SiolNET. Dom Oprema in dekor
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Svetlikanje v Novem mestu

2

termometer

Festival, ki na različne načine in skozi različne izrazne forme tematizira svetlobo, Svetlobna gverila v naslednjih dneh gostuje v Novem mestu.

Od danes, 27. septembra, pa vse do 12. oktobra bo v Novem mestu svoje luči prižgal festival Svetlobna gverila. Mednarodni festival, ki predstavlja svetlobne instalacije, objekte, interaktivne projekcije in druge svetlobne projekte, bo v naslednjih dneh naselil galerijske prostore in ulice Novega mesta.

Projekti, postavljeni v javnem prostoru, trgih, ulicah, parkih, projekcijami na mestne fasade tako umetniške intervencije postavlja v dialog z obstoječo arhitekturo, kot tudi z umetniškimi izjavami nagovarja mimoidoče. Tokratna izvedba Svetlobne gverile nosi naslov Re:akcija, združuje pa dela predvsem slovenskih avtorjev ustvarjenih za prejšnje edicije festivala.

Izboru umetnikov in umetnic se je pridružil tudi novomeški ustvarjalec Jure Miklič. V Novo mesto pa so pripeljali tudi estonskega umetnika Raoula Kurvitza in latvijsko skupino I DID IT.

S Svetlobno gverilo, ki se vpisuje v mesto, želijo njeni snovalci predvsem podčrtati pomen mesta kot živega organizma, ki lahko ponuja različne možnosti, kot ga tudi naseljujejo različni življenjski stili, s festivalom pa tudi raznoliki ustvarjalni zapisi. Umetniki se tako z deli v javnem prostoru podajajo v njegovo sooblikovanje.

Odprtje festivala se bo zgodilo danes, 27. septembra ob 20. uri v Galeriji Simulaker, kjer bo kultni estonski vizualni umetnik Raoul Kurvitz prikazal svojo starejšo serijo svetlobnih slik in objektov Ormus.

Ob odprtju razstave boste na fasadi galerije lahko videti tudi svoj srčni utrip. S projektom skupine iz Rige I DID IT Emograf si boste lahko izmerili srčni utrip, ki bo vizualiziral v mozaik barv in zvoka. Srčni kalejdoskop bo proiciran na fasado galerije.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin