Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
9. 2. 2019,
12.56

Osveženo pred

2 meseca, 2 tedna

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00

1

Natisni članek

Huawei Vtisi Vtisi pametni telefon

Sobota, 9. 2. 2019, 12.56

2 meseca, 2 tedna

Vprašali so, ali je to še en telefon "za jurja": je res tako prepričljiv?

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 6,00

1

Huawei P Smart 2019 telefon | Ena najbolj vpadljivih lastnosti pametnega telefona Huawei P Smart 2019 je tako imenovana kapljičasta zareza, v kateri je skrit sprednji fotoaparat. | Foto Matic Tomšič

Ena najbolj vpadljivih lastnosti pametnega telefona Huawei P Smart 2019 je tako imenovana kapljičasta zareza, v kateri je skrit sprednji fotoaparat.

Foto: Matic Tomšič

Čeprav se Huawei P Smart 2019, sodeč po imenu in seznamu tehničnih lastnosti, zdi zgolj kot manjša nadgradnja lanskega modela, v resnici prinaša konkretne izboljšave na nekaterih ključnih področjih, ki so kupcem naprav v njegovem cenovnem razredu najpomembnejše. Sprejeti bodo sicer morali nekaj kompromisov, ki pa za marsikoga glede na to, da telefon, ki so ga zaradi videza nekateri zamenjali za premijski model, na slovenskem trgu nima prav veliko tekmecev, najbrž ne bodo prehudi.

Štiri stvari, zaradi katerih si Huawei P Smart 2019 zasluži priporočilo za nakup

Všečna oblika in izjemen občutek pri držanju telefona v roki. 

Ena najboljših lastnosti pametnega telefona Huawei P Smart 2019 je z videzom prepričati ali uporabnika ali opazovalca, da je veliko bolj premijski kot v resnici.

Na prvi pogled in otip je namreč videti kot še eden od vrhunskih modelov višjega cenovnega razreda, kar so med preizkusom potrdila tudi vprašanja, ali smo na test spet dobili telefon "za jurja". 

Huawei se je pri oblikovanju letošnje različice  P Smart res potrudil ustvariti iluzijo, da v rokah držimo telefon, ki lahko korak drži s pošastjo, kot je Mate 20 Pro, in ne skoraj štirikrat cenejšega vstopnega modela.  | Foto: Matic Tomšič Huawei se je pri oblikovanju letošnje različice  P Smart res potrudil ustvariti iluzijo, da v rokah držimo telefon, ki lahko korak drži s pošastjo, kot je Mate 20 Pro, in ne skoraj štirikrat cenejšega vstopnega modela.  Foto: Matic Tomšič

Zaslon prekriva skoraj celotno sprednjo ploskev telefona, le na vrhu se vanj zajeda tako imenovana zareza, v kateri je sprednji fotoaparat. Tako imenovano kapljičasto obliko zareze si P Smart 2019 sposoja pri sorodnem Honorju 8X in OnePlusu 6T

Če ga moti, lahko uporabnik zarezo tudi skrije:

Huawei P Smart 2019 je za debel centimeter višji od predhodnika, zaradi česar se v roki počuti precej bolj udobno in daje boljši občutek stabilnosti. Eden od razlogov za to je tudi nedrseče plastično ohišje.

Ohišje naprave Huawei P Smart 2019 na prvi pogled pravzaprav z ničemer ne izdaja, da je plastično. Kdor se ne druži s prav veliko različnimi pametnimi telefoni, ga bo zlahka zamenjal za stekleno.  | Foto: Matic Tomšič Ohišje naprave Huawei P Smart 2019 na prvi pogled pravzaprav z ničemer ne izdaja, da je plastično. Kdor se ne druži s prav veliko različnimi pametnimi telefoni, ga bo zlahka zamenjal za stekleno.  Foto: Matic Tomšič

Huawei Mate 20 Pro
Novice Kaj bi si sploh lahko še želeli na tem pametnem telefonu?

Fotoaparat je glede na predhodnikovega dobil ogromen pospešek.

Čeprav s strojnega vidika fotoaparat pametnega telefona Huawei P Smart 2019 glede na predhodnikovega ne predstavlja bistvenega napredka, razliko ustvarjata podpora umetne inteligence in programske obdelave fotografij, ki sta v zadnjem letu temelj Huaweieve mobilne fotografije.

Fotografija, posneta s Huawei P Smart 2019. | Foto: Matic Tomšič Fotografija, posneta s Huawei P Smart 2019. Foto: Matic Tomšič

Lepotni popravki po tem, ko je fotoaparat že opravil svoje, namreč poskrbijo za solidne posnetke tudi v manj ugodnih razmerah, kot je fotografiranje proti močnemu viru svetlobe (denimo soncu) ali ponoči. 

Fotografija, posneta s Huaweiem P Smart 2019. | Foto: Matic Tomšič Fotografija, posneta s Huaweiem P Smart 2019. Foto: Matic Tomšič

Prav na področju nočne fotografije je letošnji P Smart v primerjavi z lanskim modelom zagotovo naredil največji korak naprej.

Primerjajte nočni posnetek P Smarta z letnico 2018 in P Smarta z letnico 2019:

Pri snemanju videoposnetkov Huawei P Smart 2019 sicer ne blesti: zajeti ga zna v ločljivosti 1.080 slikovnih pik s 30 slikami na sekundo. Za kupca tega telefona bo takšna ločljivost oziroma kakovost videa sicer najverjetneje dovolj.

Fotografija, posneta s Huaweiem P Smart 2019. Kot je razvidno, smo fotografirali proti soncu, a je programska obdelava slike poskrbela za to, da se na fotografiji še vedno vidi precej podrobnosti. | Foto: Matic Tomšič Fotografija, posneta s Huaweiem P Smart 2019. Kot je razvidno, smo fotografirali proti soncu, a je programska obdelava slike poskrbela za to, da se na fotografiji še vedno vidi precej podrobnosti. Foto: Matic Tomšič

nokia 5.1 plus
Novice Iščete dober in poceni telefon? Razmislite o tej Nokii!

Vsestranska uporabnost na področjih, kjer jo kupci takšnih telefonov cenijo najbolj.

- Pametni telefon Huawei P Smart ima naložen najnovejši operacijski sistem Android 9.0.

- Uporabniški vmesnik EMUI 9 je neposreden in bo takoj jasen tako rekoč vsakemu uporabniku, omogoča pa veliko mero prilagodljivosti.

- Procesor srednjega razreda Kirin 710 skrbi za to, da telefon v večji meri deluje brez zatikanj in upočasnjevanja. Nemogoče je sicer pričakovati, da se mu ob veliki obremenitvi tu in tam ne bo zataknilo, a to se ne bi smelo dogajati prav pogosto.

Kdor je kdaj že uporabljal pametni telefon znamke Huawei ali tudi Honor, se bo ob prvem vklopu modela P Smart 2019 počutil kot doma. | Foto: Matic Tomšič Kdor je kdaj že uporabljal pametni telefon znamke Huawei ali tudi Honor, se bo ob prvem vklopu modela P Smart 2019 počutil kot doma. Foto: Matic Tomšič

- Naš preizkusni model je imel 64 gigabajtov prostora za shranjevanje podatkov, kar bo glede na to, da telefon ne dela izjemno velikih fotografij in da ne podpira snemanja videa v ločljivosti 4K, ki ustvarja prostorsko precej požrešne videoposnetke, najverjetneje dovolj za večino uporabnikov. 

- Telefon podpira Huaweievo tehnologijo GPU Turbo, ki omogoča bolj gladko delovanje zahtevnih iger, čeprav nima najbolj zmogljivega grafičnega čipa. 

- Huawei P Smart 2019 nima le natančnega čitalnika prstnih odtisov, temveč omogoča tudi odklepanje z obrazom, ki v večini primerov deluje popolnoma zanesljivo.

- Trajanje baterije z enim polnjenjem je zelo solidno. Tudi eni od največjih ciljnih skupin kupcev, mladostnikom, ki pametne telefone po rokah praviloma vlačijo ves čas, ga zagotovo ne bo treba polniti vsak dan. 

iPhone XR
Novice Kdor bo letos kupoval drag telefon, naj močno razmisli o poceni iPhonu

V svojem cenovnem razredu nima prav veliko tekmecev.

Huawei P Smart 2019 pri slovenskih telekomunikacijskih operaterjih z dveletno vezavo stane okoli 6 evrov mesečno, v prodaji brez vezave pa od 220 do 270 evrov

Huawei P Smart 2019 telefon | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič

V primerjavi s tekmeci v istem cenovnem razredu ima P Smart 2019 nekaj velikih adutov. To so v prvi vrsti fotoaparat, ki je eden najboljših, kar jih lahko dobimo za takšno ceno (morda mu lahko kljubuje le še Honor 8X), možnost odklepanja z obrazom in pa že nameščen operacijski sistem Android 9.0. 

Tehnične lastnosti pametnega telefona Huawei P Smart 2019

Huawei P Smart 2019 telefon | Foto: Matic Tomšič Foto: Matic Tomšič
Dimenzije in teža: 155,2 x 73,4 x 8 milimetrov, 160 gramov
Zaslon: 6,21-palčni (diagonala 15,77 centimetra), tip IPS LCD, ločljivost 1.080 x 2.340 slikovnih pik
Procesor in delovni pomnilnik: HiSilicon Kirin 710, osemjedrni/3 GB pomnilnika
Prostor za shranjevanje podatkov: 32 GB ali 64 GB, možnost razširitve s spominsko kartico do 512 GB
Operacijski sistem: Android 9.0
Povezljivost: 4G/LTE, Bluetooth 4.2, GPS, GLONASS, WiFi Direct
Fotoaparat in videokamera: enkrat 13 milijonov in enkrat dva milijona slikovnih točk, zaslonka f/1.8 (manj je bolje); sprednji fotoaparat osem milijonov slikovnih točk; snemanje videa v ločljivosti 1.080 slikovnih pik s 30 slikami na sekundo
Priključki: microUSB 2.0, izhod za slušalke, čitalnik prstnih odtisov
Zmogljivost akumulatorja: 3.400 miliamperskih ur

Samsung Galaxy Watch, pametna ura
Novice Odlična pametna ura v trenutku, ki tem napravam ni najbolj naklonjen

Štiri stvari, ki jih mora Huawei izboljšati in na trg pripeljati z modelom P Smart 2020

Lansko kovinsko ohišje je letos zamenjala plastika.

Prejšnji model Huawei P Smart je imel skoraj v celoti kovinsko ohišje, ki ima v primerjavi z letošnjim plastičnim več povsem praktičnih prednosti. V prvi vrsti je bolj odporno proti praskam in prstnim odtisom. Predvsem drugih se bo na hrbtni strani letošnjega P Smarta hitro nabralo ogromno, saj je tam tudi čitalnik prstnih odtisov, ki ga vsak uporabnik ne najde v prvem poskusu. 

Priključek micro USB res ne spada več v leto 2019.

Izhod micro USB na dnu pametnega telefona Huawei P Smart 2019. | Foto: Matic Tomšič Izhod micro USB na dnu pametnega telefona Huawei P Smart 2019. Foto: Matic Tomšič

En razlog za to je, da je vse več novim pametnim telefonom priložen polnilnik s priključkom USB-C, kar pomeni, da uporabnik Huaweia P Smart 2019 v primeru nujne potrebe po elektriki morda ne bo dovolj hitro našel pravega. 

Drug argument proti micro USB je, da lastniki Huaweia P Smart 2019 zaradi odsotnosti priključka USB-C ne morejo uživati v Huaweievi tehnologiji hitrega polnjenja SuperCharge, ki pametni telefon od ničle do 70 odstotkov napolni v pol ure.

Levo polnilec Huawei SuperCharge, desno polnilec pametnega telefona P Smart 2019. | Foto: Matic Tomšič Levo polnilec Huawei SuperCharge, desno polnilec pametnega telefona P Smart 2019. Foto: Matic Tomšič

Namesto tega se morajo zadovoljiti z malce počasnejšim hitrim polnjenjem, ki prazno baterijo povsem napolni v nekako dveh urah in pol.

Manjka ključna lastnost za eno od ciljnih skupin kupcev oziroma uporabnikov tega telefona.

Huawei P Smart 2019 bo med drugim zagotovo zelo privlačen za starše, ki otrokom kupujejo prvi pametni telefon, saj je relativno dovolj poceni, da ne bo pretirano obremenil družinskega proračuna, in hkrati dovolj zmogljiv, da bo mladostnik lahko užival v večini funkcij, ki jih najdemo tudi na precej dražjih modelih. Med njimi sicer ni odpornosti proti vdoru vode, ki jo najmlajša demografska skupina uporabnikov zaradi brezskrbnosti in občasne nepremišljenosti najverjetneje potrebuje najbolj. 

Honor View 20
Novice Preizkusili smo prvi izjemen telefon leta 2019: jasno je, zakaj ga tako hvalijo

Poslušanje kakršnekoli glasbe pri višji jakosti zvoka ni priporočljivo.

En sam zvočnik pametnega telefona Huawei P Smart 2019 v najboljšem primeru pri srednji jakosti zvoka igra povprečno, navijanje glasnosti do zgornje meje pa ni priporočljivo ne med telefonskimi klici in ne med poslušanjem glasbe, saj se kakovost zvoka precej poslabša.

Raje investirajte v dobre slušalke - prednost Huaweia P Smart 2019 je namreč v tem, da ima v primerjavi s številnimi dražjimi pametnimi telefoni še vedno 3,5-milimetrski izhod, v katerega jih lahko priključite.

Preberite tudi:

Huawei Mate 20 Pro
Novice Je novost, ki jo ima vse več telefonov, že obsojena na propad?
Slušalke Sony
Novice Težko je opisati, kaj slišiš, ko prvič nadeneš in vklopiš te slušalke
iPhone Xs
Novice Še malce boljši, kot je bil iPhone X
Motorola Razr V3
Novice V novi prelomni obliki se vrača telefon, s katerim si bil leta 2005 kralj
mBills, Mastercard, Garmin Pay, nosljivo plačevanje
Novice Gotovina ali kartica? Ne, ura!
Možnosti za razvijalce, Android
Novice Zelo uporabna skrivnost večine pametnih telefonov: kako do nje? #video
BlackBerry Key2
Novice Najbolj direktorski pametni telefon: vsak vas bo vprašal, kateri je to
Preverjanje v dveh korakih, Google
Novice Reši vam lahko kožo, mnogi Slovenci pa ga še kar ne uporabljajo #video
Fitnes, telefon
Novice Stranke slovenskih fitnesov delajo napako, ki jim lahko uniči življenje
Ne spreglejte