SiolNET. Dom Mojster za vse
1

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Ste že pripravili stanovanje na novo kurilno sezono?

1

termometer

Tudi stanovalci blokov lahko sami poskrbite za optimalno ogrevanje prostorov. S pravimi ukrepi lahko povečate oddajanje toplote v prostoru tudi do 15 odstotkov.

Za to, da bi kurilno sezono preživeli brez slabe volje zaradi visokega računa in (pre)hladnega stanovanja, lahko poskrbite tudi sami, tudi če živite v bloku.

Vsako gospodinjstvo mora v prvih dneh začetka kurilne sezone oziroma med polnjenjem sistema centralnega ogrevanja odzračiti radiatorje. S tem postopkom boste poskrbeli za bolj optimalno ogrevanje prostorov, saj zrak v radiatorjih zmanjša oddajanje toplote tudi do 15 odstotkov.

Termostatski ventili: Poleg odzračevanja radiatorja je za optimalen in bolj varčen izkoristek ogrevanja treba razmisliti tudi o nakupu termostatskih ventilov, ki bodo samodejno uravnavali temperaturo v prostoru. S termostatskimi ventili lahko znižate stroške ogrevanje tudi do 20 odstotkov, investicija v nakup pa se vam bo povrnila v manj kot dveh letih.

Zagotovite tesnjenje oken:  Pred kurilno sezono preverite tesnjenje svojih oken. Če ugotovite, da je tesnjenje slabo, ga lahko izboljšate že samo s sanacijo obstoječih oken. Dodatno tesnjenje učinkovito zmanjšuje porabo energije v stanovanju. Priporočljivo je tesnjenje s silikonskimi tesnili, saj so bolj trpežna od samolepljivih tesnil iz gume ali penastih materialov.

radiator Foto: Thinkstock

Drugi nasveti za optimalen izkoristek energije

V stanovanju je treba zagotoviti, da so vse ovire odmaknjene od ogrevalnih aparatov: umaknite zavese in kose pohištva, tako boste zagotovili optimalno kroženje zraka. Perila ne sušite na radiatorjih, saj s tem povečujete porabo toplotne energije celo do 40 odstotkov.

Pod okna, kjer so radiatorji na zunanjih stenah, lahko postavite odsevno folijo. Tako bo uhajanje toplote usmerjeno v prostor, ne v okno. Več toplote bo ostalo v stanovanju tudi, če bodo ponoči zavese in rolete zagrnjene. Parket ali ploščice pozimi prekrijte s preprogo.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin