Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
25. 2. 2019,
11.51

Osveženo pred

5 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

2

Natisni članek

odvisniki zdravila UKC Maribor medicinska sestra

Ponedeljek, 25. 2. 2019, 11.51

5 let, 1 mesec

Medicinska sestra iz UKC Maribor naj bi odvisnikom prodajala zdravila #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2,02

2

zdravila | Fotografija je simbolična. | Foto Getty Images

Fotografija je simbolična.

Foto: Getty Images

Mariborski kriminalisti so po petkovih kriminalističnih preiskavah pridržali medicinsko sestro iz Univerzitetnega kliničnega centra (UKC) Maribor. Tanja Babič je po naših informacijah osumljena, da je odvisnikom od mamil skupaj s partnerjem prodajala zdravila, ki se izdajajo na recept. ZZZS je bil s tem oškodovan za od tri do pet tisoč evrov.

Kriminalisti so v okviru petkovih preiskav na območju mariborske policijske uprave opravili več hišnih preiskav. Policija je preiskovala tudi medicinsko sestro iz UKC Maribor, ki naj bi v imenu zdravnikov izdajala recepte za zdravila. Po naših informacijah naj bi Tanja Babič skupaj s svojim partnerjem odvisnikom od mamil prodajala zdravila, ki se izdajajo na recept.

policija
Novice Medicinska sestra v imenu zdravnikov izdajala recepte za zdravila?

Ponaredila več kot 200 zelenih receptov

Po besedah pomočnika vodje mariborskih kriminalistov Andreja Kolbla so kriminalisti v okviru predkazenskega postopka na območju mariborske policijske uprave izvedli šest hišnih preiskav poslovnih in stanovanjskih prostorov ter osebnih vozil, v katerih so iskali materialne dokaze za nadaljnji kazenski postopek.

Preiskava, ki jo usmerja Okrožno državno tožilstvo v Mariboru, je potekala v smeri utemeljitve sumov storitve kaznivega dejanja goljufije, za kar je predpisana kazen do treh let zapora. Omenjena medicinska sestra naj bi od leta 2017 do letos na svoje ime in ime svojega partnerja ponaredila več kot 200 zelenih receptov. Na vseh receptih je ponarejen podpis več zdravnikov.

Zlorabila podpis okoli 20 zdravnikov

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Maribor so danes potrdili, da je osumljena njihova medicinska sestra, ki je delala v urgentnem centru.

Po besedah predstojnika tega centra Romana Koširja so bili o sumu na nepravilnosti opozorjeni pred tednom dni. Ker je osumljena v urgentni službi sodelovala z zdravniki tako kliničnega centra kot Zdravstvenega doma dr. Adolfa Drolca Maribor, so zadevo preverili pri obojih. "Konkretno sem govoril z dvema zdravnikoma iz zdravstvenega doma in enim našim zdravnikom. Vsi so potrdili, da teh receptov niso napisali in da podpisi niso njihovi, zato smo zadevo prijavili policiji in kasneje tudi sprožili postopek izredne odpovedi zaposlitve," je pojasnil Košir, predstojnik UKC Maribor.

Po njegovem vedenju je osumljena zlorabila podpis okoli 20 zdravnikov. Večinoma naj bi šlo za zdravnike zdravstvenega doma, ki redno dežurajo v urgentnem centru UKC Maribor. Zaradi narave dela v tej službi ni nenavadno, da je imela medicinska sestra dostop do receptov in štampiljk. "To je naš ustaljeni način dela. Zdravniki, sestre, recepti, štampiljke so na voljo v vsakem trenutku zaradi samega procesa dela," je pojasnil Košir.

Tina Bregant
Novice Lažna zdravnica iz Izole v trboveljski bolnišnici delala s ponarejeno diplomo #video

ZZZS oškodovala za od tri do pet tisoč evrov

Na podlagi teh receptov so lekarne izdale več kot 600 zavojev zdravil sanval, zaldiar, lexaurin in doreta. Po besedah Kolbla gre za zdravila, ki se izdajajo samo na recept in so zelo iskana pri odvisnikih od prepovedanih drog. S tem dejanjem je bil Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS), ki je končni plačnik zdravil, oškodovan za od tri do pet tisoč evrov.

Koliko sta s tem zaslužila osumljena in ali je pri tem sodeloval še kdo drug, kriminalisti za zdaj še ugotavljajo. "Preiskava v zvezi z natančno škodo in obsegom izvrševanja kaznivih dejanj še poteka. Nadaljnja preiskava bo usmerjena tudi v preprodajo teh zdravil in iskanje razlogov za sum, da sta osumljena izvršila še druga kazniva dejanja," je povedal Kolbl.

Kriminalisti so osumljenima v petek začasno odvzeli prostost in ju še isti dan tudi izpustili, saj razlogov za pridržanje ni bilo več. Dogajanje se je sumljivo zdelo uslužbencem v lekarnah. Več o zadevi bo popoldne na novinarski konferenci povedal tudi predstojnik mariborskega urgentnega centra Roman Košir.

Ne spreglejte