SiolNET. Novice Črna kronika
6,12

termometer

 • Messenger
 • Messenger

Enoletnik iz Beltincev v kritičnem stanju po skorajšnji utopitvi

6,12

termometer

rešilec
Foto: STA

V murskosoboško bolnišnico so popoldne pripeljali enoletnega otroka iz občine Beltinci, ki se je skoraj utopil v domačem bazenu. Hudo poškodovanega otroka, ki je še vedno v smrtni nevarnosti, so s helikopterjem prepeljali v ljubljanski klinični center.

Okoliščine nesreče za zdaj niso znane.

Center za obveščanje navaja, da je ob 17. uri helikopter z obolelim otrokom in medicinsko ekipo UKC Ljubljana poletel proti prestolnici. Policija sporoča, da je bila o dogodku obveščena ob 17.18. Kriminalisti še zbirajo obvestila in opravljajo ogled kraja, obveščena sta bila tudi dežurni preiskovalni sodnik in državni tožilec, so zapisali v sporočilu.

Otrok ne puščajte v in ob vodi brez nadzora

V Sloveniji so utopitve po številu smrtnih žrtev na tretjem mestu, takoj za prometnimi nesrečami in nesrečami pri delu. Vsako leto v vodi umre 15 ljudi. Policija je že večkrat opozorila, da otroci ne poznajo nevarnosti in jih zato ne smemo pustiti brez varstva.

Njihovi nasveti:

 • Stalen nadzor bazena je edina varna pot za preprečevanje utopitev. Če svojega otroka ne morete najti, najprej preverite bazen - sekunde tečejo. Nikoli, niti za sekundo, ne pustite svojih otrok samih v kopalnih kadeh ali bazenih. Prav tako te naloge ne zaupajte starejšim otrokom, zanje je to prevelika odgovornost. Mnogo otrok se utopi ob navzočnosti starejših bratov ali sester.
 • Okoli bazena je priporočljivo postaviti primerno oblikovano ograjo, ki bo predvsem majhnim otrokom preprečevala morebitne padce v bazen.
 • Poleg bazena ne puščajte stolov ali drugih predmetov, ki bi jih otroci lahko uporabili za premagovanje ovir (ograje).
 • Vzdržujte bazen - voda v bazenu naj ne bo motna ali umazana.
 • Raven vode v bazenu naj sega čim bolj do roba bazena, kar olajša morebitno "plezanje" iz bazena.
 • Pri gradnji bazena se izogibajte ostrim robovom ter spolzkim materialom, ki povzročajo zdrs in otežujejo prijemanje.
 • Izliv vode oziroma curki v bazenu naj bodo usmerjeni tako, da plavajoče predmete (na primer žogo in podobno) usmerijo v plitvejši del bazena poleg stopnic ali lestve.
 • Lestve in stopnice, ki vodijo iz bazena, naj bodo nameščene na vsaki strani bazena. Naj ne bodo spolzke in naj ne dopuščajo zdrsa.
 • Priporočljiva oprema bazena je tudi reševalna deska. V bazenih je vse več poškodb hrbtenice zaradi neprimernih skokov v vodo. Z desko je mogoče najprimerneje imobilizirati ponesrečenca tako, da je reševanje zanj veliko varnejše.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin