SiolNET. Dom Prenova in gradnja
Vsebino omogoča Eko sklad
  • Messenger
  • Messenger

Z brezplačnim nasvetom prihranijo tudi tisoč evrov letno

prenova gradnja hiša |  | Foto:
Vsebino omogoča Eko sklad

Življenje v stari, dotrajani hiši je za družino lahko velik izziv, saj se morajo dnevno soočati z vlago, prevelikimi stroški za ogrevanje in neugodno klimo. Družina Novak se je odločila, da bo temu naredila konec.

Petčlanska družina Novak živi v samostojni enodružinski hiši z dvema etažama. Ogrevani sta obe etaži, s tem, da je hiša tudi podkletena, vendar klet ni ogrevana.

Ogrevajo torej približno 225 kvadratnih metrov bivalne površine. Hiša, ki je bila zgrajena leta 1965, ima samo pet centimetrov izolacije, kar je z vidika današnjih priporočil gradbenikov občutno premalo za optimalno udobje in energetsko varčnost stavbe. Ogrevajo se z zemeljskim plinom, ogrevalni kotli pa so starejše generacije, kar pomeni, da veliko denarja za ogrevanje zmečejo dobesedno skozi okno.

Potraten dom ima veliko denarne zahteve

prenova gradnja hiša | Foto:

Že popolnemu laiku je povsem jasno, da je njihov dom energetsko zelo potraten in bi bile izboljšave zelo dobrodošle. Veliko bi prihranili. Stroški ogrevanja za takšno hišo znašajo približno 2.600 evrov.

Že samo z menjavo kotlov bi letno prihranili več kot 800 evrov, kar bi se še podvojilo, če bi zamenjali stara okna s troslojnimi.

Prihranki bi se še povečali z nekaj dodatne izolacije na fasadi in na podstrešju ter z menjavo vira ogrevanja. Tudi okna in vrata so že dotrajana in bi bila zamenjava nujna, vendar so se zaradi finančne zahtevnosti projekta do zdaj izogibali tem podvigom.

Tako so se odločili za popolno energetsko prenovo hiše, za katero so prejeli nepovratna sredstva Eko sklada. Investicija v prenovo se jim bo v nekaj letih povrnila, medtem ko v udobju bivanja uživajo že ta trenutek.

Nikar v prenovo brez nasveta strokovnjaka

prenova gradnja hiša | Foto:

Energetska prenova doma je finančno in logistično zelo zahteven projekt, ki se ga brez nasveta strokovnjaka laiki v glavnem ne lotevajo. Tudi družina Novak je izkoristila brezplačno energetsko svetovanje v pisarnah ENSVET, ki ga za občane skupaj z občinami organizira Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad.

Na Eko Sklad so se obrnili tudi za finančno spodbudo, saj so izvedeli, da so pri Eko skladu na voljo sredstva za naložbe v rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb.

prenova gradnja hiša | Foto: Eko sklad spodbuja naložbe v varstvo okolja. Dodeljuje ugodne kredite, od leta 2008 pa tudi nepovratna sredstva za različne ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije.

Več o tem, kako do spodbude Eko sklada, preberite tukaj.

Teden brezplačnega energetskega svetovanja

energetsko svetovanje | Foto:

Eko sklad in mreža energetskih svetovalcev ENSVET vas vabita na Teden brezplačnega energetskega svetovanja, ki bo v izbranih specializiranih trgovskih centrih Merkur, Obi in Megadom po vsej Sloveniji od nedelje, 14. 10., do nedelje, 21. 10. 2018, od 9. do 19. ure. Usposobljeni energetski svetovalci vam lahko poleg svetovanja o primernih ukrepih na vašem objektu pomagajo tudi pri izpolnjevanju vloge za Eko sklad.

V naslednjih dneh se lahko po brezplačen nasvet energetskega svetovalca obrnejo vsi, ki jih zanima energetska prenova doma ali pa potrebujejo pomoč pri pripravi dokumentacije za najem ugodnih posojil in nepovratnih sredstev.

Priporočamo, da se na posvet prijavite in s seboj prinesete čim več dokumentacije in podatkov, da bo posvet lahko uspešen in se boste lahko takoj začeli pripravljati na prenovo.

Kje?

Kdaj?

MERKUR Ljubljana Vižmarje

14.–18. oktober 2018

MERKUR Maribor

14.–16. oktober 2018

MERKUR Kranj Primskovo

19.–21. oktober 2018

MERKUR Celje TC Hudinja

17.–21. oktober 2018

MERKUR Izola

14.–15. oktober 2018

MERKUR Nova Gorica

18–19. oktober 2018

MERKUR Murska Sobota

17.–21. oktober 2018

MERKUR Novo Mesto

20.–21. oktober 2018

MERKUR Brežice

14.–15. oktober 2018

OBI Ljubljana

14.–18. oktober 2018

OBI Maribor

14.–16. oktober 2018

OBI Kranj

19.–21. oktober 2018

OBI Celje

17.–21. oktober 2018

OBI Koper

14.–17. oktober 2018

OBI Nova Gorica

20.–21. oktober 2018

OBI Murska Sobota

18.–21. oktober 2018

OBI Ptuj

14.–16. oktober 2018

MEGADOM Podskrajnik

16.–17. oktober 2018

MEGADOM Ribnica

18.–19. oktober 2018

Če pa vam termin svetovanja ne ustreza lahko še vedno na spletni strani Eko sklada preverite vam najbližjo lokacijo svetovalne pisarne in se za svetovanje preko celega leta naročite v pisarno.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin