Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
29. 11. 2012,
15.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Četrtek, 29. 11. 2012, 15.03

8 let

Kopalnica naj bo bivalen in udoben prostor

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Je mogoče v kopalnico mogoče umestiti vse potrebno in želeno, ter povrhu še savno?

Na strokovnjaka notranje opreme Igorja Hočevarja in arhitektko Ano Kosi iz salona notranje opreme Elementare se je z željo po izboljšanju namembnosti kopalnice obrnila naša bralka.

Želje in možnosti je opisala tako: "Gre za novogradnjo in postavitev tuša oziroma umivalnika ni vezana na napeljavo. Prostor je bolj kvadraten, velikosti 3,55 m x 3,1 m.

V kopalnici bi želela imeti dva umivalnika ali malo širši umivalnik, kopalno kad, tuš, straniščno školjko, pralni stroj in manjšo savno."

Kopalnica – sprostitev, oddih, intime … "Kopalnice so danes lahko mnogo več ko le prostor osebne higiene in pralnica perila. To naj postane prostor sprostitve, oddiha in intime. Prostor, kjer se radi zadržujemo dlje časa," izhodišča vloge sodobne kopalnice povzema Ana Kosi.

Zato predlaga, da naj kopalnica ne bo do stropa položena s sterilnimi ploščicami in natrpana s stroji in kopalniško opremo. Postane naj prostor, ki je bivalen in udoben. Naj postane domači spa, wellness …

Rešitev na vprašanje naše bralke strokovnjaka za opremljanje notranjih prostorov podajata: "Bralka, ki smo ji pripravili idejni izris kopalnice, ima željo prav po taki kopalnici kot smo jo opisali zgoraj. Želi si, da vanjo vključimo: finsko savno, dva umivalnika, straniščno školjko, pralni stroj, kabino za prhanje in kopalno kad. Kopalnica je sicer precej velika (3,55 m x 3,1m), vendar smo zaradi kompromisa med funkcionalnostjo, prostornostjo in estetiko v idejni zasnovi iz nje izpustili kad. Posebna prednost bralkine kopalnice je tudi okno, ki v stereotipno temno kopalnico v tem primeru prinese naravno svetlobo."

Kopalnico so zasnovali v naravnih barvah in materialih. Barvna shema: naravni les, bela, rjava in bež je pomirjujoča, topla, prijetna in svetla.

Organizacija prostora - Desno od vhoda v kopalnico je zasnovan niz niš, v katerih se nahajajo straniščna školjka, tuš, savna. Na ta način so klasične kopalniške elemente zvrstili v funkcionalni "mokri" pas, v osrčju kopalnice pa so ustvarili, svetel, odprt in bivalni prostor.

- V prvi niši se nahaja straniščna školjka, ki je tako nekoliko odmaknjena od preostalega dela kopalnice in skrita pred neželenimi pogledi.

- V drugi niši je "spa" tuš, ki omogoča različne učinke in ustvarjanje različnih ambientov. Tuš ima različne curke vode in različne barve luči.

- Savno so v prostor umestili tako, da so jo postavili v zadnjo nišo. Iz savne je pogled na bivalni del kopalnice.

- Niše so od preostalega dela kopalnice ločene tudi vizualno. Med tem ko je bivalni del kopalnice svetel (svetla keramika, po stenah bela pralna barva), so niše odete v temno rjav mozaik. Ploščice so torej uporabljene le tam, kjer je to smiselno.

- V odprtem, bivalnem delu kopalnice se nahajata dva umivalnika, ki sta položena na dolgo leseno nizko omaro, ki služi tudi kot odlagalni pult. Pod omaro je za vrati skrit še pralni stroj.

- Nad omaro je stena iz ogledala. Za ogledalom se skrivajo omarice.

- Osrednji prostor je dovolj velik, da se vanj lahko postavi tudi ležalnik za sproščanje po savnanju.

- V kopalnici ne smemo pozabiti na radiator, ki naj ne bo klasičen. Postavite ga pod okno, naj bo minimalističen, služi lahko kot obešalnik za brisače.

- V kopalnici sta za prijetno vzdušje ključna tudi primerna ambientalna svetloba in glasba. Predvideti je torej treba splošno in ambientalno razsvetljavo in postavitev zvočnikov.

Ne spreglejte