Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
16. 9. 2018,
10.10

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15

Natisni članek

Dom in vrt Vrt Vrt zelišča nasveti

Nedelja, 16. 9. 2018, 10.10

2 meseca, 1 teden

Vse, kar morate vedeti o nabiranju in shranjevanju zelišč

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,15
Kako nabirati in shranjevati zelišča za zimo | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Septembra že pridno nabiramo zelišča, ki smo jih sadili spomladi. Da bi ohranili njihove zdravilne lastnosti in svežino, jih je treba - tako kot preostalo zelenjavo in sadje - pravilno shraniti.

Čeprav je zelišča najbolje uporabljati, ko so ta še sveža, jih lahko seveda tudi sušimo in kasneje uporabimo na vrsto drugih načinov. Če se sušenja zelišč lotimo na pravi način, lahko ta ohranijo skoraj enako raven eteričnih olj in aromo okusa kot takrat, ko so še sveža.

Kaj sušiti in kaj zamrzovati

Zelišča zahtevajo različne postopke sušenja, ki pa so seveda odvisni od kemične sestave določenega zelišča. Sušenje na zraku je najprimernejše za tista zelišča, ki imajo v svojem koreninskem sistemu in steblu nizko vsebnost vlage. Zamrzovanje je primernejše za zelišča, ki imajo visoko vsebnost vlage.

Seveda se ni treba preveč strogo držati teh pravil, še posebej zato, ker je vse odvisno tudi od tega, v kakšne namene nameravate zelišča kasneje uporabiti. Na zraku lahko sušite lovorjeve liste, navadni koper, navadni komarček, majaron, rožmarin, sivko, timijan in origano.

Na prostem lahko sušite tudi baziliko in meto, čeprav je za njiju zaradi visoke vlažnosti primernejše zamrzovanje. Zamrzujete lahko tudi drobnjak, koriander, pehtran, žajbelj in peteršilj.

zelišča | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Najprimernejši čas nabiranja zelišč je tik pred cvetenjem

Za polnejšo aromo in bogatejši okus nabirajte zelišča, tik preden ta zacvetijo. V tem mesecu redno nabirajte svoja zelišča, saj smo v obdobju, ko je vreme še toplejše in zelišča še rastejo. Takoj, ko se shladi, bodo začela veneti in njihova sezona rasti se bo končala.

Zelišča nabirajte v zgodnjih jutranjih urah, ko se jutranja rosa na listih zelišč posuši, a še preden se pokaže toplo opoldansko sonce. Ko zelišča nabirate, jih režite s škarjami, da zmanjšate poškodbo stebel. Režite samo tiste dele, ki jih potrebujete za shranjevanje. Sezonske enoletnice lahko trgate do tal, medtem ko pri trajnicah nikoli ne odstranite več od ene tretjine stebla in vejic.

zelenjava
Trendi To so vrtnine, ki jih lahko še sadite v septembru

Postopek priprave sušenja

Pred samim nabiranjem preglejte steblo in veje zelišča. Odločite se za nabiranje tistih delov, ki so najbolj zdravi. Iz nabranih zelišč odstranite ovenelo, suho ali rumeno listje. Ker nabranih zelišč ne boste temeljito prali, jih nežno potresite, da bodo z njih odpadle žuželke.

Zelišča nato površinsko sperite v hladni vodi, a pri tem ne pretiravajte, da jih ne uničiti že pred pravim sušenjem. Mokre jih lahko položite na kuhinjske papirnate brisačke, da se vpije odvečna voda. Zelišča razvrstite v skupinice in naredite šopke, povezane z navadno ali plastično vrvico.

Vsak šopek zelišč prekrijte s preluknjano plastično vrečko ali časopisnim papirjem in jih obesite s stebli navzgor, cvetovi dol. Viseči šopki omogočajo boljši pretok eteričnih olj, ki tečejo iz stebel v liste in cvetove. Čez približno dva tedna naredite pregled, nato to počnite tedensko, dokler ne bodo zelišča dovolj suha za drobljenje in shranjevanje.

zelišča | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Kje in kako jih sušiti, da bi ohranili bogato aromo

Zelišča, ki jih želite sušiti na prostem, morate obesiti nekje, kjer je cirkulacija zraka zelo dobra, da pospešite postopek sušenja, še posebej je to pomembno pri meti in baziliki, ki lahko v nasprotnem primeru splesnita.

Lahko jih sušite tudi na okenskih policah, a boste pri tem morali zelišča redno obračati, da bi zagotovili enakomerno sušenje z vseh strani. Temperatura prostorov naj se giblje med 21 in 27 stopinjami Celzija.

Primerna alternativa je tudi, da jih sušite na temnih mestih, saj bodo zelišča tako ohranila svojo barvo. Zelišča so suha takrat, ko začnejo listi in stebelca odpadati kar sami od sebe. Vsako zelišče mora biti dobro posušeno, preden se ga odločite shraniti.

nabiranje jabolk
Trendi Nasveti za obiranje in shranjevanje jabolk

Alternativni načini sušenja s peko in zamrzovanje

Nekateri svoja zelišča sušijo v navadnih in mikrovalovnih pečicah. Gre za hitro in preprosto metodo, ki je primerna izključno za majhne količine zelišč. Čista zelišča ovijte v bombažno krpo in jo minuto ali dve sušite v mikrovalovni pečici na visoki temperaturi.

Čas sušenja je seveda odvisen od tega, ali gre za zelišča, ki imajo visoko stopnjo vlage v svojih steblih in listih. Če se vam sušenje že pri prvem postopku posreči in vam zelišča ne ovenijo, lahko postopek ponovite, a sušenje naj bo krajše, približno pol minute. Postopek ponavljajte, dokler ne presodite, da je dovolj.

zelišča | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Zelišča lahko sušite tudi v pečici. Položite jih v pekač, podložen s papirjem za peko sladic. Temperaturo namestite na približno 85 stopinj Celzija in vklopite ventilacijo, ki je odlična za sušenje zelišč. Pecite približno od dve do štiri ure.

Lahko jih tudi zamrznete, še posebej tiste vrste, ki imajo visoko stopnjo vlažnosti. Sperite zelišča in jih dajte v vrelo nesoljeno vodo za približno od 40 do 50 sekund. Nato jih ohladite v ledeni vodi. Dajte jih v plastične posode ali vakuumske vrečke. Ta del lahko preskočite pri baziliki, drobnjaku in kopru.

Shranjujte jih na hladnem, temnem mestu

Posušena zelišča shranjujte v zaprtih plastičnih posodah ali vakuumskih vrečkah. Dobro mesto za shranjevanje so tudi stekleni kozarci. Vsa zelišča sproti označite in napišite datum shranjevanja.

Zelišča bodo okusnejša, če listov ne boste drobili. To počnite tik pred njihovo uporabo. Zapakirana zelišča spravite na suho in hladno mesto, stran od sonca.

zelišča | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

začimbe
Trendi Zelišča, ki najlažje uspevajo v zaprtih prostorih
Ne spreglejte