Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
12. 10. 2018,
11.00

Osveženo pred

1 leto, 11 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02

Natisni članek

Ikat dekoracija doma dekoracija oprema dom

Petek, 12. 10. 2018, 11.00

1 leto, 11 mesecev

Trend ikata: pisana zgodovina vzorcev za poživitev notranjih prostorov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,02
ikat | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ikat je tehnika barvanja različnih tekstilnih materialov. Z vezavo tkanin se lahko ustvarjajo poljubni vzorci. Zanimive teksture in pisani vzorci, ki jih ikat ponuja, postajajo vedno bolj priljubljeni pri notranjem oblikovanju.

dekor z džinsom
Trendi Uporaba starega džinsa pri okrasnih dodatkih

Ikat prihaja iz Azije, tovrstno tehniko barvanja in povezovanja tkanin pa poznajo tudi v Afriki in Latinski Ameriki. Tehniko ikat so včasih uporabljali pri tradicionalnih tkaninah določenega območja, danes pa je takšne vzorce mogoče najti na prav vseh vrstah tkanin in celo tapetah.

ikat | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock Zakaj je tako priljubljen?

Zanimivi tradicionalni vzorci lahko še tako pustemu prostoru vdahnejo živahnost. Čeprav ikat deluje zelo izrazito in močno, vzorci ponavadi niso kičasti.

Prav tako zelo dobro delujejo kot barvni kontrast, ki ga v modernih minimalistično oblikovanih prostorih primanjkuje, zato včasih delujejo preveč monotono in dolgočasno.

Z vključitvijo ikata pa prostoru ne dodamo samo potrebne teksture, ampak tudi zgodovinski značaj, ki lahko s pravilno postavitvijo in umestitvijo v prostor deluje zelo moderno in osvežujoče.

Z njim ne gre pretiravati

Zaradi močnih vzorcev in barv nanj lahko gledamo kot na dodano vrednost, ki izboljša estetiko sobe. Pri tem moramo seveda paziti, da ga v prostor vključimo v majhni količini in pri tem še vedno ohranjamo simetrijo s preostalimi elementi.

Ker gre pri ikatu za zelo opazne vzorce, še posebej dobro pride do izraza pri nevtralnih podlagah. Z njim lahko na povsem preprost način razbijete nevtralno osnovo, ki prevladuje v prostoru, in mu dodate eklektični pridih orientalizma.

Nevtralne barve med seboj težko tekmujejo, zato lahko ustvarijo enkratno podlago za živahne ikatne vzorce, s katerimi boste na preprost način ustvarili središčno točko, s katero želite osvetliti določen del svojih pohištvenih elementov.

Ikat na posteljnini in oblazinjenem pohištvu

Ikat najbolje pride do izraza, če ga v prostor umestite v močnih kontrastnih in živahnih barvah. Lahko si ga omislite v obliki tapet, preprog, oblazinjenega pohištva ali posteljnine.

Pri oblazinjenem pohištvu in posteljnini je uporaba ikata kot okrasnega elementa najpreprostejša. Ta prinaša toplino in živahnost, obenem pa deluje zelo elegantno in prefinjeno.

ikat | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Središče vsakega doma so vsekakor dnevna soba in njene sedalne površine. Ikat uporabite v obliki okrasnih blazin, kot zaščitno podlogo pri sedenju ali kot preprosto dekorativno odejo, ki jo položite na kavč. Glavni element vsake spalnice je postelja, zato lahko ikat uporabite pri posteljnini ali pregrinjalu, ki ga razgrnete čez posteljnino.

Pri uporabi ikata v obliki tekstilnih podlog gre za odličen način uporabe začasne okrasne opreme, saj ga lahko, ko se ga naveličate, preprosto zamenjate.

Tovrstna metoda je zelo uporabna, saj ne gre za trajne spremembe, ki bi močno vplivale na splošno podobo doma.

Tekstil na tleh in stenah

Če se vam zdi, da bi bile ploščice v vzorcih ikata preveč za vaš dom, si lahko omislite preproge v tem slogu, ki jih lahko položite bodisi na pod pod mize ali na hodnike, lahko pa jih tudi obesite na stene kot "umetniško delo". Če želite iti še korak dlje, lahko tovrstni vzorec uporabite tudi pri zavesah.

ploščice v stilu ikata | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če bi radi ikatno preprogo razstaviti na steno, morate biti pozorni na nekaj stvari. Preprogo izobesite na široko steno, najbolje, da kar na največjo v prostoru. Okoli nje ne obešajte slik in drugih umetniških del, saj mora ta delovati kot samostojen element.

Ker ima bogate vzorce, ji ni treba dodajati drugih dodatkov. Preproga mora delovati kot središčna točka stene, zato je ne obešajte v kot, ampak na sredino. Pri vertikalnem obešanju mora biti stena primerno široka, pri horizontalnem pa dolga.

Tudi z manjšimi dodatki lahko poskrbite za poživitev

Veliko tradicionalnih vzorcev ikata se je preneslo tudi na okrasne dodatke, oblikovane na moderen način. Tu se ni treba strogo držati tradicionalnosti. Vzorce ikata lahko najdete praktično povsod. Od okvirjev za slike, podstavkov za sveče in pijače do vaz in celo manjših prtov za dnevne mize in komode.

ikat | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če se vam zdi uporaba tovrstnih tradicionalnih tekstilnih izdelkov za vaš dom preveč kričeča, lahko ikat uporabite pri majhnih okrasnih dodatkih, ki ne bojo jemali preveč pozornosti drugim elementom. 

Glavno, kar je treba vedeti, je, da z ikatom, ker gre za zelo izrazito tehniko, ne gre pretiravati, saj lahko ob nepravilni uporabi zasenči vse preostale elemente. Ti se lahko v poplavi vzorcev in različnih tekstur povsem izgubijo. Z ikatom lahko kvečjemu poudarite določen element prostora in mu dodate pridih eklektičnosti.

obešanje slik
Trendi Zlata pravila pri obešanju slik, ki se jih moramo držati
Ne spreglejte