SiolNET. Dom Oprema in dekor
1,88

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Dunajsko stanovanje, ki so ga opremili slovenski arhitekti

1,88

termometer

Foto: Janez Marolt

Staro meščansko dunajsko stanovanje je v sodobni preobleki, v naravnih, svetlih in toplih tonih ter z dvema podrtima predelnima stenama še bolj zadihalo.

Stanovanje v osmem okrožju Dunaja so za novo domovanje para zasnovali v studiu Kombinat, pod projekt se podpisujejo arhitekti Blaž Kandus, Alenka Korenjak in Ana Grk. Foto: Janez Marolt

Edini večji poseg pri zasnovi je bila rušitev dveh predelnih sten, s čimer se je stanovanje z visokimi stropi in že tako prostornimi sobami meščanske stavbe le še bolj razprlo. Pri tem so se odprle nove povezave med prostori, pogledi in poudarki.

Osrednji prostor stanovanja je s to potezo postala kuhinja z jedilnico in dnevnim kotom. V njej je vidno mesto po celotni dolžini prostora zavzel dolg lesen pult. Ta je kuhinja, v nadaljevanju delovna površina in klop obenem.

Foto: Janez Marolt

Vzporedno z leseno linijo ob oknih je umeščena tudi velika miza, ki prav tako lahko spreminja svojo namembnost. Za njo se lahko odvije hiter ponedeljkov zajtrk, ležerna petkova večerja s prijatelji, druženje v dvoje, lahko pa rešuje tudi kakšno delovno zagato. Prostora je dovolj tudi za delo na eni strani in druženje na drugi.

Foto: Janez Marolt

Soba, ki je v stanovanju največja in kjer se lahko kuha, je, piše, bere ter dela, je osrednji bivalni in družabni prostor domovanja. Več miru in odmika ponuja knjižica z delovno mizo in kavčem. Še več pa spalnica.

Foto: Janez Marolt

Spalni del domovanja je za razliko od zračnega in svetlega dnevnega dela odet v žametno modro.

Foto: Janez Marolt

Že v vhodni veži domovanja so njegovi prostori povezani tudi v barvni skali, medtem ko se odlagalne površine za večje elemente vsakdana tu najdejo tudi na stenah.

Foto: Janez Marolt

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 2
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin