Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
28. 10. 2018,
11.15

Osveženo pred

5 let, 6 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04

Natisni članek

nasveti oprema dekoracija dom

Nedelja, 28. 10. 2018, 11.15

5 let, 6 mesecev

Kako ustvariti vtis razkošja, ne da bi za to porabili veliko denarja

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,04
razkošno domovanje | Foto Thinkstock

Foto: Thinkstock

Ustvarjanje razkošnega domovanja še ne pomeni, da mora trpeti vaša denarnica. Večina ob besedi razkošje pomisli na bogato, težko in predvsem izumetničeno pohištvo, drage umetnine in debele preproge, vendar gre pri razkošju predvsem za občutek, ne toliko za uporabo dragih dizajnerskih kosov pohištva.

kako doseči bolj urejen prostor
Trendi Razlogi, zakaj prostori delujejo utesnjeno

Z nekaj majhnimi spremembami lahko svoj dom na povsem preprost način preoblikujete v oazo razkošja. Če želite v svojem domu doseči tovrsten videz, se boste morali lotiti sortiranja in poenostavitve prostornega razporeda. 

Stran z odvečnim pohištvom

Za začetek se znebite odvečnih kosov pohištva, ki v vašem vsakdanjem življenju nimajo funkcionalne vrednosti in niso nujni za bivanje. Sem spadajo predvsem manjši kosi, ki delujejo kot dekorativni elementi.

Mednje štejemo stranske kavne mizice, okrasne komode, stole in preostale "samostojne dele" pohištva. Tovrstne kose dajte raje stran, če nimajo posebne funkcije, ker vam bodo v nasprotnem primeru povsem po nepotrebnem "kradli" prostor za stvari, ki jih potrebujete. 

premikanje pohištva | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Do razporejanja pohištva imejte minimalističen pristop, okoli katerega boste lahko počasi gradili preostale elemente in vzdušje. Imejte v mislih, da v razkošju velja pravilo manj je več, saj lahko v nasprotnem primeru ustvarimo kičast prostor brez konkretne kohezije. 

Po pohištvu naj pride na vrsto okrasje. Znebite se odvečnih blazin na kavčih, stenskih umetnin, prevelike količine uokvirjenih fotografij in preostalih manjših dekorativnih elementov. Ko končate sortiranje in čiščenje, se sprehodite po prostoru, da dobite vtis in začutite vzdušje, ki prevladuje.

Ste zadovoljni s popravki? Ali čutite, da vam nekaj manjka? S tovrstnimi vprašanji boste lažje in hitreje dosegli ravnotežje, ki ga potrebujete, da se boste v prostoru počutili udobno in domače. Postopoma dodajajte in odstranjujte kose, ki vam niso všeč, dokler ne boste prepričani, da ste dosegli idealno ravnovesje, ki vam najbolj ustreza. 

Z zavesami do razkošja

Pri ustvarjanju razkošja pravzaprav nista toliko pomembna oblika in slog pohištva, ki ga imate. Občutek razkošnosti v prostor najlažje vnesemo z uporabo oblazinjenega tekstila in draperije. 

Namesto za navadne zavese, ki se uporabljajo zgolj kot tanek prekrivni material za preprečevanje pogleda v notranjost, se lahko odločite za uporabo pravih zaves, narejenih iz visokokakovostnih tkanin. Te so lahko okrašene z bogatimi vzorci, tako da boste v prostoru izboljšali tudi samo teksturo.

draperija | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rolete in žaluzije so res bolj praktične, vendar lahko delujejo zelo "klinično" in neosebno, medtem ko lahko z uporabo edinstvenih in elegantnih zastorov prostor popolnoma spremenite v domače razkošje. Zelo lepo so videti svilene zavese, polne vzorcev in barv, ker prostor poživijo. 

Če ne marate zaves, ker mislite, da boste z njimi imeli preveč dela, lahko namesto teh izobesite debelejše materiale, ki delujejo zgolj kot okras. Okenski dekor je zelo pomemben element notranjega oblikovanja, saj so okna vir svetlobe in zato ključni del končnega videza.

zavese v domu | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Če vam proračun to dovoljuje, si sami izberite material, ki bi vašemu prostoru najbolje ustrezal. Z najemom šivilje lahko resnično poustvarite edinstven in individualen slog, ki bo ustrezal vašemu estetskemu okusu. Zavese v prostor umestite v svetlejših odtenkih, da pridobite videz elegantnosti. Pri visokih stropih zelo dobro delujejo zavese do tal, pri nižjih pa zavese v višini okenskih polic. 

Na zavese glejte kot na umetniško delo, ki potrebuje ustrezen prostor in način razstavljanja, pri njih nikoli ne gre samo za funkcionalen kos, ki ga uporabljamo za prikrivanje notranjosti pred zunanjimi pogledi. Za bolj dovršen končni videz jih lahko spnete z bogato okrašenimi sponkami ali trakovi. S tem boste poskrbeli za pravi videz vrhunskega razkošja. 

Prava razsvetljava lahko ustvari vzdušje

Razsvetljava še vedno velja za enega najbolj spregledanih elementov notranjega oblikovanja. Nič ne naredi boljšega vzdušja kot uporaba prave razsvetljave, ki ustreza notranji arhitekturi vašega doma. Brez njene pravilne uporabe ne pridejo do izraza elementi, ki si jih želimo izpostaviti, zato vam lahko izbor pravih luči pomaga doseči popolno ravnovesje med slogom, udobjem, praktičnostjo in razkošjem, ki ga želite. 

lestenci | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Umetno razsvetljavo v domu ponavadi delimo na tri točke. Prvi dve morata delovati kot svetloba "vzdušja," tretja pa naj deluje kot funkcijska svetloba. Ton svetlobe se mora prilagoditi slogu vašega pohištva.

Pri ustvarjanju razkošnega vzdušja se je najbolje osredotočiti na funkcijsko svetlobo, ki je obenem najpomembnejša. Pod to ponavadi štejemo luči, ki razsvetljujejo večji del sobe in imajo zato najpomembnejšo funkcijo. Pod to svetlobo štejemo "glavne" luči.

Začnite z glavnimi lučmi v dnevnem prostoru, kuhinji in jedilnici, saj so odličen način, da prostor povzdignete na višjo raven. Odločite se za namestitev bogatih svetil, narejenih iz medenine in polnih okrasnih dodatkov. Za razkošje lahko uporabite bogato okrašene lestence z modernim pridihom.

Prav tako lahko tovrstne luči v svoj dom namestite na nepričakovanih mestih, recimo v kopalnici, s čimer boste prispevali k še večji razkošnosti. Pri določanju tona svetlobe se izogibajte uporabi fluorescenčnih luči, ampak raje posegajte po rumenkastih tonih. Ti proizvajajo mehko svetlobo, ki ne odvzema pozornosti. 

Cvetlični aranžmaji dodajajo barvo

Uporaba okrasnih vaz, napolnjenih s čudovitimi barvnimi cvetovi in zelenjem, daje prostoru eleganco in živahnost. Rezano cvetje je odličen dodatek za razkošen videz, ker vsi vemo, kako zelo drago je v resnici cvetje. 

cvetlični aranžmaji | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Cvetlični aranžmaji povečajo vizualno privlačnost, obenem pa dajejo občutek domače vabljivosti in odprtosti. Če ne želite zapravljati velikih vsot denarja za sveže cvetlične aranžmaje, lahko te izdelate sami iz umetnega cvetja, ki ga lahko uporabljate več let.

Tekstil kot pika na i

Še en način, kako v svoje domovanje vključiti element, ki deluje razkošno, je, da uporabite debele preproge, izdelane iz bogatih tkanin in vzorcev. Raje se odločajte za svetlejše odtenke, saj delujejo bolj elegantno.

tekstil | Foto: Thinkstock Foto: Thinkstock

Na svoje kavče namesto navadnih blazin položite večje blazine, izdelane iz mehkih materialov, kot je pliš. Na sedalne površine lahko položite tudi dekorativno idejo, ki jo lahko med počivanjem uporabite tudi za pokrivanje. 

S pravilnim načinom slojenja tekstilij zagotovite, da prostor ne deluje golo, obenem pa tudi za to, da ga ne dušite z nepotrebnimi okrasnimi dodatki, ki nimajo nobene vrednosti. 

Trendi Iz zelišč smo izdelovali žgane pijače #video
Ne spreglejte