Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
7. 10. 2019,
11.14

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Vsebino omogoča Abanka

Foto: Prostorama

Natisni članek

kredit prenova Prostorama Abanka advertorial

Ponedeljek, 7. 10. 2019, 11.14

2 meseca, 2 tedna

Strokovnjak svetuje: kako se lotimo adaptacije stanovanja

Vsebino omogoča Abanka

Foto: Prostorama

Prostorama Abanka | Računajte na to, da bo temeljita prenova trajala približno pol leta, lahko pa se seveda tudi zavleče. Pomembno je, da ne hitimo in da je načrt res dobro premišljen.

Računajte na to, da bo temeljita prenova trajala približno pol leta, lahko pa se seveda tudi zavleče. Pomembno je, da ne hitimo in da je načrt res dobro premišljen.

Nadaljujemo niz člankov, kjer vam bodo strokovnjaki razkrivali pravo pot do sanjskega doma. Tokrat bomo raziskali, kako se lotiti prenove stanovanja – od ideje do realizacije – in na kakšen način predvideti prostore, v katerih bomo uživali še več let.


Prenova doma je pomemben korak v našem življenju, saj nam bo omogočila, da bomo 15 ali več let lahko živeli v okolju, ki nam bo ponujalo pravo mero domačnosti in ne nazadnje tudi želenega udobja.

Je pa adaptacija stanovanja ali hiše povezana tudi s številnimi neznankami, vprašanji in nepredstavljivimi stroški. Kje začeti in kako uspešno uresničiti svoje sanje, smo vprašali strokovnjake iz biroja Prostorama. Da bo vaša ideja tudi v resnici zaživela, vam bo na pomoč priskočila Abanka.


Pri zasnovi prenove doma je potrebno doseči predvsem to, da boste zadovoljni, ko boste v njem zaživeli in tudi čez 5 ali 10 let.  | Foto: Pri zasnovi prenove doma je potrebno doseči predvsem to, da boste zadovoljni, ko boste v njem zaživeli in tudi čez 5 ali 10 let.

Ko sprejmemo odločitev, da bomo naš dom preuredili, je pomembno, da ne hitimo in da dobro premislimo, v kakšnem okolju želimo živeti, pa tudi, na kakšen način bo to postal funkcionalen prostor, v katerem bo lahko prav vsak družinski član živel svobodno.

Pot do končne preureditve je dolga, prvi korak je nedvomno originalni načrt, iz katerega lahko izhajamo in v katerem so razvidne sestave konstrukcij in morebitne vertikale, kjer potekajo dimniki, zračniki in druge inštalacije.

V naslednji fazi poiščemo pravega arhitekta zase, takšnega, ki bo razumel naše želje in zahteve. Sicer pa tudi tukaj velja, da nismo vsi za vsakogar in je tudi v tem odnosu potrebna nekakšna kemija. Predvsem je pomembno, da ne hitimo in si vzamemo dovolj časa, saj bomo tako o svojih odločitvah lahko premislili in bo rezultat pravi za nas.

Arhitekt bo pri zasnovi prenove izhajal iz vašega načina bivanja in seveda spiska vaših želja. | Foto: Arhitekt bo pri zasnovi prenove izhajal iz vašega načina bivanja in seveda spiska vaših želja.

Naj vas čas ne preganja

Temeljita prenova zahteva veliko potrpljenja, zato ne prehitevajte časa in si ga vzemite dovolj, da bo rezultat na koncu dosegel vaša pričakovanja.

Vsak projekt morate najprej uskladiti z arhitektom, to je faza, ki je ključna za obojestransko zadovoljstvo. Arhitekt vam lahko odpre oči tudi pri točkah, ko boste v fazi projektiranja morda predolgo vztrajali pri nekaterih željah, ki sicer niso najbolj idealne. Govora je seveda o funkcionalnosti, ne o estetiki, kajti pri tem vsekakor velja, da imajo vsake oči svojega malarja.

V naslednji fazi, ko boste uskladili končno razporeditev prostorov, sledi načrt z vsemi inštalacijami za izvajalce. Poglavje zase je tudi opremljanje, kjer v Prostorami običajno kombiniramo serijsko s tisto, izdelano po meri. Z različnimi zunanjimi sodelavci poskrbimo za končen dizajn.

Kaj pa bitka s časom? Računajte, da bo temeljita prenova trajala približno pol leta, lahko pa se seveda tudi zavleče. Pomembno je, da ne hitimo in da je načrt res dobro premišljen. Ko je načrt pripravljen, je nekaj odvisno tudi od sreče, saj se lahko pojavijo kakšne nevšečnosti v obliki poškodb dobavljenih artiklov, mojstrov, ki ne pridejo, ko smo dogovorjeni, in podobnega.

Koristne informacije o tem, kako se izogniti pastem pri prenovi doma, lahko preberete tudi v Abankinem E-vodniku po prenovi doma

Pri izbiri pohištva je treba imeti v mislih, da bo kos pohištva, ki ga vidimo v salonu, doma deloval precej drugače, saj je prostor manjši.  | Foto: Pri izbiri pohištva je treba imeti v mislih, da bo kos pohištva, ki ga vidimo v salonu, doma deloval precej drugače, saj je prostor manjši.

Tudi oprema je ogledalo vašega udobja

Eno je pravilna in funkcionalna zasnova prostorov, drugo pa je prevleka, ki jim jo bomo namenili. Izbira pohištva in končne dekoracije je ključnega pomena pri končnem učinku domačnosti.

Pri izbiri pohištva moramo paziti, da se ne ujamemo v zanko "vrtičkanja", to pomeni, da kupujemo po kosih in ne razmišljamo o celoviti stilski podobi doma. Ena od najpogostejših napak je tako ta, da se prepustimo svetovalcem v salonih, ki prodajajo opremo le za en prostor. Tako stanovanje nima ne repa ne glave. Pogosto ljudje nabirajo navdih na internetu in s tem izgubijo občutek za pravo mero, saj pretiravajo z elementi, ki ne spadajo skupaj.

Pri projektiranju se trudimo, da se izognemo slepemu sledenju trendom in ustvarjamo brezčasne ambiente, ki so pisani na kožo naročnikom. Če si želimo trendovskega pridiha, si omislimo barvne stene in dekoracijo, vse to zlahka zamenjamo, ko se trendi spremenijo. Že nekaj časa so modni pudrasti in opečni toni, kamen in imitacije kamna.

Največji balast je predimenzionirano pohištvo, zato je pri izbiri pohištva treba imeti v mislih, da bo kos pohištva, ki ga vidimo v salonu, doma deloval precej drugače, saj je prostor manjši. Izogibajmo se sedežnih garnitur in stolov z visokimi nasloni. Poleg tega poskusimo poenostaviti in poenotiti omare, ne poudarjajmo jih. Če se zlijejo s steno, ne bomo imeli občutka, da je prostor natrpan. Seveda pa je prenova idealna priložnost, da se znebimo stvari, ki nam ne služijo več.

Prostorama Abanka | Foto: Prostorama Abanka | Foto: Domačnost dosežemo z dekoracijo, ki nam je pisana na kožo, in tako dodamo prostorom osebno noto. To so lahko slike, okrasne blazine, predmeti, ki so nas pritegnili na bolšjih sejmih ali na potovanjih, fotografije, ki so nam ljube …

Kako boste nadzorovali stroške?

Stroški so največje breme in ne nazadnje najbolj zoprna omejitev pri temeljitih prenovah doma. Pomembno je, da si že vnaprej določimo finančni okvir.

Projekti so stroškovno zelo raznoliki, od tistih, kjer z izvirnimi rešitvami stroške znižamo, do takšnih, kjer smo lahko bolj zapravljivi. Veliko je odvisno tudi od spretnosti naročnikov, saj si lahko z nekaj truda izdelamo unikatne kose, ki bi nas sicer drago stali.

Abanka vam pomaga uresničiti sanje

Ko boste začeli z načrtovanjem prenove, se raje odločite za bolj temeljito preobrazbo in ne prelagajte delo za prihodnja leta. Bolje, da čim več opravite naenkrat in v prenovo vložite več sredstev.

Pri tem vam bom pomagala Abanka s svojim ugodnim stanovanjskim in potrošniškim kreditom.

naredite izračun gumb | Foto:

 

Oglasite se v najbližji poslovalnici Abanke in s prijaznimi bančnimi svetovalci poiščite možnost financiranja po svoji meri.

 

Poglejte v prihodnost in poiščite pravi navdih

Dnevno bivalni prostor v današnjih stanovanjih pogosto združuje kuhinjo, jedilnico in dnevno sobo, zato je logično, da zavzema največji del stanovanja, saj se tu največ zadržujemo, se družimo in sprejemamo obiskovalce. Pri manjših skupnih kvadraturah gre to običajno na račun spalnice.

Prostorama Abanka | Foto:

Prostorama Abanka | Foto:

Prostor vedno lahko povečamo s svetlimi barvami, temne barve namreč optično zmanjšajo prostor.

Prostorama Abanka | Foto: Prostorama Abanka | Foto:


Nagradna igra je končana, nagrajenca bomo objavili v kratkem.

Ne spreglejte