Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
28. 3. 2018,
20.03

Osveženo pred

2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32

Natisni članek

Dom in vrt Vrt Vrt paradižnik rast hrana

Sreda, 28. 3. 2018, 20.03

2 meseca

Kako do slajšega paradižnika?

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,32
paradižnik | Foto Pixabay

Foto: Pixabay

Če imate radi paradižnik, ste verjetno že kdaj okusili neravnovesje v sladkosti teh plodov, saj so nekateri bolj sladki kot drugi. Zagotovo ste se že kdaj vprašali, v čem je skrivnost. V nadaljevanju vam ponujamo odgovor. 

sobne rastline
Trendi Ne boste jih umorili: Sobne rastline, ki hočejo živeti

Paradižnik je vsestranska zelenjava, za nekatere celo nepogrešljiv del vsakdanjega jedilnika. Bogatejšim in težjim jedem s svojo sladkostjo ponudi ravnovesje, solatam pa s svojo sočnostjo potrebno svežino. 

Skrivnost se skriva v manjših paradižnikih

Ljubitelji te rdeče zelenjave prepoznavajo, da niso vsi paradižniki enaki, izkušeni gurmani pa vedo, da aroma in okus paradižnika izvirata iz naravne kislosti oziroma sladkosti v plodu. Velja sicer prepričanje, da je popoln paradižnik tisti, ki ima približno enako raven sladkosti oziroma kislosti. Je pa dejstvo, da marsikateremu uživalcu bolj teknejo paradižniki, ki so slajši. 

Če torej spadate v skupino ljudi, ki jim je bolj pri srcu sladek paradižnik, potem poskrbite za to, da gojite pravo rastno sorto. Na primer češnjev paradižnik je znan po svoji sladkosti in intenzivnem okusu, zato torej raje posegajte po sortah, ki rastejo v grozdih in so manjše. Praviloma namreč velja, da takšne sorte vsebujejo visoko koncentracijo sladkorja v plodu. Na drugi strani pa so večje sorte paradižnika pogosto manj sladke. 

Večje sorte paradižnika so pogosto manj sladke.  | Foto: Pixabay Večje sorte paradižnika so pogosto manj sladke.  Foto: Pixabay

Če se odločate za to, da bi sami gojili paradižnik, bodite pozorni, da vremenske razmere ustrezajo pogojem rasti. Paradižnik praviloma najbolje uspeva na sončnih mestih. Posadite ga tako, da bodo sončni žarki prosto dosegli tudi plodove nižje. Pozor, ključ do uspeha je tudi zagotavljanje dovolj velike razdalje med sadikami.

Paradižnik poleg sonca namreč potrebuje tudi dovolj prostora za rast. Predlagamo vam, da paradižnik posadite kar v cvetličnih koritih in ga glede na gibanje sonca čez dan premikate po vrtu. Ob slabemu vremenu pa ga lahko umaknete tudi na varno.

angleški vrt
Trendi Angleški vrt pri vas doma

Soda bikarbona: resnica ali mit?

Sicer obstaja tudi prepričanje, da naj bi soda bikarbona pomagala pri rasti slajših paradižnikov, a po poročanju vrtnarskih spletnih strani to naj ne bi bilo res. Sladkost paradižnika izhaja iz genetske zasnove semen, zato posipanje sode bikarbone po zemlji ne bo pomagalo.

Vendar pa lahko sodo bikarbono v obliki škropiva uporabite kot sredstvo v boju proti glivičnim boleznim, ki napadajo paradižnik. Za pripravo tega uporabite pet litrov vode, v katero posujte žlico sode bikarbone, v to pa zmešajte še od dve do tri žlice rastlinskega olja. Raztopino dobro premešajte in poškropite po listju paradižnika.

Za konec: kako torej do slajšega paradižnika? Veliko prostora, visoke temperature in intenzivno zalivanje vsaj enkrat na teden naj bi zadostovali za sladek paradižnik.

zalivanje
Trendi Hitri in preprosti nasveti za spomladansko čiščenje vrta
Ne spreglejte