Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
21. 9. 2018,
10.00

Osveženo pred

5 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24

Natisni članek

prenova dekoracija Balkon dom

Petek, 21. 9. 2018, 10.00

5 let, 7 mesecev

Urejanje balkona še nikoli ni bilo tako preprosto

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,24
balkon in terasa | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Urejanje balkona naj se ne konča s preprostim postavljanjem mize in stolov. Z malo bolj premišljenim načrtovanjem lahko balkon postane vaš nov najljubši prostor v stanovanju, kjer boste z veseljem preživljali svoj prosti čas. Kanček ustvarjalnosti pripomore k oblikovanju prave zunanje oaze, ki bo funkcionalna in estetsko prijetna.

moderno dvorišče
Trendi Ideje za ustvarjanje modernega dvorišča

Balkon je za večino tistih, ki živijo v stanovanjskih objektih, edini zunanji prostor, kamor se lahko umaknejo in kjer se lahko naužijejo svežega zraka. Ne glede na to, za kako velik prostor gre, ga lahko opremite tako, da boste v njem uživali. Tisti, ki imate večji balkon, ga lahko uredite celo v urbani vrtiček, kjer boste lahko pridelovali hrano vse leto.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Egil | Interior | Apartment (@egilfarstad) on

Osnove dobrega načrtovanja ne glede na velikost

Čeprav je oblikovanje balkona zelo odvisno od vašega osebnega okusa, je vseeno dobro, če pri svojem načrtovanju upoštevate nekaj pravil, ki vam bodo delo precej olajšala. Pri sestavi popolnega balkona upoštevajte naslednja splošna načela.

- Razmerje prostora: pri tem gre predvsem za deleže prostora, ki jih namenite določenim dekorativnim elementom. Na primer: velikost stolov in mize mora biti v primernem sorazmerju s samo kvadraturo balkona. Če je vaš balkon majhen, nikakor ne razmišljajte o masivnih, okornih stolih ali celo foteljih iz umetnega ratana. S tem boste samo omejili gibalni prostor.

- Delajte vse po slojih: s slojenjem boste v svoj balkon vnesli pisane teksture. Če so vaše ploščice dotrajane, stare in jih ne morete zamenjati, to skrijte z dekorativno preprogo. Tako vam bo ob sedenju na prostem toplo, dodali pa boste tudi nekaj barve. Vse nepravilnosti, ki jih ima vaš balkon, lahko popravite z ustreznimi pohištvenimi kosi. Če je vaš balkon majhen in nimate prostora za stole in mizo, lahko celo debelejša preproga deluje kot podloga za sedenje. Tej dodajte nekaj blazin in kakšno odejo ter tako pričarajte sproščeno vzdušje.

- Primerna razsvetljava: razsvetljava je ključen element pri ustvarjanju sproščenosti in domačnosti. Razmislite, na kakšen način lahko nadgradite dozdajšnjo razsvetljavo, ki je na večini balkonov izjemno slaba. Če na balkonu sploh nimate luči, težavo rešite tako, da kupite kar božične lučke in jih izobesite na stene balkona. Te so še posebej romantične. Lahko pa kupite tudi svetilke na baterije, če vam božična razsvetljava ni všeč.

Romantično vzdušje pričarajte s primerno razsvetljavo.  | Foto: Thinkstock Romantično vzdušje pričarajte s primerno razsvetljavo. Foto: Thinkstock

Povečajte prostornost majhnega balkona

Glavni cilj pri urejanju manjših balkonov je ohranjanje prostora za nemoteno gibanje. Kot omenjeno: na balkon nikakor ne postavljajte masivnega pohištva. Stoli in mizica naj bodo majhni, a dovolj udobni, da zagotovijo sproščeno sedenje. Lahko se odločite tudi za alternativne rešitve, na primer lesene palete, ki lahko istočasno delujejo kot stoli za sedenje in odlagalna površina.

Pri sedenju na njih položite blazine. Ko nočete sedeti, jih preprosto pospravite in spremenite v police za odlaganje balkonskih rož ali druge dekoracije. Palete so odlične tudi zato, ker jih lahko ob neuporabi preprosto prislonite ob steno balkona. 

Rastlinske elemente lahko vključite na vertikalni način. Namesto da vam lončnice zavzemajo prostor, te obesite za ograjo ali na police, ki jih pritrdite na stene ali strop. Vertikalno vrtnarjenje je postalo priljubljeno v urbanih okoljih, zato lahko v trgovinah kupite prav posebej za to narejene podporne stene, lahko pa se izdelave lotite tudi sami.

vertikalni vrt | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pri velikih balkonih so možnosti neomejene

Če imate srečo s kvadraturo svojega balkona, imate res neomejene možnosti pri opremljanju in okrasitvi. Pravzaprav lahko balkon opremite tako, kot da gre za nekakšno različico dnevne sobe. Nekateri se namesto za tradicionalne stole odločijo kar za kavč, na katerem radi čez dan poležavajo in uživajo v sončnih žarkih.

Ker vam večji prostor omogoča postavljanje več elementov, lahko resno premislite o vrtnarjenju, saj to lahko počnete enako dobro, kot če bi imeli pravi vrt. Svoje vrtnine posadite v cvetlična korita, ki jih nato postavite ob robove balkona.

Z obešanjem in nameščanjem rastlinja in vrtnin si lahko zagotovite potrebno zasebnost. Cvetlice izobesite po ograji ali cvetlična korita postavite tik ob njo. Tako boste ustvarili lastno živo mejo in si zagotovili potreben mir.

Sproščujoč občutek z aromaterapijo

Na balkon postavite dišeče začimbe, ki bodo s svojim prijetnim vonjem ustvarile pravo terapevtsko vzdušje, ravno tako vam bodo pomagale pri izboljšanju razpoloženja in umiritvi po stresnem dnevu. Sivka je izmed vseh najbolj znana, prav tako jo je lahko vzdrževati. Njen vonj lahko okrepite tudi tako, da po njej nakapljate nekaj kapljic sivkinega eteričnega olja.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by ULLA (@rabobsen) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Interior Design&Home Decor (@homedecotrend) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by D Design Diary (@ddesigndiary) on

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by D Design Diary (@ddesigndiary) on

cvetlični lestenec
Trendi Cvetlični lestenci naj krasijo vaše prostore
Ne spreglejte