SiolNET. Novice Črna kronika
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Hrvaška policija ujela v mrežo osem oseb zaradi prodaje potnih listov

4

termometer

Hrvaško notranje ministrstvo je v petek zvečer objavilo, da so v operaciji Mreža prijeli osem oseb zaradi suma ponarejanja in prodaje hrvaških potnih listov.

Hrvaški mediji so poročali, da so med osumljenci tudi policijski uslužbenci in uradniki v hrvaških diplomatskih in konzularnih predstavništvih v Tuzli in Sarajevu v BiH. Hrvaška policija je zgolj potrdila, da so prijeli osem oseb, tako kot tožilstvo pa niso želeli objaviti več informacij o petkovih aretacijah.

Okoli sto največjih kriminalcev je imelo hrvaške potne liste Jutarnji list je na svoji spletni strani poročal, da so kolegi hrvaških policistov na območju Banja Luke v BiH prijeli še najmanj dve osebi, ki naj bi bili povezane z domnevno prodajo hrvaških potnih listov kriminalcem iz Srbije in Črne gore. Približno sto največjih kriminalcev je imelo hrvaške potne liste, za 60 dokumentov so ugotovili, kdo jih je uporabljal ali jih še vedno uporablja, poroča zagrebški časnik. Poudarja, da so akcijo načrtovali dolgo časa.

Cena potnega lista naj bi bila med 10 in 50 tisoč evrov Spominja, da so tudi "balkanskega narko šefa", Darka Šarića razkrili v Južnoafriški republiki, ker je uporabljal hrvaški potni list, ki so ga izdali v enem izmed hrvaških diplomatskih predstavništev v BiH. Neuradno naj bi bila cena hrvaškega potnega lista med 10 in 50 tisoč evrov.

Hrvaška policija je preiskovala tudi, kako so zloglasni srbski kriminalci iz "zemunskega klana", Luka Bojović, Vladimir Milisavljević in Siniša Petrić, ki so jih prejšnji mesec prijeli v Španiji, dobili hrvaške potne liste. Ob tem je hrvaški notranji minister Ranko Ostojić spomnil, da se policija že leta sooča z dejstvom, da so od 90. let tisoči ljudi dobili hrvaško državljanstvo, čeprav so bili znani kot kriminalci.

Med imetniki hrvaških potnih listov tudi nekateri ruski mafijci Hrvaški potni list je med drugimi imel tudi Milorad Ulemek - Legija, ki je obsojen zaradi sodelovanja pri umoru srbskega premiera Zorana Đinđića ter drugi znani balkanski kriminalci, kot so Zvezdan Jovanović, Andrija Drašković, Cvetko Simić in Sretko Kalinić. Med imetniki hrvaških potnih listov so bili tudi nekateri izmed ruskih mafijcev.

Nenazadnje se je tudi haaški obtoženec, hrvaški general Ante Gotovina, skrival z dvema lažnima identitetama, kot Kristijan Horvat in Stjepan Seničić. Za obe imeni je imel originalna potna lista.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin