Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
29. 9. 2015,
9.45

Osveženo pred

5 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

cene sadje zelenjava tržnica

Torek, 29. 9. 2015, 9.45

5 let

Danes je solata na tržnici cenejša kot pred šestimi leti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Višje so cene zelja, pora, paradižnika, ohrovta, korenja in cvetače. Pocenila se je le zelena solata, medtem ko cene jabolk in čebule ostajajo enake.

Na stojnici gospe Darinke s kmetije Kozina z Brinja pri Ljubljani so cene zelenjave po njenih besedah ostale približno enake, nekatera zelenjava je celo cenejša kot pred petimi ali šestimi leti.

Ljudje nimajo denarja, ne moreš jim ponuditi fižola po štiri evre "Zato je cenejše, veste, ker drugače zelenjava ne gre v prodajo. Ljudje nimajo denarja, ne moreš jim ponuditi fižola po štiri evre, saj ga ne bi kupili," nam pove branjevka, ki na tržnici prodaja že od malega, okoli 50 let, od upokojitve pa je doma pridelano zelenjavo na tržnici prodaja večino dni v tednu.

Cene morda višje kot v trgovini, a "pri nas kupijo zelenjavo, ki je še včeraj rasla" Sama v trgovinah pogosto primerja cene zelenjave s tistimi na tržnici. Bolj kot cene jo v supermarketih zmoti slaba kakovost ponudbe. "Radič na primer, čisto ovenel, imajo v trgovini za skoraj pet evrov. Naš je po tri evre, pa je domač in včeraj nabran," se priduša in se vpraša tudi po poreklu zelenjave in sadja, ki ga ponujajo trgovci.

Morda prav zato ljudje še vedno radi nakupujejo na tržnici. "Prepričajo jih sveži izdelki. Saj ene stvari imamo res dražje, kot so v trgovinah, to je res, ampak pri nas kupijo zelenjavo, ki je še včeraj rasla," razlaga gospa Darinka, ki ji veliko pomeni to, da se stranke k njej vračajo.

Ponudbo prilagodili trendom in željam So pa v preteklih letih tudi na njihovi kmetiji malce prilagodili svojo ponudbo povpraševanju kupcev. Pred nekaj leti tako niso gojili paradižnika volovsko srce ali jajčevcev, danes so med najbolj priljubljenimi izdelki.

Med pogovorom k stojnici gospe Darinke pristopi starejši par in vpraša, od kod je paradižnik na njeni stojnici. "Paradižnik je naš, gospa, domač, neškropljen, to vam zagotavljam." Nato nam pove, da do takšnih vprašanj prihaja prav zaradi ponudbe v trgovinah, kjer prodajajo zelenjavo iz Španije, Nizozemske in drugih držav.

Cene od uvedbe evra večinoma nespremenjene Ustavili smo se tudi na stojnici gospe Ane s kmetije Grad v Podgorici pri Črnučah. Pove nam, da je prodaja na tržnici vsako leto slabša, kljub temu pa so cene vse od uvedbe evra večinoma ostale nespremenjene.

Cene sicer določajo tudi na podlagi ponudbe drugih, odvisna pa je tudi od letine in vremena. Če je pridelka manj, je tudi dražji, če je manj kakovosten, so cene malce nižje.

Pa ljudje še kaj barantajo na tržnici? "A da bi barantali? Še, še. Tukaj se da, v trgovini ne, zato nekateri poskusijo," se zasmeji branjevka. "Mi pa kdaj malo zaokrožimo ali damo kaj za povrh za dobro voljo."

Ne spreglejte