TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
5. 4. 2023,
13.09

Osveženo pred

1 leto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01

Natisni članek

digitalizacija Evropska unija tihotapljenje droge pristanišča Europol

Sreda, 5. 4. 2023, 13.09

1 leto

Europol: Takšne trike uporabljajo tihotapci drog

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,01
pristanišče Antwerpen | Belgijska policija je lani v pristanišču Antwerpen zasegla rekordnih 109,9 tone kokaina, nizozemska pa v pristaniščih Rotterdam in Vlissingen 52,5 tone.  | Foto Reuters

Belgijska policija je lani v pristanišču Antwerpen zasegla rekordnih 109,9 tone kokaina, nizozemska pa v pristaniščih Rotterdam in Vlissingen 52,5 tone.

Foto: Reuters

Tihotapci drog se vedno pogosteje infiltrirajo v evropska pristanišča, predvsem s podkupovanjem zaposlenih, vstopajo pa tudi v digitalno infrastrukturo pristanišč. Droge večinoma tihotapijo v zabojnikih, pristojne službe pa pregledajo le del od 90 milijonov zabojnikov, kolikor jih letno potuje skozi pristanišča EU, so zapisali v poročilu Europola.

Po podatkih Europola so sicer tihotapci v zabojnikih tradicionalno droge tihotapili na način, po katerem je sodelavec tolpe v izvornem pristanišču v zabojnik namestil droge, na cilju pa je nekdo ob odpiranju zabojnika te droge na skrivaj vzel.

Pogostejše "metode zamenjave"

V zadnjih letih pa opažajo vedno pogostejšo uporabo t. i. metode zamenjave, pri kateri med potovanjem tihotapci prestavijo droge iz zabojnika države nečlanice EU v zabojnik države članice EU, saj zabojnike v notranji trgovini redkeje nadzorujejo.

Europol, Španija, narko banka
Novice Razkrinkana največja "narkobanka" v Evropi #foto

Tihotapci se odločajo tudi za podvajanje zabojnikov, pri čemer izvirni zabojnik med prevozom po pristanišču nadomestijo z drugim, identičnim zabojnikom, ki ima enako registracijsko številko kot izvirni zabojnik. Vsem trem načinom zlorab je skupno to, da morajo imeti izkušene tihotapce in podkupiti zaposlene.

Digitalizacija tihotapcem omogoča tudi prestrezanje registracijskih številk brez sodelovanja uslužbencev v pristaniščih, zaradi česar je treba po ocenah Europola okrepiti kibernetsko varnost v pristaniščih v EU. | Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko Digitalizacija tihotapcem omogoča tudi prestrezanje registracijskih številk brez sodelovanja uslužbencev v pristaniščih, zaradi česar je treba po ocenah Europola okrepiti kibernetsko varnost v pristaniščih v EU. Foto: Guliverimage/Vladimir Fedorenko

Stranski učinek kriminalnih operacij v pristaniščih in s tem povezanega rivalstva je tudi nasilje. To se iz velikih pristanišč pogosto razširi na ulice okoliških mest, kjer poteka tekmovanje za distribucijo drog. V začetku leta je tako v belgijskem mestu Antwerpen v spopadu med tolpami umrla enajstletnica.

Pristanišča, kjer je največ zlorab, so sicer predvsem pristanišča v belgijskem Antwerpnu, nemškem Hamburgu in nizozemskem Rotterdamu, so še zapisali v poročilu Europola.

Droge
Novice V Ljubljani največ kokaina, v Velenju amfetamina, v Kopru pa kanabisa
Mamila.
Novice V BiH zaradi suma tihotapljenja mamil prijeli slovenskega državljana
prostitucija, kajenje
Novice Razkrito: Med žrtvami prostitucije v Sloveniji tudi precej mladoletnih otrok
Zaseg drog in orožja Zagreb
Novice Blizu Zagreba odkrili več kot 400 kilogramov droge in 196 tisoč tablet MDMA
kokain
Novice Razbili evropski mamilarski superkartel #video
potniki meja ZDA
Novice V treh dneh na Balkanu prijeli 382 tihotapcev in trgovcev z ljudmi
Ne spreglejte