Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
21. 5. 2014,
10.56

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

AMZS korupcija

Sreda, 21. 5. 2014, 10.56

7 let, 12 mesecev

AMZS: Vodstvo aktivno sodeluje s kriminalisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Kriminalisti so včeraj izvedli več hišnih preiskav, v katerih so iskali dokaze za utemeljitev sumov korupcije, med drugim na AMZS. Med pridržanimi je bil tudi generalni sekretar AMZS.

Trem osebam so odvzeli prostost. Dve osebi so zvečer izpustili, medtem ko je ena še vedno v pridržanju. Generalnemu sekretarju AMZS Slavku Rusu - tudi njemu so začasno odvzeli prostost - so odvzeli pooblastila.

"Zasežene so bile listine, predmeti in nosilci elektronskih podatkov, ki so v povezavi s kaznivimi dejanji," so sporočili s Policijske uprave Ljubljana.

Organi pregona preiskujejo sum koruptivnih dejanj "Dejanja naj bi bil utemeljeno osumljen generalni sekretar Avto-moto zveze Slovenije Slavko Rus, ki so mu preiskovalci tudi začasno odvzeli prostost," so zapisali na AMZS.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil podpredsednik AMZS Jože Režonja, jim organi pregona niso podrobno pojasnili, za kakšno kaznivo dejanje naj bi točno šlo, je pa dejal, da naj bi šlo za koruptivna dejanja.

AMZS: Vodstvo aktivno sodeluje s kriminalisti Predsednik AMZS Anton Breznik je ob seznanitvi z okoliščinami preiskave generalnemu sekretarju odvzel vsa pooblastila. Po Režonjevih besedah bodo tudi preučili Rusovo pogodbo o zaposlitvi, nato pa bodo v "skladu s statutom sprejeli ustrezne rešitve".

V AMZS so sicer še poudarili, da se v vodstvu odločno zavzemajo za odkrivanje nepravilnosti in kaznivih dejanj. "V fazi predkazenskega postopka, ki še poteka, vodstvo AMZS odprto, transparentno in aktivno sodeluje s kriminalisti," so zapisali.

Poudarili so, da je vodstvo nemudoma izvedlo vse potrebne ukrepe za nemoteno delovanje celotne družbe AMZS in izpolnjevanje vseh obveznosti, ki jih imajo.

Rusa naj bi v četrtek privedli pred preiskovalnega sodnika in mu prebrali ovadbe. Po navedbah POP TV je Rus osumljen, da je od leta 2011 storil več koruptivnih dejanj, za katera mu grozi od šest mesecev do pet let zapora. Osebi, ki ju je policija med preiskavo pridržala poleg Rusa, naj bi bila poslovna partnerja AMZS, ki da sta si s podkupninami zagotovila posle. Rus naj bi jemal podkupnine od različnih ponudnikov materiala, ki ga je AMZS nabavljal.

"Imeli smo občutek, da se na AMZS porabi preveč denarja oz. da se ga neracionalno troši," je za POP TV dejal Režonja. Za koliko je bil AMZS s tem oškodovan, kriminalisti še ugotavljajo.

Ne spreglejte