Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
1. 12. 2017,
11.23

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Adriaplin

Natisni članek

okolje zima ogrevanje advertorial zimska rekreacija

Petek, 1. 12. 2017, 11.23

2 meseca, 1 teden

Za toplo zimo brez alergij

Vsebino omogoča Adriaplin

Zemeljski plin je energent prihodnosti. Glavni razlog za njegov preboj je kombinacija okoljske ustreznosti, cene in velikih zalog.

Modro se je ogrevati z zelenim virom energije.  | Foto: Modro se je ogrevati z zelenim virom energije. Ali vstopamo v zlato dobo zemeljskega plina? Tako je naslov poročila, ki ga je leta 2011 na 131 straneh objavila Mednarodna agencija za energijo iz Pariza.

Po predvidevanjih agencije izpred petih let se bo poraba zemeljskega plina povečala za 50 odstotkov, kar bo leta 2035 predstavljalo več kot 25 odstotkov vse porabljene energije. Istega leta je agencija napovedala tudi, da bo zemeljski plin že v sredini tega stoletja postal eden izmed vodilnih energentov na svetu.

Podatki in raziskave iz letošnjega leta temu pritrjujejo. 

O razlogih za strmo rast zemeljskega plina ste že lahko brali na naslednjih povezavah:

Domove ogrevamo več kot 200 dni na leto

Kako do toplega doma brez nepotrebnih skrbi?

Kako zmanjšati stroške ogrevanja za več kot polovico?

Tokrat vam predstavljamo, zakaj je zemeljski plin do okolja prijazen energent. 

Uporaba zemeljskega plina bistveno izboljšuje kakovost zraka in tako tudi zdravja ljudi. | Foto: Uporaba zemeljskega plina bistveno izboljšuje kakovost zraka in tako tudi zdravja ljudi.

Naravni vir energije

Modro se je ogrevati z zeleno energijo, kar zemeljski plin zagotovo je. Z njegovo uporabo ne onesnažujemo okolja z mikroprašnimi delci (PM10 in PM2,5), ki povzročajo bolezni srca in dihal. Poleg nižjih stroškov gospodinjstva so to zagotovo podatki, zaradi katerih je razmislek o menjavi energenta utemeljen.

Zemeljski plin velja za najčistejši ogljikovodik za gorenje, ki zaradi svoje raznolikosti in bogatosti uspešno odgovarja na vse večje povpraševanje po energiji na svetovni ravni. 

Za uporabo zemeljskega plina niso potrebne dodatne predelave, kemični in drugi do okolja škodljivi procesi, s čimer se bistveno poveča tudi kakovost življenja in zraka. To še posebej velja za zaprte kotline in doline ter za industrijska središča, saj uporaba zemeljskega plina bistveno izboljšuje kakovost zraka in tako tudi zdravja ljudi.

Pri njegovi uporabi nastaja zanemarljiva količina prašnih delcev ter bistveno manj emisij kot pri kurilnem olju, bencinskem in dizelskem gorivu, naftnem plinu ali lesni biomasi. Zemeljski plin na primer vsebuje manj nečistoč, kot so žveplo, dušik in prašni delci. Metan, ki je glavna sestavina zemeljskega plina, je ogljikovodik z najmanjšo vsebnostjo ogljika. Tako se pri zgorevanju zemeljskega plina sprošča 25 odstotkov manj emisij CO2 kot pri zgorevanju kurilnega olja in približno 45 odstotkov manj emisij kot pri zgorevanju premoga.

Prednosti zemeljskega plina

Kuhanje | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Raznolikost uporabe

Zemeljski plin lahko uporabljamo za kuho, pripravo tople sanitarne vode, ogrevanje prostorov, vse pogosteje tudi za hlajenje prostorov, pridobivanje električne energije in kot gorivo v prometu. Zemeljski plin nas hrani, umiva s toplo vodo, pozimi greje, poleti pa hladi in nas celo prevaža.

Tanker utekočinjen zemeljski plin | Foto: Reuters Foto: Reuters

 

 

Zalog je dovolj

Zaloge zemeljskega plina so velike in glede na današnje črpanje zadoščajo za več kot 160 let. Vsako leto odkrijejo nove zaloge in nahajališča. Zanesljivost oskrbe v Sloveniji je zaradi razpršenosti virov, zakupljenih podzemnih skladišč in visokih zahtev Evropske komisije zelo dobra. zemeljski plin | Foto:

Malo prostora

Plinski kotli zavzamejo malo prostora, nameščeni pa so lahko v kopalnici ali vgrajeni kot kuhinjski element. Ne potrebujete plinske jeklenke ali plinohrama pred hišo, prav tako ne rezervoarja s kurilnim oljem v kleti, porabo pa plačujete za nazaj.

 


Dobro si je vzeti čas in izbrati pravega ponudnika

Danes je na trgu že kar nekaj ponudnikov energentov oziroma zemeljskega plina, zato je pomembno, da si vzamete malce več časa in izberete ponudnika, ki vam najbolj ustreza. Menjava dobavitelja je za odjemalce brezplačna in zelo preprosta. Zelo ugodne pogoje vam ponujajo pri Adriaplinu.

Preprosto asistenca

Paket je namenjen vsem, ki želijo pomoč pri nujnih popravilih v svojem domu in kritje stroškov nujnih popravil.

Paket je združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih ponuja Adriaplin. 

Preprosto prek spleta

Paket je namenjen vsem, ki želite imeti popoln pregled nad porabo in vam elektronsko poslovanje ni tuje.

S paketom si zagotovite pregleden račun v elektronski obliki. Paket je združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih ponuja podjetje Adriaplin, in je na voljo brez vezave.

ADRIAPLIN | Foto:

Preprosto enakomeren

S paketom Preprosto enakomeren si zagotovite preprosto porazdelitev stroškov porabe zemeljskega plina čez vse leto.

Mesečni strošek vam bodo izračunali na podlagi vašega letnega povprečja porabe.

Paket je namenjen vsem, ki si želite stroške porabe zemeljskega plina porazdeliti čez vse leto in se s tem izogniti višjim stroškom v hladnih mesecih. Paket je na voljo brez vezave in združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih ponuja podjetje.

Preprosto enostaven

S paketom Preprosto enostaven si zagotovite udobno in preprosto uporabo zemeljskega plina. Paket je namenjen vsem, ki želite prejemanje enostavnega računa v tiskani obliki.

Paket je na voljo brez vezave in združljiv z različnimi dodatnimi storitvami, ki jih ponuja Adriaplin.

V naslednjem prispevku: Pregled stroškov prek spleta in enakomerna poraba

Ogrevanje je strošek, ki je za večino nujno potreben, vseeno pa bi ga vsi radi zmanjšali. Poleg prihranka je v današnjem času vedno bolj zaželeno, da je pregled nad porabo preprost, tudi če nismo računalniški geniji. Morda bi izpostavili še učinkovito asistenco – le kdo si želi ostati brez ogrevanja sredi najhujšega mraza?


Podjetje Adriaplin, d. o. o., je bilo pod okriljem svetovno znane energetske družbe ENI ustanovljeno leta 1994 kot distributer zemeljskega plina v Sloveniji. Velik napredek na področju zanesljivosti oskrbe Slovenije z zemeljskim plinom je bil dosežen 1. 1. 2008, saj je podjetje začelo dobavljati zemeljski plin iz Italije in tako uradno postalo prvi novi uvoznik zemeljskega plina v Sloveniji.

Adiraplin, d. o. o., kot operater distribucijskega sistema (ODS) skrbi tudi za gradnjo in razvoj infrastrukture za distribucijo zemeljskega plina v skladu s potrebami uporabnikov. Do danes je bilo zgrajenih že okoli 500 kilometrov plinovodnega omrežja, katerega razvoj in ustrezno vzdrževanje potekata konstantno.

Več o podjetju in vseh cenah, paketih, ponudbah ter dodatnih storitvah si preberite na tej povezavi.

Ne spreglejte