Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
15. 11. 2017,
8.09

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Vsebino omogoča Adriaplin

Foto: Thinkstock

Natisni članek

advertorial zemeljski plin Adriaplin ogrevanje zima zimska rekreacija

Sreda, 15. 11. 2017, 8.09

2 meseca, 1 teden

Domove ogrevamo več kot 200 dni na leto

Vsebino omogoča Adriaplin

Foto: Thinkstock

Kurilna sezona se je letos začela hitreje kot običajno. Dejstvo, da je domove treba ogrevati celo več kot 200 dni na leto, je za marsikoga zelo stresno, saj to pomeni strošek, ki si ga številni vedno težje privoščijo. Izbira pravega energenta lahko zato predstavlja velik prihranek.

Letos se je ogrevanje zaradi nizkih temperatur konec septembra in v začetku oktobra v večini objektov začelo prej kot v zadnjih letih. | Foto: Letos se je ogrevanje zaradi nizkih temperatur konec septembra in v začetku oktobra v večini objektov začelo prej kot v zadnjih letih.

Dnevi in meseci, ki so pred vrati, bodo vedno hladnejši in za marsikoga niso stresni le zaradi nizkih temperatur, pač pa tudi zaradi kupa položnic, med katerimi vsekakor najbolj izstopa tista za ogrevanje.

Med energente, ki so v številnih gospodinjstvih vedno bolj priljubljeni, zagotovo spada tudi zemeljski plin.


Okoljsko in cenovno ugoden vir energije

Zemeljski plin je naravni vir energije z majhnimi izpusti ogljikovega dioksida (nizkoogljično gorivo), prašnih delcev in drugih onesnaževal, zato se uvršča med okoljsko najprimernejše energente. Ima visoko kurilno vrednost in izkoristek.

Je cenovno ugoden vir energije, ki omogoča prihranek pri ogrevanju in hitro povrnitev stroškov za investicijo. Veliko število ponudnikov zemeljskega plina poleg tega pomeni zagotovilo za ugodno ceno.


Silovita rast ter kakovostni distributerji

Trg z zemeljskim plinom za gospodinjske odjemalce v Sloveniji je 1. julija letos praznoval deseto obletnico. V tem obdobju se je dodobra razvil in danes ponuja številne ugodnosti ter beleži vsakoletno rast.

Da je tako, pa so zaslužni predvsem kakovostni distributerji, med katere spada tudi podjetje Adriaplin, ki deluje pod okriljem svetovno znane energetske družbe ENI. Adriaplin, d. o. o., danes predstavlja najpomembnejše slovensko zasebno podjetje za distribucijo zemeljskega plina.

Danes poleg uvoza in prodaje zemeljskega plina skrbijo za nemoten prenos in distribucijo zemeljskega plina v 18. slovenskih občinah, s katerimi je podjetje Adriaplin, d. o. o., sklenilo koncesijske pogodbe.

Letno dobavljajo okoli 80 milijonov kubičnih metrov zemeljskega plina več kot 13.500 uporabnikom in se uvrščajo med največje ter zanesljive dobavitelje zemeljskega plina.

Po podatkih agencije za energijo je v Sloveniji več kot 133 tisoč uporabnikov zemeljskega plina. Večina ga uporablja za ogrevanje, nekateri za kuhanje. S plinom se ogreva 13 odstotkov gospodinjstev, medtem ko je ta delež v Nemčiji več kot 50-odstoten oziroma se na plin ogreva več kot 20 milijonov gospodinjstev. | Foto: Po podatkih agencije za energijo je v Sloveniji več kot 133 tisoč uporabnikov zemeljskega plina. Večina ga uporablja za ogrevanje, nekateri za kuhanje. S plinom se ogreva 13 odstotkov gospodinjstev, medtem ko je ta delež v Nemčiji več kot 50-odstoten oziroma se na plin ogreva več kot 20 milijonov gospodinjstev. Vse več ljudi se greje na zemeljski plin

Po slovenskem distribucijskem omrežju zemeljskega plina je lani steklo 315,73 milijona kubičnih metrov plina, kar je 4,6 odstotka več kot leto prej in največ po letu 2010. K lanski rasti so prispevali večja poraba v industrijski rabi in nižje zunanje temperature v ogrevalni sezoni, poleg tega so se na omrežje priključili novi odjemalci, ki jih je vedno več tudi letos.

 

Grejte se na plin. Cene zemeljskega plina pri nas se namreč z vmesnimi rahlimi nihanji znižujejo že peto leto zapovrstjo.  | Foto: Grejte se na plin. Cene zemeljskega plina pri nas se namreč z vmesnimi rahlimi nihanji znižujejo že peto leto zapovrstjo. Dinamičen in dobro delujoč trg

O tem, da je slovenski trg zemeljskega plina dinamičen in dobro delujoč, nazorno pričajo podatki o cenah za končne uporabnike. Cene zemeljskega plina pri nas se namreč z vmesnimi rahlimi nihanji znižujejo že peto leto zapovrstjo. Letošnji podatki Eurostata kažejo, da so se cene zemeljskega plina za gospodinjstva v Sloveniji (porabniška skupina D2 z letno porabo med 529 in 5.287 Sm3) v zadnjih petih letih znižale za 29 odstotkov.

Vir: Eurostat 2017. Podatki veljajo za porabniško skupino D2 (druga polovica koledarskega leta). | Foto: Vir: Eurostat 2017. Podatki veljajo za porabniško skupino D2 (druga polovica koledarskega leta).


SLEDI: Vprašanje najbolj optimalnega ogrevanja doma ponavadi zahteva temeljit premislek in veliko našega časa. Po naravi nismo nagnjeni k menjavi dobaviteljev energetskih virov, saj se postopki zdijo zapleteni in dolgotrajni. Preverili smo in iz prve roke vam bomo predstavili res preproste in učinkovite postopke, ki  jih ponuja podjetje Adriaplin in so vam na voljo iz udobja vašega naslonjača.

V prihajajočem mesecu bomo z vami delili še konkretne izračune in raziskave o tem, kako se obrestuje preklopiti na plin, ter še mnoge koristne in informativne vsebine, povezane z zemeljskim plinom.

Podjetje Adriaplin, d. o. o., je bilo pod okriljem svetovno znane energetske družbe ENI ustanovljeno leta 1994 kot distributer zemeljskega plina v Sloveniji. Velik napredek na področju zanesljivosti oskrbe Slovenije z zemeljskim plinom je bil dosežen 1. 1. 2008, saj je podjetje začelo dobavljati zemeljski plin iz Italije in tako uradno postalo prvi novi uvoznik zemeljskega plina v Sloveniji.

Adiraplin, d. o. o., kot operater distribucijskega sistema (ODS) skrbi tudi za gradnjo in razvoj infrastrukture za distribucijo zemeljskega plina v skladu s potrebami uporabnikov. Do danes je bilo zgrajenih že okoli 500 kilometrov plinovodnega omrežja, katerega razvoj in ustrezno vzdrževanje potekata konstantno.

Več o podjetju in vseh cenah, paketih, ponudbah ter dodatnih storitvah si preberite na tej povezavi.


Vira: Agencija za energijo RS, EUROSTAT

Ne spreglejte