SiolNET. Novice Slovenija
0,53

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Novi stanovanjski zakon bi moral biti prioriteta tudi nove vlade

0,53

termometer

stanovanje dizajn prenova
Foto: Getty Images

Novi stanovanjski zakon je nujen za delujočo stanovanjsko politiko in zagotovitev najemnih stanovanj, zato bi moral biti njegov sprejem med ključnimi prioritetami naslednje vlade, menijo na ministrstvu za okolje in prostor. O predlogu so januarja pripravili delovne posvete, za marec pa je predvidena nova javna obravnava.

Soseska Bellevue Living Posel danes Vse nared za gradnjo dveh stolpnic v Ljubljani, znane so cene stanovanj #video

"Na ministrstvu ocenjujemo, da novi stanovanjski zakon vsebuje rešitve, katerih implementacija je nujna za vzpostavitev delujoče stanovanjske politike in zagotovitev zadostnega števila dostopnih najemnih stanovanj, zato pričakujemo, da bo sprejem novega stanovanjskega zakona med ključnimi prioritetami naslednje vlade," so za STA povedali na ministrstvu.

V pripravi dopolnjeni osnutek

Po analizi pripomb iz javne obravnave osnutka zakona, ki je potekala od sredine oktobra do konca novembra, se je ministrstvo odločilo za izvedbo delovnih posvetov. Namen posvetov, ki so potekali v drugi polovici januarja, je bil podrobneje predstaviti razloge za implementacijo novosti, se seznaniti z utemeljitvami prejetih predlogov ter uskladiti stališča pred posredovanjem predloga zakona v medresorsko usklajevanje.

"Na osnovi ugotovitev in zaključkov z delovnih posvetov ter preostalih analiziranih pripomb iz javne obravnave bomo na ministrstvu pripravili dopolnjeni osnutek SZ-2, ki bo predmet ponovljene javne obravnave.

Ta je bila skupaj z medresorskim usklajevanjem predvidena za marec 2020," so povedali. O tem, kako bo predlog spremenjen glede na osnutek iz prve javne obravnave, še ne morejo govoriti, češ da se s posameznimi deležniki še usklajujejo, poroča STA.

1541 Trendi Slovenski podjetnik, ki ve, kako priti v stanovanje Jennifer Lopez #intervju

Zamenjava neprofitne najemnine s stroškovno

Kot so v začetku decembra povedali na ministrstvu, so v javni obravnavi prejeli okoli 400 pripomb, od tega približno 300 s strani fizičnih oseb, preostale pa so bile s strani pravnih oseb. Pripombe so se nanašale na vse vsebinske sklope osnutka, pri čemer se jih je največ navezovalo na področje upravljanja večstanovanjskih stavb in na delitev obratovalnih stroškov.

Osnutek, kot je bil v javni obravnavi, med drugim predvideva zamenjavo zdajšnje neprofitne najemnine s stroškovno, ustanovitev javne najemniške službe ter zvišanje omejitve za zadolževanje republiškega in občinskih stanovanjskih skladov za gradnjo stanovanj. Novosti so predvidene tudi glede upravljanja večstanovanjskih stavb, med drugim glede potrebnih soglasij in mandata upravnika stavbe, zakon pa naj bi opredelil tudi pogoje za stanovanjske zadruge.

Požar Zagreb Novice Požar v središču Zagreba uničil osem stanovanj

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 12
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin