SiolNET. Dom
0,15

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Mariboru gradijo 400 novih najemnih stanovanj, 88 jih je v leseni gradnji

0,15

termometer

stanovanje dizajn prenova
Foto: Getty Images

Republiški stanovanjski sklad v Mariboru gradi 400 novih stanovanj v soseski Pod Pekrsko gorco, med katerimi jih bo 88 v leseni gradnji. Gradnjo preko razpisa za sofinanciranje demonstracijskih projektov javne večstanovanjske gradnje ob upoštevanju načel trajnostne gradnje z lesom z desetimi milijoni evrov sofinancira okoljsko ministrstvo.

stanovanje dizajn prenova Novice Novi stanovanjski zakon bi moral biti prioriteta tudi nove vlade

Kot so pojasnili na ministrstvu za okolje in prostor, bosta dva objekta z 88 stanovanji in skupno garažo ustrezala merilom trajnostne gradnje. Predvideni so lesena nosilna konstrukcija nadzemnega dela, učinkovito prezračevanje z rekuperacijo toplote in parkirna mesta, opremljena s polnilnicami za električna vozila.

Kot je poudaril direktor Stanovanjskega sklada Črtomir Remec, je tovrstna gradnja ena od temeljnih zavez Evropske unije pri prehodu v CO2 nevtralno družbo, naloga javnih institucij pa je, da te zaveze izvedejo v praksi.

Stanovanja bodo velika od 35 do 85 kvadratnih metrov, v sklopu soseske pa načrtujejo tudi umestitev dveh stavb s skupno 60 oskrbovanimi stanovanji, dnevni center aktivnosti za starejše, v delu pritličnih objektov pa tudi trgovske in storitvene lokale.

Vrednost znaša okrog 24 milijonov evrov

"Vrednost gradbenih del prve faze z 212 stanovanji znaša slabih 24 milijonov evrov, naložbo pa bomo sofinancirali s posojilom Razvojne banke Sveta Evrope (CEB). Zaključek del je predviden marca 2022. S tem se bomo še bolj približali cilju, da do leta 2025 podvojimo trenutno število stanovanj in dosežemo naslednjo prelomno stopničko - deset tisoč javnih najemnih stanovanj," je še dodal direktor Stanovanjskega sklada RS.

Za prvo fazo bo poskrbelo gradbeno podjetje Pomgrad s partnerskimi družbami Gitri, GH Holding in VG5.

To sicer niso edini načrti državnega stanovanjskega sklada v Mariboru, saj se pripravljajo tudi na gradnjo soseske Novo Pobrežje. Projekt je v fazi priprave občinskega podrobnega prostorskega načrta in predvideva do 450 stanovanj na Ulici Veljka Vlahoviča. Gradnja stanovanj se bo predvidoma začela leta 2022, zaključila pa naj bi se v dveh letih.

Preberite tudi:

stanovanje dizajn prenova Posel danes Mladi lažje do stanovanj: bodo tudi krediti ugodnejši? Soseska Bellevue Living Posel danes Vse nared za gradnjo dveh stolpnic v Ljubljani, znane so cene stanovanj #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 6
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin