SiolNET. Dom Oprema in dekor
1,68

termometer

  • Messenger
  • Messenger
Arhitekturni nasvet

Vse, kar morate vedeti o kuhinjskem otoku

1,68

termometer

kuhinja
Foto: Pixabay

Bralka si želi kuhinjski otok, zanima jo, na kaj mora biti pozorna pri načrtovanju.

Bralka vprašanju ni priložila tlorisa ali podala mer prostora, ki ga ureja. 

Odgovor: 

Načrtovanje kuhinjskega otoka je lahko ena sama domišljija. Celotna kuhinja lahko namreč predstavlja en otok z izjemo visokega hladilnika, ki je lahko nekje ob strani. V primeru nižjega hladilnika je ta lahko v okviru otoka. Tudi če uporabnik ne potrebuje velike kuhinje, se lahko kuhinja naredi kot otok po načelu čajne kuhinje, le da je ne postavimo ob steno.

Načrtovanje kuhinjskega otoka je torej odvisno od njegove funkcije:

- ali je ta predviden za kuhanje in pripravo hrane,
- ali je predviden za kuhanje in pripravo hrane v kuhinjskem koritu,
- ali je predviden zgolj za pripravo hrane in kot dodatni odlagalni pult,
- ali mora imeti tudi funkcijo mize oziroma funkcijo podaljška otoka v namen jedilnice (konzolno).

V okviru kuhinjskega otoka lahko uporabimo tudi zelišča: 

Kuhinjo z otočkom lahko načrtujemo tudi na način, da so zunaj otoka zgolj visoke omare, kjer so hladilnik, zamrzovalnik, pečica in shramba živil. Na otoku je v tem primeru vse drugo: kuhalna plošča, korito, pomivalni stroj, izvlečne omare ter podaljšan pult ali pa zajtrkovalna miza ali zajtrkovalni pult. Tako je kuhinja bolj zračna, saj so na stenah lahko le kvadratne viseče omarice, police ali pa zgolj umetniške slike.

Primer:

Uporabniška izkušnja pri kuhinjskem otoku z otočno napo lahko osreči vsakega družabnega kuharja. Zakaj? Ker ta ne bo kuhal s hrbtom, obrnjenim proti družini. Ali pa v ločeni kuhinji oziroma v zaprtem, ozkem prostoru z vrsto omaric pred seboj. Z izvedbo kuhinjskega otoka se kuhar namreč lahko med pripravo hrane pogovarja in veseli z družino/druščino/gosti.

Običajno uporabniki srednje velikih stanovanj v večstanovanjskih hišah želijo, da se kuhinjski otočki nadaljujejo v barski oziroma zajtrkovalni pult, ki je ali poravnan s kuhinjskim pultom ali dvignjen na način, da med kuhanjem ne umažemo zajtrkovalnega/barskega pulta in tal.

Če se kuhinjski otok s krajšo stranico dotika stene - in je kuhalna plošča na primer 30 centimetrov od stene -, je steno na tem mestu priporočljivo dodatno zaščititi z oblogo (steklo, keramika ipd.) ali jo izvesti v finalni oblogi, ki je odporna proti vodi, olju in podobnemu. Če tega ne storimo, je stena lahko hitro popacana.

Še nekaj primerov kuhinje z otokom: 

 

 

White living with graphite floor #white #whitness #Kitchen #livingroom #graphite #gres #ikea #coffee #smallspaces #smallspaceliving

A post shared by arhitektka jana malensek (@arhitektkajanamalensek) on

 

Gorgeous wood tones in this beautiful kitchen design by @danawolterinteriors 📷: @gigaram

A post shared by scoutandnimble (@scoutandnimble) on

 

Look at this appealing kitchen. #Colorsandstyle #cleanlines #realtorlife #househunting #househunters #firsttimehomebuyer #hgtv #kitchenisland

A post shared by R. Kennedy Realtor (@thekennedyexperienceconsulting) on

 

VPRAŠAJTE ARHITEKTA
Potrebujete nasvet, kako prenoviti prostor v vašem domu? Na e-naslov urednik@tsmedia.si nam pošljite kratek opis prostora in za kakšen namen ga uporabljate. Priložite skico prostora.

 

POJASNILO:Arhitektka pripravlja nasvete in idejne skice na podlagi informacij, ki jih posredujejo bralci. Obstaja možnost, da informacije niso popolne. Arhitektka in družba TS media d.o.o. ne odgovarjata za morebitne zaplete in napake pri izvedbi gradbenih posegov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 14
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin