Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
1. 10. 2018,
7.00

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Eko sklad

Natisni članek

advertorial Eko Sklad prenova

Ponedeljek, 1. 10. 2018, 7.00

2 meseca, 1 teden

Prenavljate dom? Na voljo so nepovratna sredstva.

Vsebino omogoča Eko sklad
prenova gradnja hiša

Prenova hiše je naložba v trajnostno prihodnost.

Prenova hiše oziroma stanovanja je strokovno in finančno zelo zahteven podvig, ki mu sami pogosto nismo kos. Če potrebujemo finančno spodbudo, lahko kandidiramo za subvencije Eko sklada, Slovenskega okoljskega javnega sklada. Eko sklad ponuja nepovratna finančna sredstva in ugodna posojila, ki so občanom na voljo za naložbe v rabo obnovljivih virov energije in večjo energijsko učinkovitost stanovanjskih stavb.

Stare gradnje so izjemno neekonomične – slaba izolacija, dotrajani materiali in nefunkcionalna gradnja, vse to vpliva na preveliko rabo energentov in na kakovost bivanja. Poleg tega imajo takšne stavbe tudi škodljiv vpliv na okolje. Razlogov za prenovo je vedno dovolj, zato ne odlašajmo, čeprav nas morebitni previsoki stroški lahko odvrnejo od načrtovanja del.

Energijsko neučinkovite objekte spremenimo v varčne

energetska izkaznica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če je pročelje na naši stavbi starejše od 25 let, bo v kratkem preseglo svojo življenjsko dobo in bo treba načrtovati prenovo. Z dobrim fasadnim sistemom in zadostno debelino fasadne izolacije lahko namreč porabo energije za ogrevanje zmanjšamo do 40 odstotkov. Naš dom bo tako postal veliko udobnejši, s tem pa tudi varčnejši in prijaznejši do okolja.

Energetska učinkovitost stavbe je odvisna tudi od dotrajanosti stavbnega pohištva. Slaba in dotrajana okna so lahko velik vzrok za energetske izgube. Naložba v nova okna se resnično izplača, saj se vam bo povrnila že po dveh ali treh kurilnih sezonah. Razlog za visoke položnice je tudi zastarel ogrevalni sistem, v gospodinjstvu pa se varčna raba energije začne s skrbno uporabo aparatov in energentov ter vode. Marsikateri evro lahko privarčujemo tudi z vložkom v naprave višjega energetskega razreda. Razmisliti moramo še o izolaciji strehe, saj nam pozimi kar tretjina toplote uhaja skozi streho.

Ne odlašajmo s prenovo

prenova stanovanje dom | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

S takšno sanacijo se bo močno dvignila cena nepremičnine na trgu, kar pa ne odtehta višjega življenjskega standarda, ki ga bomo lahko uživali po prenovi.

Preden nas prenizke finančne zmožnosti odvrnejo od predvidenih del, se pozanimajmo, kako nam lahko priskoči na pomoč Eko sklad s posojili, z nepovratnimi finančnimi spodbudami in brezplačnimi energetskimi nasveti.

S subvencijo do hiše, prijazne do okolja

Eko sklad, Slovenski okoljski javni sklad, je edina specializirana institucija v državi, ki spodbuja naložbe v varstvo okolja. Dodeljuje ugodne kredite, od leta 2008 pa tudi nepovratna sredstva za različne ukrepe učinkovite rabe energije in rabe obnovljivih virov energije.

Ali ste vedeli, da …

… več kot 90 odstotkov vlagateljev uspešno pridobi subvencijo Eko sklada?

… kar 30 odstotkov investicije v povprečju krije subvencija?

… so subvencije in krediti na voljo vse leto?

V petih korakih do spodbude Eko sklada

prenova gradnja hiša | Foto:

1. Odločitev

Najprej se odločite za projekt prenove in začnite pridobivati ponudbe izvajalcev.

2. Predračuni

Pridobite predračune in oddajte vlogo na Eko sklad. Vlogo za pridobitev nepovratnih sredstev ali kredita za naložbe v stavbah je treba oddati na Eko sklad pred začetkom izvajanja del, ko naložba še ni izvedena. Z eno vlogo lahko kandidiramo tudi za več ukrepov/naložb na isti stanovanjski stavbi.

3. Prenova

Dela lahko začnete izvajati takoj po oddaji vloge. Če ste vlogo oddali s priporočeno pošto ali osebno na Eko skladu, lahko izvedbo naložbe začnete že naslednji dan po oddaji vloge na Eko sklad. Če niste prepričani, da vloga zadovoljuje vse kriterije javnega poziva, je bolje počakati na izdajo odločbe.

Medtem ko je prenova že v polnem teku, boste v približno treh mesecih prejeli odločbo o sofinanciranju.

Odločbo o kreditiranju pa predvidoma v roku 14 dni.

4. Pogodba

Ko dobite odločbo, oddate podpisano pogodbo in zaključno dokumentacijo. Nakazilo subvencije boste prejeli v dveh ali treh mesecih.

Ob odločbi za kredit pa prejmete tudi kreditne obrazce, s katerimi na banki uredite kredit.

5. Konec izvedbe

Rok za konec izvedbe za posamezen ukrep je devet mesecev od dokončnosti odločbe. Če pa vlagatelj hkrati izvaja najmanj tri ukrepe, je rok za zaključek izvedbe daljši, in sicer 18 mesecev. Za gradnjo nove pasivne ali skoraj nič energijske hiše ali za celovito obnovo stanovanjske stavbe je rok za izvedbo naložbe 24 mesecev. Dokumentacijo o zaključku naložbe morate predložiti najpozneje v dveh mesecih po izteku roka za zaključek naložbe.

Teden brezplačnega svetovanja

Niste prepričani o tem, kakšna rešitev bi bila najboljša za prenovo hiše?

Pri odločanju za naložbo, strokovnih rešitvah in izpolnjevanju vloge za Eko sklad vam je na voljo tudi brezplačno energetsko svetovanje, ki ga ponujajo komercialno neodvisni energetski svetovalci v državni mreži ENSVET. Za obisk v eni od lokalnih pisarn po vsej državi se lahko naročite na spletni strani www.ensvet.si ali na brezplačni telefonski številki 080 1669.

Obiščete pa jih lahko oktobra tudi v Tednu brezplačnega energetskega svetovanja.

Kje?

Kdaj?

MERKUR Ljubljana Vižmarje

14.–18. oktober 2018

MERKUR Maribor

14.–16. oktober 2018

MERKUR Kranj Primskovo

19.–21. oktober 2018

MERKUR Celje TC Hudinja

17.–21. oktober 2018

MERKUR Izola

14.–15. oktober 2018

MERKUR Nova Gorica

18–19. oktober 2018

MERKUR Murska Sobota

17.–21. oktober 2018

MERKUR Novo Mesto

20.–21. oktober 2018

MERKUR Brežice

14.–15. oktober 2018

OBI Ljubljana

14.–18. oktober 2018

OBI Maribor

14.–16. oktober 2018

OBI Kranj

19.–21. oktober 2018

OBI Celje

17.–21. oktober 2018

OBI Koper

14.–17. oktober 2018

OBI Nova Gorica

20.–21. oktober 2018

OBI Murska Sobota

18.–21. oktober 2018

OBI Ptuj

14.–16. oktober 2018

MEGADOM Podskrajnik

16.–17. oktober 2018

MEGADOM Ribnica

18.–19. oktober 2018

Eko sklad in mreža energetskih svetovalcev ENSVET vas vabita na Teden brezplačnega energetskega svetovanja, ki bo v izbranih specializiranih trgovskih centrih Merkur, Obi in Megadom po vsej Sloveniji od nedelje, 14. 10., do nedelje, 21. 10. 2018.

Ne spreglejte