Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
17. 11. 2011,
13.49

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

deklica

Četrtek, 17. 11. 2011, 13.49

7 let, 12 mesecev

Mama pogrešane deklice se boji, da deklica ni več živa

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Pred novinarje sta prvič stopila mama pogrešane koroške deklice Klare Kaker, Aleksandra Tuksar in njen oče oz. dekličin dedek Anton Tuksar.

Poudarila sta, da deklici nista nikoli storila nič hudega, kar dokazujejo tudi mnenja izvedencev in pravnomočno zavrnjeni sumi kaznivih dejanj. Ne vesta, kje je deklica, mama se boji, da ni več živa.

Tuksarjeva: Vse od ločitve mi je onemogočal stike s hčerko Oče štiriletne deklice iz Mežice, ki je obtožen odvzema mladoletne osebe in je v priporu od junija letos, je po navedbah dekličine mame in dedka ves čas, odkar sta se starša deklice julija 2008 razšla, onemogočal stike med mamo in hčerko, tudi nadzorovane.

Kot sta povedala na novinarski konferenci v Kotljah, je stike še posebej onemogočal od leta 2010, ko je sodišče deklico dodelilo v varstvo in skrb mami. Tuksarjeva deklice ni videla od oktobra lani in se boji tudi, da je deklica ne bo več spoznala. Zato je ob vrnitvi deklice pripravljena poiskati pomoč strokovnjakov, da z deklico ponovno vzpostavi odnos, je Tuksarjeva povedala ob spremstvu zagovornice, odvetnice Irme Pavlinič Krebs.

Tuksar: Vnukinja se me ni bala "Srečni bi bili, če bi izvedeli, ali je sploh še živa," je dejal Anton Tuksar. Zatrdil je, da deklici nikoli ni storil nič hudega, da se ga vnukinja ni bala in da je uspešno opravil tudi preizkus testiranja na poligrafu. Sum spolnega napada na deklico, glede katerega je dekličin oče podal ovadbo zoper Aleksandro in Antona Tuksarja, pa je bil, kot je znano, pravnomočno zavrnjen.

Mama deklice je zavrnila v nekaterih medijih objavljene očitke o tem, da naj bi se odrekla deklici, da naj bi postavljala pogoje glede stikov in da naj bi imela težave z mamili. Ponovila je, da se je ob očitkih o tem, da ne zagotavlja varnega okolja za hčerko, za nekaj mesecev umaknila tudi v varno hišo, vendar ji je oče deklice kljub temu onemogočal stike s hčerko.

Tuksarjeva kritična do dela policije Tuksarjeva ne ve, kje bi deklica lahko bila. Meni pa, da ima babica deklice po očetovi strani, ki naj bi bila odsotna od marca letos, tik preden je bila izvedena neuspešna izvršba na domu dekličinega očeta, "dobre pomagače". Možnost, da bi deklica bila v Nemčiji pri očetovih sorodnikih, je že bila preverjena, je povedala Tuksarjeva, ki je bila kritična tudi do dela policije.

Fotografijo deklice objavili na materino željo Policija je fotografijo od marca letos pogrešane deklice prvič objavila v sredo na željo dekličine mame. Kot je dejala Pavlinič Krebsova, je mama že nekaj časa želela, da policija v skladu z zakonskimi možnostmi objavi fotografijo, a do tega ni prišlo.

"Vprašanje odkrivanja identitete mladoletne Klare Kaker je glede na stopnjo njene ogroženosti ta trenutek postalo nepomembno vprašanje," pravi odvetnica in dodaja, da je to nepomembno vprašanje sploh ob dejstvu, da so oče deklice in njegovi svetovalci identiteto deklice in njenih staršev že zdavnaj odkrili.

Obravnava proti obtoženemu očetu deklice Boštjanu Kakerju zaradi odvzema mladoletne osebe se je v petek začela na Okrožnem sodišču v Slovenj Gradcu, sojenje pa je zaprto za javnost.

Ne spreglejte