Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Četrtek,
14. 2. 2019,
12.29

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63

Natisni članek

širokopasovni dostop Vtisi Vtisi prvi vtisi AVM FRITZ!Box 7530

Četrtek, 14. 2. 2019, 12.29

2 meseca, 1 teden

Prvi vtisi: širokopasovni modem/usmerjevalnik FRITZ!Box 7530

Omrežni malček, ki prav tako lahko poskrbi za prebujanje ob kavi

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,63
FRITZ!Box 7530, prvi vtisi, router, usmerjevalnik | Čeprav ta fotografija tega morda ne razkrije na prvi pogled, je FRITZ!Box 7530 (na sliki) bistveno manjših dimenzij od svojega zmogljivejšega sorodnika FRITZ!Box 7590. | Foto Bojan Puhek

Čeprav ta fotografija tega morda ne razkrije na prvi pogled, je FRITZ!Box 7530 (na sliki) bistveno manjših dimenzij od svojega zmogljivejšega sorodnika FRITZ!Box 7590.

Foto: Bojan Puhek

FRITZ!Box 7530 bo primerna izbira za vse, ki želijo imeti čim več možnosti nadzora in upravljanja svojega zanesljivo delujočega domačega (ali manjšega poslovnega) omrežja brez plačevanja cene za vrhunske (in nekoliko zmogljivejše) modele.

Pri širokopasovnem modemu oziroma usmerjevalniku FRITZ!Box 7530, ki bo tudi pri nekaterih slovenskih internetnih ponudnikih na voljo (predvsem za majhna podjetja) predvidoma kmalu, takoj opazimo njegovo za družino FRITZ!Box značilno belo-rdečo podobo, ki smo jo spoznali pri nekoliko starejšem in zmogljivejšem modelu FRITZ!Box 7590.

A je prav tako takoj očitno tudi to, da je v primerjavi z modelom 7590 model 7530 precej manjših dimenzij.

FRITZ!Box 7530 bo primerna izbira za vse, ki želijo imeti čim več možnosti nadzora in upravljanja svojega zanesljivo delujočega domačega (ali manjšega poslovnega) omrežja brez plačevanja cene za vrhunske (in nekoliko zmogljivejše) modele. | Foto: Bojan Puhek FRITZ!Box 7530 bo primerna izbira za vse, ki želijo imeti čim več možnosti nadzora in upravljanja svojega zanesljivo delujočega domačega (ali manjšega poslovnega) omrežja brez plačevanja cene za vrhunske (in nekoliko zmogljivejše) modele. Foto: Bojan Puhek

Glavna razlika niso le občutno manjše dimenzije, temveč občutno nižja cena

Dimenzije niso edine, kar je pri modelu 7530 manjše – od paradnega modela 7590 je 7530 cenejši skoraj za dve petini. Razlika med njima je 100 evrov, če gledamo priporočene maloprodajne cene za mednarodno različico – pri enem je ta 149, pri drugem pa 249 evrov.

Kljub občutni razliki v ceni ohranja malček večino dobrot, zaradi katerih nas je prepričal njegov zmogljivejši sorodnik. Da, tudi tridesetka nas lahko, če ji to ustrezno dopovemo, zbudi ob želeni uri in, če imamo ustrezno stikalo FRITZ!DECT, poskrbi, da nas bo po bujenju takoj dočakala topla kava.

FRITZ!Box 7590, širokopasovni modem, usmerjevalnik, AVM
Novice Modem, ki vas lahko zjutraj zbudi in vam skuha kavo

Če spodnjih lastnosti ne boste pogrešali, si privoščite tridesetko

Kaj potem malčku manjka glede na kronski model FRITZ!Box 7590, ki je trenutno najzmogljivejši fritz in tudi eden od najzmogljivejših in najbolj prilagodljivih izdelkov svoje vrste?

FRITZ!Box 7530 nima priključka za ISDN (7590 ga ima) in ima samo en priključek za analogno telefonsko linijo (7590 ima dva). Hitrosti brezžičnega prenosa pri modelu 7530 so polovične v primerjavi z modelom 7590, a je to nominalno še vedno dovolj visokih 866 megabitov v sekundi (na frekvenci 5 gigahercev) in 400 megabitov v sekundi (na frekvenci 2,4 gigaherca). Brez skrbi, to ne bo upočasnjevalo ničesar, ker slovenska gospodinjstva in majhna podjetja nimajo tako hitrih zunanjih internetnih povezav.

FRITZ!Box 7530 ima nekaj priključkov manj kot FRITZ!Box 7590 - podrobnejši seznam je v besedilu. | Foto: Bojan Puhek FRITZ!Box 7530 ima nekaj priključkov manj kot FRITZ!Box 7590 - podrobnejši seznam je v besedilu. Foto: Bojan Puhek

Tridesetki manjka še en priključek USB (7590 ima dva) in samostojni priključek za WAN, saj v ta namen uporablja enega od priključkov LAN, ki deluje kot deljeni vhod. Svoje skromne dimenzije 7530 dosega tudi tako, da je antenski del skromnejši (kar pomeni manjši brezžični doseg kot pri 7590) – in to je pravzaprav konec seznama, ki pojasnjuje, zakaj je FRITZ!Box 7530 toliko cenejši.

Povezljiv in razširljiv

FRITZ!Box 7530 tako še vedno zagotavlja vse dodatne dobrote za učinkovito domače omrežje (ali omrežje manjšega podjetja). Na tem seznamu sta tudi podpora za učinkovito komunikacijo Mesh med podprtimi omrežnimi napravami, kot je repetitor FRITZ!WLAN 1750E, in podpora za lastne naprave pametnega doma (pametno stikalo ali pametne radiatorske glave).

WiFi, omrežje, ojačevalnik, signal, Fritz! Repeater 1750E
Novice Z repetitorjem in/ali vtičnico pride brezžični signal tudi do najbolj skritega kotička stanovanja ali hiše
FRITZ!DECT 301, pametni dom, AVM, pametni termostat
Novice Ko je domači radiator vedno le dotik na pametnem telefonu stran

Prav tako na enak način podpira povezave VDSL in ADSL ter internetno telefonijo (VoIP). Ima štiri priključke Ethernet, ki dopuščajo gigabitne hitrosti, in lahko deluje kot bazna postaja, na katero se lahko priključi šest brezvrvičnih telefonov DECT. Vse načine krmiljenja na daljavo, ki smo jih spoznali pri modelu 7590, lahko na enak način uporabimo tudi pri tridesetki.

Širokopasovni modem in usmerjevalnik AVM FRITZ!Box 7530
Omrežno povezovanje: ADSL, ADSL2+, VDSL
Brezžično omrežje: dvopasovno (Dual-band) 802.11ac, 2,4 in 5 gigahercev (2.4/5 GHz)
Priključki: analogni telefonski priključek, vgrajena bazna postaja DECT s podporo do šest brezvrvičnih telefonov, štirje priključki Ethernet z gigabitno hitrostjo (v primeru rabe kot širokopasovni modem je eden od teh priključkov za povezavo v internet), en vmesnik USB 3.0
Podpira: internetno telefonijo (VoIP), medijski strežnik, funkcije omrežne shrambe (NAS, Network-attached storage), funkcije telefaksa, tri budilke, pet telefonskih tajnic z odzivniki in možnostjo posredovanja zvočnih posnetkov na naslov e-pošte, upravljanje klicev, naprave pametnega doma istega proizvajalca …
Dimenzije: 208 x 150 x 37 milimetrov

Dimenzije niso edine, kar je pri modelu 7530 manjše – od paradnega modela 7590 je 7530 cenejši skoraj za dve petini.  | Foto: Bojan Puhek Dimenzije niso edine, kar je pri modelu 7530 manjše – od paradnega modela 7590 je 7530 cenejši skoraj za dve petini. Foto: Bojan Puhek

Prek mobilne aplikacije vodenje in nadzor od koderkoli, kjer je internet

Upravljanje širokopasovnega modema in usmerjevalnika FRITZ!Box 7530 poteka povsem enako in z istimi orodji kot pri zmogljivejšem (in dražjem) 7590 – to sta predvsem spletni vmesnik in namenska mobilna aplikacija, ki je na voljo tako za operacijski sistem Android kot za iOS.

Prek obeh je tako mogoče nastavljati številne parametre omrežja, spremljati povezane naprave. pregledovati porabo omrežja, elektrike in telefonije, izvajati starševski nadzor, določati pravice uporabe omrežja (tudi s časovnim razporejanjem) in še marsikaj.

Kljub občutni razliki v ceni ohranja malček FRITZ!Box 7530 večino dobrot, zaradi katerih nas je prepričal njegov zmogljivejši sorodnik FRITZ!Box 7590.  | Foto: Bojan Puhek Kljub občutni razliki v ceni ohranja malček FRITZ!Box 7530 večino dobrot, zaradi katerih nas je prepričal njegov zmogljivejši sorodnik FRITZ!Box 7590. Foto: Bojan Puhek

Prav tako obe petinsedemdesetki poganja isti lastni operacijski sistem FRITZ!OS. Privzeti pogled je osnovni, a je na voljo tudi napredni, ki bo s svojo obsežnostjo morda koga na prvi pogled malo prestrašil, a bo tistim, ki vedo, kaj želijo nastaviti, vendarle kmalu zagotovil ustrezno možnost.

Tretjino cenejši, a ni tretjino šibkejši od najzmogljivejšega v družini

FRITZ!Box 7530 si prizadeva ohraniti čim več možnosti nastavljanja in nadzora, ki so zanimive za tehnično bolj navdušene uporabnike, hkrati pa ne izstopati iz cenovne ugodnosti, ki si je zmogljivejši modeli ne morejo privoščiti. Lahko mu pritrdimo, da mu uspeva.

Upravljanje širokopasovnega modema in usmerjevalnika FRITZ!Box 7530 poteka povsem enako in z istimi orodji kot pri zmogljivejšem (in dražjem) 7590 – to sta predvsem spletni vmesnik in namenska mobilna aplikacija, ki je na voljo tako za operacijski sistem Android kot za iOS. | Foto: Bojan Puhek Upravljanje širokopasovnega modema in usmerjevalnika FRITZ!Box 7530 poteka povsem enako in z istimi orodji kot pri zmogljivejšem (in dražjem) 7590 – to sta predvsem spletni vmesnik in namenska mobilna aplikacija, ki je na voljo tako za operacijski sistem Android kot za iOS. Foto: Bojan Puhek

V Nemčiji je tudi FRITZ!Box 7530 cenejši kot pri nas, a je to predvsem zato, ker je tam na voljo nemška različica, katere vmesnik obvlada domačo nemščino. Pri nas prodajajo (oziroma naši internetni ponudniki dobavljajo) nekoliko dražjo mednarodno, ki podpira še nekaj jezikov, a med njimi (še) ni slovenščine.

Kaj nam je bilo všeč:
- cenovno ugoden glede na zmogljivost in funkcionalnost,
- bogat nabor nastavljivih možnosti in poročanja (kot smo že vajeni pri seriji FRITZ!Box),
- možnost upravljanja in nadzora prek mobilne aplikacije (Android, iOS),
- skromne dimenzije.
Kaj nam ni bilo všeč:
- med jeziki uporabniškega vmesnika ni slovenščine,
- mednarodna različica, ki poleg fritzem domače nemščine podpira še nekaj svetovnih jezikov, je v prosti prodaji nekoliko dražja od nemške.
Ne spreglejte