Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
20.40

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

sončnice pomlad Rože in vrt

Sreda, 29. 5. 2013, 20.40

6 let, 1 mesec

Ulovite zadnje dneve za sajenje sončnic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Čeprav naj bi sončnice sadili konec aprila in v maju, je zaradi letošnjega, nekoliko muhastega vremena še vedno čas za njihovo saditev. S soncem bodo obogatile tako naš vrt kot naše zdravje.

Njihovi veliki cvetovi, ki se obračajo glede na lokacijo sonca, lepo popestrijo naš vrt in privabijo radovedne poglede mimoidočih. A to ni njihova edina naloga v vrtu, saj semena privabljajo tudi lačne ptice. Ker pa je to lahko prej slabost kot prednost, sončnice posadite ob konec vrta in vsekakor ne poleg gredic, saj bodo ptice lahko premamili kakšni drugi naši pridelki – na primer borovnice, maline, robide …

Posadite jo v zavetno lego ali ob steno Sončnica, ki je s svojimi velikimi rumenimi cvetovi prisotna v marsikaterem vrtu, zraste od dva do tri metre visoko. Ker ima rada sonce, je odporna na vročino in sušo, je najbolje, da jo posadimo na sonce ali v delno senco. Sejemo jo v vrtno zemljo, od dva do štiri centimetre globoko in ker zraste visoko, jo je koristno posaditi v zavetno lego ali ob steno. V vetrovnem vremenu pa jo lahko povežemo ob oporno palico. Cveti od julija do septembra.

Ker uspeva tako na vrtu kot v nekoliko večjih posodah, je primerna tudi za tiste, ki nimajo vrta. Majhne sorte bodo namreč odlično uspevale tudi na sončnem balkonu. Pri njeni vzgoji moramo biti pazljivi le dva do tri tedne pred cvetenjem, saj ne sme trpeti pomanjkanja vode.

Sončnica pa ni le cvetlica za vrt V njenem videzu in dobrotah pa ne bomo uživali le na vrtu, saj je sončnica zelo vsestranska rastlina. V številnih deželah tako njene liste uporabljajo za kajenje, cvetne popke za solate, cvetove za barvila in semena za olje za kuhanje.

Na splošno sta znana dva tipa sončnic, tiste za proizvodnjo semen in tiste za proizvodnjo olja. Za vrt tako izberite tiste za proizvodnjo semen.

Ne spreglejte