SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,06

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vrtnica: hrana za oko, zdravje, dušo in telo #video

0,06

termometer

Vrtnice spadajo med najstarejše gojene rože, saj so jih gojili že pred pet tisoč leti v Aziji. Ne gre samo za okrasno rastlino, ampak je tudi izjemno uporabna v zdravstvene namene. Njen prah naj bi zdravil zobobol in celo menstrualne krče. V oddaji Dan. smo preverili, v kakšne namene lahko uporabimo vrtnice kar sami.  

Njen obstoj je daljši od zgodovine človeka, je pojasnil poznavalec vrtnic Jože Bavcon. Vrtnice, kot jih poznamo v današnji obliki, naj bi nastale v drugi polovici 19. stoletja na otoku Inderbobon s križanjem evropske in kitajske vrtnice. A ni dobrodošla le na vrtu.

vrtnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Uporabimo jo lahko tudi v jedeh

Iz nje namreč lahko pripravimo tudi okusne jedi. Med bolj znanimi je džem, ki ga izdelujejo iz vrtničnih listov. Njene liste pa lahko uporabimo tudi v pijačah.

Poznamo različne likerje, ki se izdelujejo iz vrtničnih listov tako, da namočijo cvetlične liste, jim dodajo sladkor in alkohol. S procesom vrenja tako dobimo likerje z aromo vrtnic. 

Bolj kot v prehrani nam je uporaba vrtnic znana za potrebe parfumov in eteričnih olj. Proces pridobitve eterične esence je zahteven.

Za liter eteričnega olja, ki se pridobi iz listov vrtnice, je potrebnih skoraj tri tone njenih listov. Kakovostno rožno olje pa lahko vsebuje tudi do štiristo sestavin. 

potonika Dom Okrasite vrt s potonikami

Tudi v kozmetiki priljubljena vrtnice | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

"V kozmetiki vrtnice uporabljajo zaradi njenih negovalnih lastnosti in tudi vonja," je pojasnila Nina Medved. Doma si lahko pripravite negovalne pilinge iz vrtnic, le paziti morate, da pri tem uporabite neškropljene vrtnice.

Piling pripravite s sušenjem vrtničnih listov, jih zmeljete v mlinčku za kavo, da dobite prašek, ki ga zmešate z glino. Uporabite lahko poljubno vrsto gline: belo, rumeno ali zeleno.

Če zmešate večjo količino zmesi, jo lahko shranite za naslednjo uporabo, vendar se priporoča, da ga v celoti uporabite v mesecu dni. 

Ali ste vedeli, da ...

 - najdražja vrtnica na svetu juliet rose stane skoraj 15 milijonov evrov, razvijali pa so jo skoraj 15 let;
 - se največji rožni grm vrtnic razprostira v Arizoni na 790 kvadratnih metrih? Grm, ki so ga poimenovali senčna gospa, so posadili leta 1885 ob prihodu mlade neveste iz Škotske;
- je najstarejša vrtnica stara več kot tisoč let? Raste na katedrali v bližini Hannovra, preživela je celo bombardiranje med drugo svetovno vojno;
- imamo tudi Slovenci svoji vrtnici: rožnato vrtnico prešeren in vrtnico trubar z belkasto-rumenim cvetom, ki ju je vzgojil akademik Matjaž Kmecl?
vrtnica Dom Najlepši cvetovi na svetu #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 1
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin