SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,04

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Z delom na vrtu se lahko ubranimo pred številnimi boleznimi

0,04

termometer

vrtnarstvo
Foto: Thinkstock

Vrtnarjenje ni zgolj opravilo, temveč prava rekreacija, ki blagodejno vpliva na naše fizično in psihično zdravje. In to še posebej v času, ki ga živimo. 

alergije Dom Kako obvarovati dom pred alergeni

Stresne službe, vsakdanja opravila, skrb za družino, pomanjkanje časa, nezdravo prehranjevanje in ostali dejavniki terjajo svoj davek, ki se najpogosteje izrazi prav na našem zdravju in počutju. Leta in leta nezdravega življenja namreč na našem telesu, predvsem pa na psihičnem zdravju, pustijo svoj pečat. Vrtnarjenje vam lahko pomaga pri ponovni vzpostavitvi zdravega ravnovesja. 

Vrtarjenje kot preventivna oblika medicine

Povsem razumljivo je, da včasih po dolgem dnevu preprosto nimamo moči za rekreacijo, in prav zaradi tega je vrtnarjenje tako prijetno, saj dejansko nimate občutka, da pri tem telovadite. Med sajenjem, prekopavanjem, zalivanjem in sprehajanjem po vrtu porabljate kalorije, z veliki gibi, ki jih ob tem naredite, pa raztezate vse glavne skupine mišic.

Ob rednih vrtnarskih aktivnostih se lahko izboljšata vaše fizično in psihično zdravje, hkrati pa preprečujemo znake tako imenovanih modernih bolezni, kot so na primer bolezni srca in ožilja, depresija, debelost in podobno. Od vseh pozitivnih stvari, ki jih prinaša vrtnarjenje, pa je verjetno najboljša ta, da svoj prosti čas preživljate na svežem zraku in v naravi, ter se z njo povezujete. 

vrtnarstvo Foto: Thinkstock

Med vrtnarjenjem se sproščate in posledično lažje obvladujete stres, saj se ob občudovanju cvetočega cvetja in uspešni rasti vrtnin v vašem telesu sprošča hormon sreče, ki je še kako pomemben pri uravnavanju vašega razpoloženja. Vrtnarjenje pa lahko za nekatere deluje tudi kot oblika meditacije, ki v nas spodbudi občutke hvaležnosti in miru.

Dobra lastnost vrtnarjenja je tudi ta, da je primerno tudi za tiste, ki so vam bolj pri srcu skupinske aktivnosti in imate radi druženje. Pri delu na vrtu vam lahko pomagajo prijatelji in družinski člani. Pri tej dejavnosti vas ne bosta povezovala zgolj delo in fizična opravila, temveč tudi pogovor in preživljanje kvalitetnega časa s svojimi najbližjimi. 

Vrtnarjenje je aktivnost, ki nima slabe plati, in je še kako dobrodošla ob hitrem življenjskem tempu, saj nas sprošča, pomirja ter navdaja s pozitivnimi občutki.

kuhinja Dom Razlogi, zakaj je odprta kuhinja kul

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin