SiolNET. Novice Črna kronika
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dostopnost do strelnega orožja pomeni večjo verjetnost umorov ali samomorov

1

termometer

Nekdo, ki ima dostop do strelnega orožja, bo trikrat bolj verjetno storil samomor in skoraj dvakrat bolj verjetno postal žrtev umora kot nekdo, ki ga nima.

Znanstveniki z univerze Kalifornija v San Franciscu, ki so opravili celovito analizo strokovne literature oziroma opravljenih študij na to temo, so ugotovili, da je le v ZDA, kjer je opravljena večina raziskav in je lastništvo nad strelnim orožjem najvišje na svetu, vzrok za kar 31 tisoč smrti letno. Analiza je zajela tako samomore, uboje kot tudi naključne smrti zaradi strelnega orožja.

Razlike med spoloma: med moškimi večja verjetnost samomorov, ženske žrtve umora Analiza je tudi pokazala velike razlike med spoloma. Pri moških, ki so imeli dostop do strelnega orožja, je bilo skoraj štirikrat bolj verjetno, da bodo naredili samomor, ženske pa so v teh primerih trikrat bolj verjetno žrtve umora.

Ker vse študije niso vsebovale podatkov, ali so imele žrtve strelno orožje doma, metaanaliza ne vsebuje sklepov v zvezi s povezanostjo med samomori ali uboji ter lokacijo strelnega orožja, temveč govori le o njegovi dostopnosti.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin