Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 11. 2013,
14.34

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

policija nasvet otroci

Petek, 22. 11. 2013, 14.34

8 let

Kako naj ravna otrok, ko do njega pristopi neznanec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Policisti ponovno opozarjajo na pravilno ravnanje otrok in mladostnikov v primeru, da do njih pristopi neznanec in jih ogovori.

"Mami, neznanec me je pravkar povabil v avto," je lahko sporočilo otroka staršem, ki o dogodku takoj obvestijo policijo na interventno številko 113. Takšnih naznanil je bilo v letošnjem letu že več, ne samo na Gorenjskem, temveč tudi drugod, pravi Bojan Kos s PU Kranj in dodaja, da čeprav v nobenem od prijavljenih primerov niso potrdili ogroženosti otrok, je vseeno prav, da so otroci in mladostniki seznanjeni s pravilnim ravnanjem, če se znajdejo v situacijah, ki so lahko zanje nevarne.

Otrok naj se ne zapleta v pogovor z neznancem Policisti tako svetujejo, da naj se otroci oziroma mladostniki z neznanci ne zapletajo v pogovore, če pa jih ti že ogovorijo, naj bodo pozorni na morebitna sumljiva ravnanja, vsiljivo nagovarjanje, nespodobna povabila. V nobenem primeru naj ne vstopajo v vozila takih oseb in naj z njimi ne odhajajo, tudi če ta reče, da pozna njihove starše ali da je tako dogovorjeno.

Otroci naj v takih primerih stopijo stran od neznanca in ostanejo na razdalji, pokličejo svojega starša, pristopijo do drugega odraslega, ki je v bližini, in prosijo za pomoč ali pa takoj odidejo naprej in si poiščejo zatočišče v prostorih, ki so označeni z varno točko. Lahko se zatečejo tudi v prvo dostopno ustanovo, denimo v trgovino, lekarno, banko, kjer naj zaposlene prosijo za pomoč. Takoj naj tudi pokličejo na interventno številko policije 113.

Če neznanec otroka nagovarja v okolici vzgojno-izobraževalnih ustanov, naj otrok odide v vrtec, šolo in naj o dogodku zaupa delavcem ustanove, denimo vzgojiteljem, učiteljem, kuharicam, snažilkam ali drugim odraslim osebam. Zavod naj o dejanju seznani starše, policijo, v nadaljevanju pa tudi druge strokovne delavce, preostale otroke in njihove starše. Pomembno je, da pri tem ne razpihujejo zgodb, ki so nastale iz govoric, temveč se osredotočijo na konkreten primer in prave informacije.

Ni vsako vprašanje ali pristop neznanca sumljiv Čeprav pogosto izpostavljamo, naj se otroci z neznanci ne pogovarjajo, je vseeno treba ločiti med splošnimi vprašanji, ko te nekdo vpraša za pot, in med vsiljivim nagovarjanjem, nespodobnim povabilom ali zapletanjem v pogovor, ki pa lahko predstavljajo nevarnost. Ne smemo namreč pozabiti, da smo ljudje vendarle večinoma dobri, opozarjajo na policiji.

Otroka zato naučimo, da neznanemu človeku, ki ga ogovori, lahko mirno odgovori, se pa v pogovor ne vpleta oziroma se vanj ne zapleta.

Starši naj se z otroki pogovarjajo Otrok mora v vsakodnevnih in osebnih pogovorih s starši pridobiti občutek zaupanja. Zato naj se starši s svojimi otroki pogovarjajo in jih naučijo pravilnega ravnanja in obnašanja. Starši naj se z otrokom tudi natančno dogovorijo, kdo ga pride iskat pred šolo, na trening ipd., kam natanko in kako. Ob vsakršni spremembi naj se odrasli z otrokom pogovori, mu razloži spremembo in se z njim dogovori o njej. Vsak dogovor naj velja le za konkretni dan, za konkretno osebo in nič več.

Starši naj skupaj z otroki ugotovijo še, kje so za otroka varne točke, denimo vrtec, šola, Unicefova varna točka, policijska postaja, policijski avtomobil, trgovina, zdravstveni dom. Seznanite jih s tem, kdo so varne osebe, ki jim lahko zaupajo, denimo vzgojitelj, učitelj, policist, zdravstveni delavec, gasilec, trgovka. Otrok potrebuje sporočilo, da mu lahko drugi ljudje – odrasle osebe – pomagajo.

Delo z otroki naj zato temelji na osveščanju o nevarnostih in pravilnem odzivanju nanje. Posredovanje informacij pa naj ne bo zastraševalno, temveč usmerjeno v poudarjanje pravilne reakcije in ustreznega ravnanja.

Za preiskavo zelo pomembne priče dogodka Policija se odzove na vsako obvestilo o dejanju ali dogodku oziroma o sumu kaznivega dejanja, v katerem je udeležen otrok. Vsako tako naznanilo se obravnava individualno, podrobna in natančna preiskava pa je tista, ki policiste usmerja k ugotovitvam, ali gre v ravnanju posameznika za nezakonito dejanje.

Namen policijske preiskave posameznega dejanja je vedno zaščita žrtve ter odkrivanje in prijemanje storilcev, hkrati pa tudi preprečevanje in odkrivanje drugih sumov nezakonitih ravnanj posameznikov.

Poudarjajo pa, da je treba vsak sum najprej temeljito preveriti in šele nato presojati, ali je bilo ravnanje posameznika nezakonito. Policisti so tisti, ki bodo intenzivno pristopili k preiskovanju in preverjanju vseh okoliščin ter ukrepali proti osebi, če bo ta kršila zakon.

Pomembne so hitre in popolne informacije Vsak sum, da je bilo storjeno nezakonito dejanje, še posebej takrat, ko so lahko ogroženi otroci, je treba takoj naznaniti policiji na interventno številko 113 in sporočiti čim več podatkov o dejanju in vpletenih osebah.

Policisti pridobivajo potrebne in pomembne informacije tudi od oseb, ki bi lahko podale konkretne opise dejanj, opise oseb. Zato policija poudarja, da so za uspešno preiskavo dejanja pomembni tudi očividci, ki so bili priča dogodku ali pa so celo pomagali otroku.

Staršem odsvetujejo umikanje v anonimno prijavljanje dogodkov ali anonimno podajanje relevantnih informacij in predlagajo, naj vsak s svojo aktivno vlogo postane glas otroka.

Plakat in delovna lista za otroke Gorenjski policisti so pripravili preventivni plakat in delovna lista za otroke Otrokom je treba zagotoviti varnost, prav tako pa jih je treba seznanjati z nevarnostmi, da bi se nanje znali odzvati.

Zato so na PU Kranj pripravili preventivni plakat Bodi varen, tudi če si sam!, s katerim želijo otroke in mladostnike seznaniti s pravilnim ravnanjem in odzivanjem, ko se znajdejo v zanje nevarnih situacijah. S plakatom predstavljajo nekatere varne osebe in varna mesta oziroma kraje, kamor se lahko zatečejo, ko potrebujejo pomoč.

Plakatu so dodali dva delovna lista, prek katerih lahko otroci z igro spoznavajo pomen osebne varnosti in si sami ali poiščejo ali pa samo obnovijo znanje o tem, kdo so varne osebe in kje so varna mesta. Na policiji so namreč želijo, da otrok pozna samozaščitne ukrepe v nevarnosti, razume svojo telesno nedotakljivost in pravico do svojega osebnega prostora.

Ne spreglejte