SiolNET. Novice Črna kronika
0,57

termometer

  • Messenger
  • Messenger

14 mrtvih v nesreči žičnice: Italijani aretirali tri osebe

0,57

termometer

Piemont
Nesreča se je zgodila v italijanski regiji Piemont, v počitniškem mestu Stresa, kmalu po tem, ko so ponovno zagnali žičniške naprave. Foto: Reuters

Preiskovalci trdijo, da je aretirana trojica v dneh pred nesrečo "manipulirala" z zasilno varnostno zavoro, potem ko je prišlo do prekinitve delovanja žičnice.

Po nedeljski nesreči kabinske žičnice na severu Italije, ki je terjala 14 življenj, so bile ponoči, po poročanju italijanskih medijev, aretirane tri osebe − lastnik Luigi Nerini, direktor ter vodja službe družbe Ferrovie del Mottarone, ki upravlja žičnico. Po zaslišanju so za trojico odredili pripor.

nesreča vzpenjača Novice Nesreča žičnice v Italiji: zdaj že 14 žrtev, umrl še otrok

Dezaktivirali napravo za zasilno zavoro

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, jim med drugim očitajo uboj ter nenamerno povzročitev nesreče in zelo hudih poškodb.

Preiskovalci namreč pravijo, da je trojica v dneh pred nesrečo "manipulirala" z zasilno varnostno zavoro, potem ko je prišlo do prekinitve delovanja žičnice. Napravo, ki naj bi v primeru, da se strga žičniški kabel, aktivirala zasilno zavoro, da bi ta nato blokirala oziroma stabilizirala kabine, so dezaktivirali.

Kamera vse posnela

To so storili zavestno, da bi se izognili morebitnim ponovnim blokadam in zamudam v delovanju žičniške naprave, misleč, da se kabel nikoli ne bo strgal, je pojasnila pristojna tožilka iz mesta Verbania, Olimpia Bossi.

Državno tožilstvo je pred tem v torek v okviru preiskave nesreče med drugim zaseglo nadzorno kamero, ki je posnela nedeljsko dogajanje.

Slovenski vojak zabluran Novice Nove podrobnosti: bodo Italijani našemu vojaku sodili zaradi umora? #video

Preživel le petletnik

Na posnetku je videti kabino žičnice, ki je bila že v bližini postaje na vrhu približno 1.500 metrov visoke gore Mottarone, ko se je nenadoma strgal kabel in je zgrmela proti dolini. 15 potnikov je pri tem vrglo iz kabine, ta pa je na koncu popolnoma uničena obvisela na drevesu. Nesrečo je preživel le petleten deček, ki pa je izgubil starše in brata.

Gorski turizem zaživel šele pred kratkim

20-minutna vožnja z žičnico, ki prevaža potnike iz letoviškega mesta Stresa, ki leži ob obali jezera Maggiore, na vrh gore Mottarone v deželi Piemont, je priljubljena med turisti, pogled z vrha pa ponuja lep razgled na Alpe.

Žičnice v Italiji so sicer po dolgem premoru začele delovati šele nedavno, potem ko so pri zahodni sosedi odpravili nekatere ukrepe, ki so bili sprejeti za zajezitev epidemije covid-19.

Reschen Resia Trendi Po 70 letih se je iz jezera v Italiji prikazala potopljena vas #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin