). Belokranjec sicer od obeh (večinoma zaradi strahu, načetega zdravja in drugih posledic ugrabitve) zahteva skupno 50.000 evrov, a ga je sodišče danes v preostalem delu zahtevka napotilo na pravdo. Ocenilo je namreč, da bi dokazovanje preostale škode preveč zavleklo postopek.

Omenjeni migranti so bili obdolženi, da so 8. maja, potem ko naj bi v Beli krajini nezakonito prečkali hrvaško-slovensko mejo, ugrabili 79-letnega domačina, ga zvezali, strpali v prtljažnik njegovega avtomobila in se z vozilom odpeljali proti italijanski meji.

Danes | Foto:

Pred mejo naj bi avto z ugrabljenim Belokranjcem zapustili in pot peš nadaljevali v Italijo, kjer so jih prijeli italijanski varnostni organi in jih vrnili slovenski policiji.

Policijski trak
Novice Prebežniki naj bi v Beli krajini ugrabili domačina

Kot je razvidno iz objave na spletni strani sodišč, tožilstvo migrante bremeni kaznivih dejanj ropa, ugrabitve in odvzema motornega vozila. Vse tri osumljene so 10. maja s kazensko ovadbo privedli k preiskovalnemu sodniku, ki jim je na predlog tožilstva odredil pripor. Pozneje so jim zaradi begosumnosti in ponovitvene nevarnosti pripor podaljšali.

Ugrabitev je bila povod za protest, ki so ga nekaj dni zatem pripravili v Črnomlju. Nato je Črnomelj obiskal notranji minister Boštjan Poklukar, ki je prebivalcem ob južni meji obljubil dodatne varnostne ukrepe, med drugim tudi dodatne začasne tehnične ovire, videonadzor in, če bo potrebno, tudi kadrovske okrepitve.

Avtomobil, ugrabljen v Beli krajini
Novice Ugrabitev v Beli krajini: tri ugrabitelje prijeli, enega še iščejo #video #foto
Ne spreglejte