SiolNET. Dom Prenova in gradnja
Vsebino omogoča Velux
  • Messenger
  • Messenger

S senčili do prijetne bivalne klime

Velux, maj 2020
Vsebino omogoča Velux

Namen notranjih senčil oziroma zaves v hišah ali stanovanjih je nadzor in zmanjševanje vhoda dnevne svetlobe, zagotavljanje intimnosti in dekoracija. Zunanja senčila pa so namenjena zmanjševanju vdora sončne toplote, zagotavljanju intimnosti, protivlomni zaščiti in zaščiti zunanje površine oken pred vremenskimi vplivi. Senčila na strešnih oknih imajo povsem enak namen, vendar je njihov položaj poseben. Strešna okna so vgrajena v poševnino strehe in zavese, kot jih poznamo, niso ravno uporabne.

Kaj torej narediti s senčenjem na strešnih oknih?

Velux, maj 2020

Ker so konstrukcije strešnih oken različne, je koristno preveriti vrsto senčil že pri izbiri strešnega okna. Senčila so namreč precej pomemben del strešnega okna, saj nam resnično lahko zmanjšajo pretirano pregrevanje mansarde poleti.

Ker morajo steklene površine dovajati dovolj svetlobe tudi ob oblačnem dnevu, se zgodi, da je ob sončnem dnevu svetlobe preveč. In z notranjimi senčili imamo možnost zmanjšati vhod svetlobe v prostore.

Velux, maj 2020

Nekatera senčila za strešna okna tudi popolnoma zatemnijo prostor, saj ne prepuščajo svetlobe, druga so iz enoslojnega materiala in prepuščajo svetlobo glede na barvo. Kakovostno senčilo za strešno okno ima pri straneh vodila, saj se le tako lepo odpira tudi na nizkih naklonih in ne dela pretiranega »trebuha« v notranjost. Priporočam vam, da se izogibate nekoliko zastarelemu načinu pritrditve, to je s plastičnimi vrvicami pri straneh, saj jih sonce pregreje in zato postanejo povsem mlahave, UV-žarki jih dobesedno uničijo, zato se izkaže, da cenejša in kratkotrajna rešitev je na koncu cenovno dražja. Zunanja senčila, ki zmanjšujejo vdor sončne toplote skozi steklo, imajo pri strešnih oknih precej večji pomen.

Velux, maj 2020

Obrnjena so namreč k soncu, viru svetlobe in toplote. Zato so tudi v slovenskih predpisih zahteve, da morajo okna, ki so obrnjena proti vzhodu, jugu in zahodu, imeti zunanje senčenje. S tem se prepreči segrevanje v mansardi in zmanjša se poraba elektrike za hlajenje, če je to sploh potrebno. V večini primerov so na voljo zunanja mrežasta senčila, ki se razpnejo na zunanji strani stekel in zmanjšajo vdor sončne vročine do 70 %.

Velux, maj 2020

Pozimi, ko želimo v notranjosti imeti toplo, takšno senčilo pospravimo tako, da se mrežica zvije pod pokrov okna. Proti poletni pripeki pa so še bolj uporabne zunanje rolete, saj zadržijo vsaj 87 % sončne vročine. Prednost mrežice je, da prepušča dnevno svetlobo, zato imamo prostore še vedno svetle. Prednost prave rolete pa je popolna tema, močna zaščita pred hrupom dežja in tudi v primeru toče, zagotavlja pa tudi intimnost. Skratka, roleta je precej univerzalno senčilo.

Velux, maj 2020

Poleg vseh opisnih funkcij senčil pa je pomembno vedeti, da obstojijo notranja in zunanja senčila za strešna okna, ki občutno zmanjšujejo toplotne izgube. Na trgu se je pojavilo tudi dvojno plisirano senčilo, ki se lahko odpre tako z zgornje kot tudi s spodnje strani, kar je posebnost pri senčilih. Poleg tega ima zelo dobre izolativne lastnosti. V prerezu nekoliko spominja na čebelje satje, in verjetno je zopet narava navdihnila to dobro rešitev, saj izboljša izolativnost stekla tudi za 20 %. Izolativnost pozimi izboljšujejo tudi t. i. siesta senčila, saj ob uporabi ustvarijo nekakšen dodatni sloj zraka, ki je dober izolator.

Med energijsko najuspešnejša senčila pa se zopet uvrstijo zunanje rolete, saj zadržijo omenjenih 95 % sončne toplote, kar lahko pomeni tudi 6 °C nižjo temperaturo poleti v prostoru, hkrati pa izboljšuje izolativnost stekla do 16 %.

Velux, maj 2020

Poleg tega je roleta lahko gnana z elektromotorjem. Z nekoliko dodatne opreme se roleta spušča in dviga avtomatsko s pomočjo senzorjev. Takšen sistem nas bo poleti zaščitil proti vročini, pozimi pa prepuščal toploto sonca v notranjost, in ponoči zmanjševal toplotne izgube.

Kot vidite, so senčila potreben in koristen element, ki je nekoliko poseben na strešnih oknih. Poleg običajnih funkcij vpliva na zmanjševanje stroškov ogrevanja pozimi in uporabo klimatske naprave poleti, če jo sploh potrebujemo. Vsekakor pred odločitvijo preverite, kaj vam različni proizvajalci ponujajo, saj so senčila za strešna okna prirejena vsaki izvedbi okna posebej.


Kuhinja po meri

Kuhinja je eden najbolj obljudenih prostorov v našem domu in pogosto so naši najlepši spomini povezani prav z njo. V kuhinji Velux smo že kot otroci radi preizkušali babičine kuharske mojstrovine, v njej so se začenjale priprave na marsikatero družinsko kosilo in prijateljska srečanja. Ni torej treba posebej poudarjati, da je kuhinja eden najpomembnejših prostorov v našem domu.

Kako pogosto pa v naši kuhinji pogledamo navzgor? Za trenutek pozabimo na vse prej našteto in videli boste, da se bo naš pogled samodejno usmeril proti stropu. Strešna okna lahko ustvarijo prijetnejše vzdušje v kuhinji in s premišljenim načrtovanjem lahko odprejo prostor na način, kot ga svetilke in barve ne morejo.

V priročniku preberite:

  • na kaj misliti, ko prenavljate kuhinjo,
  • zakaj kuhati z dnevno svetlobo,
  • zakaj je prezračevanje v kuhinji pomembno.

Izpolnite obrazec in priročnik boste prejeli na svoj e-naslov.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin