SiolNET. Dom Prenova in gradnja
2,93

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Arhitekturni nasvet

Kako v majhno sobo umestiti posteljo in garderobne omare

2,93

termometer

arhitekturni nasvet
Foto: Jana Malenšek, arhitektka

Bralka išče rešitev za enoposteljno sobo, v kateri želi imeti ležišče širine 140 in dolžine 200 centimetrov ter garderobne omare. Vrata in okno želi ohraniti na istem mestu kot doslej.

 

Situacija: 

arhitekturni nasvet Foto: Jana Malenšek, arhitektka

Rešitev se zdi na prvi pogled preprosta, a je potreben premislek. Upoštevati je treba:
- da prehod do okna ostane dovolj širok,
- da prehod mimo postelje ostane dovolj širok
- in da za preprosto odpiranje okna ne bo treba stopiti na posteljo. 

 

Primeri slabih rešitev: 

arhitekturni nasvet Foto: Jana Malenšek, arhitektka


Predlog rešitve: 

Ležišče lahko postavimo s prestavitvijo radiatorja malo bolj v levo.

Prva različica omogoča izvedbo vzglavnika do višine okenske police, ki se proti levi nadaljuje v perforirano polico (luknje) globine 25 cm, ki omogoča kroženje toplega zraka. Vzglavnik zaradi globine 25 cm omogoča postavitev nočne svetilke in odlaganja, na primer, knjig pred spanjem oziroma služi nočni omarici. Hkrati se lahko zgornji del, ki se nadaljuje v polico nad radiatorjem, dvižno dviguje in tako omogoča hrambo dodatne posteljnine.

Ob vhodu v enoposteljno sobo je garderobna omara globine 60 cm in dolžine enega metra, ki sega vse do stropa. V delu nad posteljo pa se nadaljuje kot viseči niz oziroma most. Nasproti ležišča se lahko po vsej dolžini - v višini police nad radiatorjem - izvede predalnik globine 25 cm z več kot deset predali za potrebe hrambe nogavic in spodnjega perila. Predalnik je hkrati tudi neke vrste komoda, kamor se lahko položi tako vazo s cvetjem, slike z okvirji in podobno

Druga različica se razlikuje po tem, da predvideva obrnjeno ležiščem z vzglavnikom za 180 stopinj. To omogoča, da med ležanjem na postelji vidimo skozi okno.


  arhitekturni nasvet Foto: Jana Malenšek, arhitektka

  arhitekturni nasvet Foto: Jana Malenšek, arhitektka

VPRAŠAJTE ARHITEKTA

Potrebujete nasvet, kako prenoviti prostor v vašem domu? Na e-naslov urednik@tsmedia.si nam pošljite kratek opis prostora in za kakšen namen ga uporabljate. Priložite skico prostora.

 

POJASNILO:

Arhitektka pripravlja nasvete in idejne skice na podlagi informacij, ki jih posredujejo bralci. Obstaja možnost, da informacije niso popolne. Arhitektka in družba TS media d.o.o. ne odgovarjata za morebitne zaplete in napake pri izvedbi gradbenih posegov. 
 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 11
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin