Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
9. 1. 2023,
12.05

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

top 10 lestvica živali Hišni ljubljenčki

Ponedeljek, 9. 1. 2023, 12.05

2 meseca, 1 teden

10 najbolj nenavadnih hišnih ljubljenčkov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
kapibara | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Že res, da so najpogostejše hišne živali psi in mačke, a obstajajo še številne druge možnosti. Živali so vseh oblik in velikosti, zato je nabor res širok in prav vsakdo, ki si to želi, lahko najde ljubljenčka po svojem okusu. Pozorni morate biti le na upoštevanje morebitnih zakonskih določil. Za hišnega ljubljenčka seveda na primer ne smete imeti živali, ki je divja po svoji naravi in zatorej nevarna za ljudi, ter živali, ki pripada ogroženi vrsti.

Poiskali smo 10 najbolj nenavadnih malih živali, ki so, čeprav se predpisi med državami lahko zelo razlikujejo, ponekod našle svoje mesto ob ljudeh.

Kipabara | Foto: Shutterstock Kipabara Foto: Shutterstock

Kapibara. Ti veliki glodavci so doma v Južni Ameriki. Znani so po svoji prijazni in ubogljivi naravi. Kapibara je tako kopenska kot tudi vodna žival, zato za svoje dobro počutje potrebuje dostop do vode. V dolžino sicer zraste več kot meter, kar pa za večino domov ni ovira.

Fenek ali puščavska lisica | Foto: Shutterstock Fenek ali puščavska lisica Foto: Shutterstock

Fenek ali puščavska lisica je majhna lisica, ki v naravi živi, kot pove že njeno ime, v puščavi. Izvira iz severne Afrike in je znana po svojih velikih ušesih in igrivi naravi. V mnogo državah jih ni dovoljeno imeti za hišne ljubljenčke, je pa zanje tudi težko skrbeti, saj imajo zelo posebno prehrano, hkrati pa imajo tudi izjemno veliko energije.

Sladkosneda poletuša vrečarica | Foto: Shutterstock Sladkosneda poletuša vrečarica Foto: Shutterstock

Sladkosneda poletuša vrečarica. Se sprašujete, kaj je pravzaprav to? Ti majhni vrečarji izvirajo iz Avstralije in so znani po svoji sposobnosti drsenja po zraku s pomočjo kože med sprednjimi in zadnjimi nogami. Zagotovo je to nenavaden, a zanimiv hišni ljubljenček, če ste le pripravljeni vložiti dovolj časa in truda v oskrbo te prav posebne živali.

Jež | Foto: Shutterstock Jež Foto: Shutterstock

Ježi so kljub bodicam izjemno ljubeče in prijazne živali. Do svojih lastnikov lahko razvijejo posebej nežen odnos. Skrb zanje je zelo preprosta, saj so izjemno nezahtevni in tako kar najbolj primerni za hišnega ljubljenčka.

Veverica | Foto: Shutterstock Veverica Foto: Shutterstock

Veverice v naravi veljajo za izjemno plašne živali, saj se ponavadi izogibajo človekovi družbi, a ko se veverica spozna s človekom, je njun odnos lahko resnično nežen in topel. Veverice so namreč izjemno družabne in se na človeka hitro navadijo. Ta energična mala bitja so znana po svojem igrivem, akrobatskem vedenju in so edinstveni hišni ljubljenčki za vse, ki si upate sprejeti ta izziv.

Sajmir | Foto: Shutterstock Sajmir Foto: Shutterstock

Sajmiri so veveričje opice, ki prihajajo iz tropskih gozdov Srednje in Južne Amerike, torej prav od tam, od koder je očka Piki Nogavički prinesel opico. Ficko je bil namreč sajmir. Nekateri menijo, da so prav sajmiri najbolj prikupni eksotični ljubljenčki. Njihovi možgani so glede na velikost njihovega telesa največji med vsemi primati, zato veljajo tudi za nadpovprečno inteligentne opice.

Paličnjak | Foto: Shutterstock Paličnjak Foto: Shutterstock

Posnemalci, med katere sodijo tudi paličnjaki in hišni listi, imajo edinstven videz, hkrati pa je skrb zanje zelo preprosta. Tako ni presenetljivo, da so pogosti prebivalci učilnic za biologijo po vsem svetu. Te žuželke ne marajo biti same, zato za družbo potrebujejo druge paličaste žuželke.

Vitorepi medved | Foto: Shutterstock Vitorepi medved Foto: Shutterstock

Vitorepi medved je tropski sesalec, ki živi na drevesih in izvira iz Srednje in Južne Amerike. Te majhne mesojede živali so znane po svoji igrivi in energični naravi. Zahtevajo posebno prehrano ter veliko pozornosti, zato so zahteven hišni ljubljenček.

Nosati medved | Foto: Shutterstock Nosati medved Foto: Shutterstock

Nosati medved je kljub svojemu imenu majhno, rakunu podobno bitje, ki izvira iz Srednje in Južne Amerike. Znan je po svoji družabni in radovedni naravi. Je odličen plavalec, ki se dobro počuti tudi visoko v krošnji dreves.

Pritlikave koze so zaradi svoje kompaktne velikosti in prijaznega temperamenta priročen hišni ljubljenček. Čeprav so na neki način podobne psom, se prehranjujejo s travo in so nadvse enostavne za nego.

Pritlikave koze | Foto: Shutterstock Pritlikave koze Foto: Shutterstock

A preden se odločite in v svoj dom pripeljete katerokoli žival, se dodobra pozanimajte o njenih specifičnih potrebah in zahtevah. Še posebej v primeru nenavadnih hišnih ljubljenčkov preverite morebitne zakonske omejitve ter se posvetujte z lokalnim veterinarjem.

Vsaka žival je edinstvena, a ni vsaka primerna za hišnega ljubljenčka. Vsekakor ne glede na vašo izbiro poskrbite, da bo vaš dom za novega družinskega člana primeren ter predvsem, da mu boste zagotavljali kar najboljšo skrb in nego.

Ne spreglejte