SiolNET. Dom Vrt in okolica
0,11

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Miti o papriki

0,11

termometer

Paprika |  | Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Po spletu kroži mit, da obstaja paprika ženskega in moškega spola. Tega naj bi določalo število vrhov oziroma hribčkov na njeni površini. Pri treh hribčkih naj bi šlo za papriko moškega spola, pri štirih pa ženskega. Ali je to res? V članku bomo pojasnili tudi nekaj drugih najpogostejših mitov, povezanih s to nadvse okusno zelenjavo.

paradižnik Dom Kako do slajšega paradižnika?

Zelenjavni svet je poln zanimivosti, včasih pa postreže tudi s kakšnim mitom, kot je ta, da obstaja zelenjava moškega in ženskega spola. Odgovor je v resnici zelo preprost: plodu zelenjave in plodu sadja ne moremo določiti spola. Lahko pa spol določimo tistim rastlinam, ki imajo cvetove, saj so cvetlice edine, ki imajo tako moške kot ženske spolne organe - pelod in pestič. 

Paprika nastane s postopkom samooploditve

Ker pri papriki tega ni, so jo botaniki uvrstili v vrsto hermafroditov. Plod paprike ima namreč v notranjosti "jajčnike", ki proizvajajo semena. Vsaka paprika pa nastane s postopkom samooploditve. Ker smo razrešili prvi mit, je na vrsti naslednji - ali hribčki na papriki nakazujejo na njeno sladkost?

Paprika | Foto: Pixabay Foto: Pixabay

Obstaja oziroma pojavlja namreč mit, da je paprika s štirimi ali več hribčki bolj sladka od tiste z manj. Tudi tu je odgovor preprost: to ne drži. Število hribčkov ali celo pomanjkanje teh na noben način ne določa okusa paprike, pišejo tuje vrtnarske strani.

Na okus paprike, podobno kot pri paradižniku, pravzaprav vpliva okolje, saj je tisto, ki razvije njen okus. Poleg okolja so pomemben dejavnik hranilne snovi v zemlji, vremenski vplivi in celo obdobje rasti. Če pustite papriko iz zelene barve dozoreti v rdečo, bo ta slajša ne glede na število hribčkov.

Kaj je s semeni?

Prav tako se pojavljajo teorije, da naj bi paprika s štirimi hribčki vsebovala več semen. Dejansko ni znanstvene razlage, ki bi potrdila to teorijo. Najboljši pokazatelj števila semen naj bi bila velikost paprike. V resnici pa je zelo težko presoditi, katera paprika vsebuje več semen, zato to najlažje ugotovite, če jo prerežete.

Vsaka paprika ima lastno posteljico, ki proizvaja semena, ta pa je odvisna od njene genetike. Paprika ima lahko od dva do pet vrhov in njihovo število v resnici ne pomeni nič. Sladkost paprike in njen okus sta odvisna od načina rasti in same vrste paprike.

Trendi Kako sta bila sadje in zelenjava videti nekoč?

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin