Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 7. 2020,
16.30

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,09

31

Natisni članek

policija alkohol vojaki Neapelj Slovenska vojska

Sreda, 29. 7. 2020, 16.30

3 leta, 9 mesecev

Nove podrobnosti: bodo Italijani našemu vojaku sodili zaradi umora? #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Orange 7,09

31

Prometna nesreča s smrtnim izidom, ki jo je v predmestju italijanskega Neaplja pod vplivom alkohola povzročil pripadnik Slovenske vojske (SV), ki naj bi nato poskušal pobegniti s kraja dogodka, dobiva nove razsežnosti. Po informacijah Planeta je bil v tragično nesrečo vpleten nekdanji glavni podčastnik prve brigade in višji praporščak I. R. 44-letniku iz Kamnika, ki je nameščen v Natovi bazi v Neaplju, bi v Italiji lahko sodili tudi zaradi umora. Zaradi vseh očitanih kaznivih dejanj mu grozi več kot 15 let zapora, so poročali v oddaji Planet 18.

Spomnimo, I. R. je v nedeljo zvečer zunaj delovnega časa in z zasebnim vozilom v neapeljskem predmestju Pozzuoli povzročil prometno nesrečo, za posledicami katere je v neapeljski bolnišnici umrla 43-letna ženska. I. R. naj bi nenadoma zapeljal levo na nasprotno stran vozišča ter presenetil motorista in njegovo sopotnico. Šlo je za poveljnika lokalnih karabinjerjev, ki trenutno še vedno ostaja na zdravljenju v bolnišnici, medtem ko je njegova žena v noči na ponedeljek podlegla poškodbam. Po navedbah prič naj bi I. R., ki je vozil pod vplivom alkohola, poskušal zbežati s kraja nesreče.

"Fant je poskušal pobegniti. Na srečo smo ga videli in smo ga zadržali. Vzeli smo mu ključe od avta. Potem so ga celo gasilci branili, češ, da smo mi le trdili, da je poskušal pobegniti. Na srečo je bilo tukaj veliko prič, vse skupaj so posnele tudi nadzorne kamere," je v zgornjem posnetku povedal eden od očividcev nesreče. I. R. navedbe o pobegu s kraja nesreče zanika.

I. R. se je pred nesrečo pojavljal tudi v slovenskih medijih

44-letni I. R. je višji praporščak SV, ki službuje v Združenem Natovem poveljstvu v Neaplju. Pred dvema tednoma je bil tam izpostavljen tudi ob slovesu tedanjega poveljnika sil. Preden je končal v italijanskih medijih kot povzročitelj smrtne prometne nesreče, smo Kamničana večkrat lahko videli tudi v domačih medijih. V javnosti je lani zastopal usposabljanje v taboru 132. gorskega polka. Pred tremi leti je ob sokrajanu, takrat še kamniškemu županu Marjanu Šarcu, slavnostno nagovoril zbrane ob dnevu upora proti okupatorju. Sožalje svojcem pokojne 43-letnice so včeraj izrekli tudi v Natovem poveljstvu v Neaplju.
slovenska vojska
Novice Neapelj: slovenski vojak naj bi bil pijan in naj bi poskušal pobegniti #video

Mu bodo Italijani sodili tudi zaradi umora?

Kot so za Planet danes pojasnili v pravni službi SV, imajo njihovi pripadniki na mednarodnih misijah točno določen delovni čas. Ta je v tem primeru odločilen, saj ima v primeru, če pripadnik SV neko dejanje stori v okviru tega delovnega časa, prednostno obravnavo v morebitnem kazenskem postopku Slovenija. V primeru, kot se je zgodil v nedeljo pri Neaplju, pa bo moral I. R. za svoje dejanje odgovarjati skladno s splošno lokalno zakonodajo, torej se bo moral po rednem postopku zagovarjati pred italijanskim sodiščem.

Policijska preiskava dogodka še ni končana, se pa v italijanskih lokalnih medijih že pojavljajo informacije, da se bo moral I. R. pred italijanskim sodiščem zagovarjati zaradi vožnje pod vplivom alkohola in zapustitve poškodovancev. Nekateri italijanski lokalni mediji med drugim poročajo, da bi I. R. lahko obtožili tudi umora.

Italijanska zakonodaja samo za najhujše dejanje, umor za volanom v vinjenem stanju, predvideva zaporno kazen od osem do 12 let. Od enega do treh let mu lahko prisodijo zaradi opustitve pomoči ob nesreči, zaradi vožnje v vinjenem stanju dodatnih 6 mesecev, so poročali na Planetu. Po neuradnih informacijah vojak dejstva, da je vinjen povzročil tragično prometno nesrečo, ne zanika.

Slovenska vojska
Novice Slovenski vojak udeležen v prometni nesreči s smrtnim izidom
Ne spreglejte