Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
8. 5. 2015,
11.39

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

ovadba genocid

Petek, 8. 5. 2015, 11.39

7 let, 12 mesecev

Častni občan upokojeni major Vrhunec: Nič ne vem o ovadbi za genocid

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Ljubljanski župan Zoran Janković je danes na Ljubljanskem gradu podelil naziv častnega meščana in meščanke Ljubljane, ki jo bosta prejela upokojeni major Marko Vrhunec in pediatrinja Zora Konjajev.

A se lahko zgodi, da bo slavnostna seja mestnega sveta ob prazniku Ljubljane, mednarodnem dnevu zmage nad fašizmom in nacizmom ter dnevu Evrope kljub sicer slavnostnemu dogodku dobila grenak priokus. Mestni svet je na aprilski seji za častna občana izbral upokojenega majorja Marka Vrhunca, med letoma 1967 ub 1973 šefa kabineta nekdanjega predsednika Jugoslavije Josipa Broza Tita, in Zoro Konjajev, pediatrinjo, po koncu vojne prvo vodjo Centra za nedonošenčke v tedanji skupni državi.

Anonimka Vrhuncu očita genocid Tik pred podelitvijo je v javnost, pa tudi na naslove državnih organov, kot so tožilstvo, NPU, komisija državnega zbora in varuhinja človekovih pravic, prišla anonimna prijava, ki bodočemu častnemu občanu očita genocid med drugo svetovno vojno, ko naj bi bil vpleten v pokol političnih nasprotnikov komunistične partije.

"Prvič slišim za ovadbo, zato je ne morem komentirati," je ob našem klicu presenečeno dejal Vrhunec. Podelitev naziva častnega meščana sprejema kot veliko čast in priznanje za svoje življenjsko delo. "Sem štejem tako čas partizanstva kot svoje dolgoletno znanstveno pedagoško delo, pa tudi mojih enajst knjig," kot razloge za podelitev naziva našteva Vrhunec.

Janković: Ne razumem, zakaj želijo nekateri na vsak način razvrednoti vlogo osvoboditeljev "Ponosen sem, da bomo danes v družbo častnih meščanov sprejeli dve izjemni osebi, ki sta s svojimi prizadevanji zaslužni, da danes živimo v svobodni Ljubljani – prof. dr. Zoro Konjajev in prof. dr. Marka Vrhunca," se je na naša vprašanja odzval ljubljanski župan.

Po njegovih besedah je mestni svet MOL njuno imenovanje demokratično potrdil na aprilski seji. "Ne razumem nenehnega spodkopavanja nekaterih, ki želijo na vsak način razvrednotiti vlogo osvoboditeljev in jo enačiti s tistimi, ki so se postavili na drugo stran. Ve se, kdo je zaslužen za to, da danes živimo v svobodni Ljubljani in Evropi, in ne sprejemam poskuse nekaterih, da bi spremenili našo zgodovino," je povedal Janković.

Anonimni prijavitelji sicer na treh straneh naštevajo razloge in domnevne dokaze, zakaj bi lahko zoper upokojenega majorja uvedli kazenski postopek zaradi, kot so zapisali "dejanje genocida in kaznivo dejanje hudodelstva zoper človečnost. Dejanja Marka Vrhunca ustrezajo opisoma obeh kaznivi dejanj".

Ne spreglejte