Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
16. 2. 2021,
8.27

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14

Natisni članek

dekoracija doma prenova doma dom

Torek, 16. 2. 2021, 8.27

1 leto, 11 mesecev

Trendi kopalniških ploščic

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,14
kopalnica | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ob obilju ponudbe se je včasih res težko odločiti, katere ploščice so primerne za vašo kopalnico. Na voljo je neskončno veliko modelov, ki se razlikujejo tako po obliki, barvi in ne nazadnje teksturi. Čeprav se je v preteklosti pri ploščicah bolj poudarjala njihova funkcionalnost, je njihov estetski vidik enako pomemben. Kako torej izbrati prave ploščice?

Trendi Čista kopalnica v eni minuti

Preden sploh začnete razmišljati o obliki ploščic, se je seveda treba najprej odločiti za barvo, odtenek in njihov lesk. Pri tem naj vas vodi tudi velikost kopalnice. Pri majhnih kopalnicah je načeloma bolje uporabiti svetlejše odtenke, pri večjih in prostornejših pa se lahko poigrate tudi z bolj drznimi, temnejšimi barvami.

Nevtralni toni so varna izbira

OBI kopalnica | Foto: Ko torej določite okvir barvnega spektra ploščic, je treba nato gledati tudi na to, kakšen zaključek vam je všeč: ste bolj nagnjeni k matiranim, grobim, robustnim modelom ali ste privrženec klasike in elegance, ki jo dosežejo gladke ploščice visokega sijaja? Temeljit razmislek bo pred nakupom izjemno dobrodošel.

Imejte v mislih, da kupujete ploščice, ki bodo krasile vašo kopalnico več let, če ne desetletij. Poleg tega ne pozabite tudi na njihovo priročnost pri čiščenju in nabiranju vodnega kamna.

Iskreno povedano, nikoli v resnici ne morete zgrešiti z izbiro ploščic v nevtralnih barvnih odtenkih, med te torej uvrščamo vse odtenke od kremno bele do sive. Sivo-bela barvna kombinacija je zelo priljubljena izbira, ki lahko je kot dopolnilo bež barvi. Visoko sijoče ploščice v beli barvi so odlične za majhne kopalnice, ki potrebujejo malo več svetlosti.

Kopalnica je prostor, kjer se sproščate

Naši kopalniški prostori so namenjeni sprostitvi, zato je pomembno, da barve okrepijo to vzdušje. Ploščice nevtralnih barv lahko pripomorejo k telesni in psihični pomiritvi, saj ustvarjajo občutek zatočišča. Nevtralne tone lahko uporabite od tal do stropa, da kopalnica ne bi postala dolgočasna, pa se lahko poigrate z različnimi oblikami ploščic ter jih združite na edinstven način. S tem boste kopalnici dodali potrebno dimenzijo in poskrbeli za vizualno dinamičnost.

kopalnica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Preproste ploščice niso dolgočasne, prav nasprotno

Nekateri menijo, da so preproste ploščice dolgočasne, saj jih videvamo skoraj vsepovsod in so jih zaradi tega siti, vendar so med letošnjimi trendi zelo priljubljene. Odstopajo predvsem po večji dimenziji (velikosti) in različnosti vzorcev, ki se pojavljajo kot kontrast med barvami, črtami, mrežami in linijami. Izbira je res neskončna, njihova prednost pa je tudi v tem, da jih lahko postavite v katerokoli kopalnico ne glede na njeno velikost.

Geometrijske ploščice poživijo kopalnico

Ne samo, da postajajo vzorci in barve bolj raznoliki, v trendu je prav tako igranje z oblikami, saj ploščice niso več samo pravokotne oblike. Posebna oblika, ki je v zadnjem času še posebej priljubljena, je šesterokotnik. Zaradi svojega edinstvenega videza lahko takšne ploščice poživijo kopalnico. Geometrijske ploščice lahko uporabite v velikem obsegu (na vseh stenah in tleh) in tako nastavite ton. V majhnih kopalnicah pomagajo izboljšati zaznavanje prostora, še posebej če se oblika dobro ujema z barvo.

Trendi Kopalnica naj bo bivalen in udoben prostor

Lesene ploščice so nova uspešnica

kopalnica | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Lesene ploščice so najnovejši hit pri izbiri kopalniških ploščic. Njihova privlačnost se skriva v netradicionalni velikosti, saj so te neprimerno večje, ker posnemajo les.

Najpogosteje se pojavljajo z motivom hrasta, javorja in češnje. Keramične ploščice iz porcelana so idealne za kopalnico, saj ponujajo večjo odpornost proti madežem in vodi, ne da bi pri tem žrtvovali estetski videz

Uporaba tovrstnih ploščic poveča naravni občutek, ki je v kopalnici še kako potreben. Za bolj privlačen videz lahko tovrstne ploščice kombinirate z naravnimi kamnitimi ploščami in drugimi materiali.

Večje marmorne ploščice v mehkih tonih za tla

Pri marmorju gre za naravni material, priljubljen zaradi lepote in luksuznega občutka. Marmor je naravna skala, vsak kos pa ima svojo edinstveno barvo in slog. Razlike so vidne predvsem v "žilah" in subtilnih barvah senčenja, ki ustvarjajo privlačen videz, po čemer je marmor znan.

Čeprav je modni hit marmor v bogati temnozeleni barvi, v kopalnici prevladujejo nežnejši toni. Ni vam treba kupovati pravega marmorja, da bi uživali v tovrstnem slogu. Če želite razkošen videz za bolj razumen proračun, posezite po ploščicah, ki posnemajo videz marmorja.

kopalnica bela
Trendi Bela kopalnica, v kateri ni stranišča

Teksturirane ploščice

Več razgibanosti lahko kopalnici ponudite z uporabo teksturiranih ploščic: te bodo prostoru dale globino, poleg tega niso zanimive samo na pogled, temveč tudi na dotik. Teksture se pri ploščicah lahko pojavijo subtilno ali izrazito, odvisno od uporabljenega materiala, končnega nanosa in želene barve.

3D-ploščice lahko postanejo celo del umetniške instalacije, saj se lahko tako kot pri drugih igrate z velikostmi in slogi, s čimer je mogoče poustvariti neskončno število kombinacij. Z uporabo tovrstnih ploščic lahko ustvarite žariščno točko v kopalnici, na podlagi katere gradite preostale elemente.

Izbira pravih ploščic za kopalnico lahko pomeni izziv in ne nazadnje finančni zalogaj, zato dobro premislite, kakšno barvo, obliko in teksturo teh želite uporabiti v svoji, saj gre za trajnejši nakup, ki bo, kot omenjeno, viden še desetletja.

Trendi Naravna kopalnica
Ne spreglejte