Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
26. 4. 2013,
17.31

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

nasvet čebula zavrtalka težave vrtnarjenje Vrt Vrt

Petek, 26. 4. 2013, 17.31

2 meseca, 1 teden

Vam težave delata čebulna muha in porova zavrtalka?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Ena izmed najpogostejših bojazni vrtičkarjev je, da bosta posevek uničili čebulna muha in porova zavrtalka.

Prvi nalet čebulne muhe je ponavadi na sredini aprila, odvisno od temperaturnih razmer. Dobra orientacija, kdaj je čas čebulne muhe, je začetek cvetenja češenj. Ti škodljivci so rjavkasto-črne barve ter malo manjši in tanjši od hišnih muh. V nasprotju s čebulno muho je porova zavrtalka rumenkasto-rjave barve in nekoliko večja. Njen napad se začne nekje na sredini septembra in lahko traja vse do začetka slane.

Čeprav sta por in čebula, posajena med korenje, delno zavarovana, je najboljša naravna zaščita še vedno pokrivanje v vrtno tkanino. Škodljivca poleg čebule oziroma pora napadata tudi drobnjak in okrasne čebulice. Škodo povzročajo ličinke, ki vrtajo rove in se tudi zabubijo v sami rastlini.

Kako preprečimo, da bi škodljivca napadla naš posevek? Najbolj praktične pri ugotavljanju prisotnosti mrčesa na vrtu so rumene lepljive ploščice, ki naj bodo zaradi učinkovitosti nad rastlinami postavljene največ 30 centimetrov. Pri nastavljanju je poleg upoštevanja smeri najpogostejšega vetra dobro tudi, če so obrnjene na jugovzhod. Rumeni trakovi so koristni, ker nam pokažejo, kdaj je nalet muh največji – kdaj moramo posevke pokrivati z vrtno tkanino. Pri pokrivanju pazimo, da jih ne pokrijemo čisto pri tleh, saj čebulice slabo prenašajo plosko pokrivanje – smiselna je postavitev nizkih lokov.

S pravimi posevki do zdrave čebule in pora Proti čebulni muhi in porovi zavrtalki se lahko borimo tudi z rabarbaro in korenjem.

Rabarbara: Medtem ko so stebla rastline primerna za kulinariko, so listi strupeni. Kot insekticid jih zato lahko uporabimo na našem vrtu. V petih litrih vode namočimo kilogram listov, vodo zavremo in kuhamo še od pet do deset minut. Prevretek nato odcedimo in ga mrzlega uporabimo pri škropljenju rastlinah, ki so jih napadle gosenice ali uši.

Korenje: Ker korenje med naletom čebulne muhe šele dobro pogleda iz zemlje – zaradi česar čebule pred škodljivcem ne more braniti –, je odlična kombinacija in zaščita predvsem za jesenski por. Čebulo oziroma por lahko zaščitimo tudi z rednim zalivanjem s korenčkovim čajem. Dekagram svežih ali posušenih rastlin prelijemo z dvema litroma vroče vode in pokritega pustimo, da se ohladi. Rastline nato redno zalivamo s pripravkom.

Odvračalno delujejo tudi komarček ali koperc in janež ter pripravek iz vrtača.

Ne spreglejte