Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Srdjan Cvjetović

Nedelja,
29. 7. 2018,
4.05

Osveženo pred

2 meseca, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

2

Natisni članek

širokopasovni dostop AVM FRITZ!Box 7590 prvi vtisi Vtisi Vtisi

Nedelja, 29. 7. 2018, 4.05

2 meseca, 1 teden

Prvi vtisi: širokopasovni modem/usmerjevalnik FRITZ!Box 7590

Modem, ki vas lahko zjutraj zbudi in vam skuha kavo

Srdjan Cvjetović

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,13

2

FRITZ!Box 7590, širokopasovni modem, usmerjevalnik, AVM | Foto Bojan Puhek

Foto: Bojan Puhek

Čeprav ga formalno uvrščajo med širokopasovne modeme, FRITZ!Box 7590 zagotavlja še veliko več komunikacijskih funkcij – tako rekoč vse, kar si nekdo v naprednem domu ali v poslovnem okolju malega podjetja lahko zaželi in zamisli.

Širokopasovnih modemov, lahko bi jim rekli tudi usmerjevalnikov FRITZ!Box berlinskega proizvajalca AVM sicer ne bomo našli na policah slovenskih trgovin, a značilni (do zdaj) rdeče-srebrni 'fritzi' vendarle niso tujci v slovenskih domovih.

Nekateri slovenski ponudniki interneta (edini, ki vam lahko zagotovijo širokopasovni modem na vašem internetnem priključku), med njimi je tudi Telekom Slovenije, jih namreč ponujajo v naprednih paketih za poslovne in/ali zahtevnejše uporabnike, za druge pa je lahko na voljo tudi kot dodatno naročilo.

Zato so naprave FRITZ! zelo priljubljene v svoji domači Nemčiji, kjer jih imajo v več kot polovici gospodinjstev.

Poveže vse

FRITZ!Box 7590 je, kot pravijo njegovi ustvarjalci, najboljši in najzmogljivejši širokopasovni modem/usmerjevalnik, ki so ga do zdaj naredili. Po pridobljenih prvih vtisih smo jim pripravljeni kar verjeti, saj se ne moremo spomniti kakšnega podobnega izdelka, ki bi ponujal tako bogat nabor zmogljivosti in povezljivosti v eni sami napravi.

Širokopasovnemu modemu FRITZ!Box 7590 so priložena le kratka natisnjena navodila, saj podrobna navodila, na voljo so na spletnih straneh proizvajalca kot datoteka PDF, obsegajo kar 278 strani. | Foto: Bojan Puhek Širokopasovnemu modemu FRITZ!Box 7590 so priložena le kratka natisnjena navodila, saj podrobna navodila, na voljo so na spletnih straneh proizvajalca kot datoteka PDF, obsegajo kar 278 strani. Foto: Bojan Puhek

Na krilih te povezljivosti in lastnega operacijskega sistema, imenovanega, kakopak, FRITZ!OS, je mogoče (med drugim) ustvariti številna komunikacijska pravila ne le za internet, temveč tudi za telefonijo: na katere telefone lahko zvoni posamezen dohodni klic (lahko tudi na mobilni telefon z namensko aplikacijo FRITZ!Fon), prek katere zunanje linije kličemo s katerekoli naprave, povezane s fritzem (na primer z druge celine s svojim mobilnim telefonom v roki kličemo prek domače stacionarne povezave), kako naj bomo obveščeni o dohodnem klicu doma, tudi če mobilni telefon ni povezan s fritzem (npr. z elektronsko pošto) …

Upravljanje tudi prek mobilnega telefona od koderkoli

Vgrajeni sta tudi zelo nastavljiva tajnica in virtualna telefaksa naprava, ki za svoje polno delovanje ne potrebujeta nič drugega kot navadni telefonski priključek, internetni telefonski priključek ali telefonsko številko s terminacijo SIP. Tajnico seveda lahko poslušamo od koderkoli, fritz pa zna poskrbeti tudi za omrežni tiskalnik, medijski strežnik, časovnico delovanje brezžičnega omrežja in še in še in še.

Podpora različnim vrstam komunikacijskih in računalniških naprav zahteva tudi pester nabor povezovalnih vmesnikov. | Foto: Bojan Puhek Podpora različnim vrstam komunikacijskih in računalniških naprav zahteva tudi pester nabor povezovalnih vmesnikov. Foto: Bojan Puhek

Verjetno ni treba posebej omenjati, da je na voljo tudi posebna aplikacija, ki omogoča poln nadzor in upravljanje modema ter celotnega (domačega) omrežja na daljavo prek mobilnega telefona – le sprijazniti se moramo, da vse te aplikacije in modemski vmesnik ne znajo slovenščine, temveč bo treba izbirati med enim od pogostejših evropskih jezikov.

Prilagodljivo, nadgradljivo, samodejno optimizirano

Nemoteno, zanesljivo in učinkovito delovanje tako ustvarjenega homogenega integriranega komunikacijskega okolja naprednega doma ali manjšega podjetja, ki ga sicer sestavljajo zelo različne komunikacijske in računalniške naprave, opisujejo tudi s pojmom mesh.

Poudarek tega koncepta je, da se povezane naprave med seboj optimalno usklajujejo in da za to od uporabnika ne zahtevajo nobenega dela – razen če sam to seveda želi. Primer tega je samodejna izbira kanala, frekvenčne razporeditve ali frekvenčnega območja (2,4 ali pet gigahercev) za brezžično (WiFi) povezavo za vse povezane naprave, prav tako tudi osrednje nadgrajevanje in nadzor dostopa.

Med številnimi nastavitvami, ki jih ponuja FRITZ!Box 7590, so tudi razni uporabniški profili, ki omogočajo časovno omejevanje dostopa, starševski nadzor in dodeljevanje (ali odvzemanje) drugih uporabniških pravic. | Foto: Bojan Puhek Med številnimi nastavitvami, ki jih ponuja FRITZ!Box 7590, so tudi razni uporabniški profili, ki omogočajo časovno omejevanje dostopa, starševski nadzor in dodeljevanje (ali odvzemanje) drugih uporabniških pravic. Foto: Bojan Puhek

To pa je le začetek raznih možnosti tega modularnega sistema, ki se lahko razvija z novimi napravami, ki bodo ta koncept podpirale, ter nadgradnjami operacijskega sistema FRITZ!OS.

Poleg najmlajšega novejšega modela FRITZ!Box 7590 ga podpira še širokopasovni modem/usmerjevalnik FRITZ!Box 7490, ki prav tako lahko nastopa kot možgani celotnega omrežja, mesh pa podpirajo tudi repetitor FRITZ!WLAN Repeater 1750E in nekatere naprave iz serije FRITZ!Powerline (prenos računalniške omrežne povezave prek električne napeljave).

WiFi, omrežje, ojačevalnik, signal, Fritz! Repeater 1750E
Novice Z repetitorjem in/ali vtičnico pride brezžični signal tudi do najbolj skritega kotička stanovanja ali hiše

Izbirniki in čarovniki

Medtem ko mesh skrbi za optimalno delovanje omrežja, ostane uporabnikom še vedno zelo veliko možnosti prilagajanja omrežja in naprav v njem. Tistim, ki jim sprehajanja po izbirnikih niso preveč pri srcu, bodo prav prišli čarovniki, ki vodijo skozi postopke za nekatera najpogostejša in najpomembnejša opravila.

Med številnimi nastavitvami so tudi razni uporabniški profili, ki omogočajo časovno omejevanje dostopa, starševski nadzor in dodeljevanje (ali odvzemanje) drugih uporabniških pravic.

Mnogo lastnosti in funkcij, ki jih ima 7590, smo sicer spoznali že na prejšnjih modelih, a tokrat je AVM (predvsem s funkcijami nove različice operacijskega sistema FRITZ!OS in podporo za prej omenjeni mesh) vendarle uspelo narediti še nekaj več za resnično popolno komunikacijo v domu zahtevnega uporabnika. | Foto: Bojan Puhek Mnogo lastnosti in funkcij, ki jih ima 7590, smo sicer spoznali že na prejšnjih modelih, a tokrat je AVM (predvsem s funkcijami nove različice operacijskega sistema FRITZ!OS in podporo za prej omenjeni mesh) vendarle uspelo narediti še nekaj več za resnično popolno komunikacijo v domu zahtevnega uporabnika. Foto: Bojan Puhek

Domačim svoje, gostom svoje

Pri brezžičnih povezavah je mogoče vzpostaviti ločena domača in gostujoča omrežja (z varnostnega vidika zelo smotrno, saj se tako preprečuje mešanje domačih in gostujočih naprav), pri vseh je mogoče posebej omogočiti ves promet ali samo določene storitve in vrata (Port).

Doseg vseh teh fritzevih brezžičnih omrežij je mogoče podaljšati z repetitorji ali prek naprav, ki signal posredujejo prek električnega omrežja. Oboje imajo v tudi v družini FRITZ! in smo oboje že preizkusili.

Nemoteno, zanesljivo in učinkovito delovanje homogenega integriranega komunikacijskega okolja naprednega doma ali manjšega podjetja, ki ga sicer sestavljajo zelo različne komunikacijske in računalniške naprave, opisujejo tudi s pojmom mesh. | Foto: AVM Nemoteno, zanesljivo in učinkovito delovanje homogenega integriranega komunikacijskega okolja naprednega doma ali manjšega podjetja, ki ga sicer sestavljajo zelo različne komunikacijske in računalniške naprave, opisujejo tudi s pojmom mesh. Foto: AVM Podobo in delovanje gostujočega omrežja je prav tako mogoče nastaviti do zadnjih podrobnosti, vključno s tem, da se zahteva prijava uporabnika in mu določijo časovno omejena gesla za uporabo.

Pregleden spletni vmesnik za upravljanje

Fritzu lahko celo naročite, da vas ob določeni uri zbudi (ali zbuja, če je dogodek ponavljajoč ob isti uri) z zvonjenjem vseh telefonov, ki so nanj povezani – tudi z mobilnim telefonom celo nekje daleč stran, če na njem teče program, ki ga prek navideznega zasebnega omrežja povezuje z modemom.

Vse vzdrževanje, konfiguruiranje in nastavljanje poteka prek spletnega brskalnika, saj je po namestitvi modema njegovo nadzorno središče dostopno prek spletnega naslova http://fritz.box, ki kaže na njegovo IP-številko.

Poskrbljeno je tudi za sprotno in kumulativno poročanje domala vseh dogodkov in postopkov prek spletnega vmesnika modema, povezanih aplikacij FRITZ! in e-poštnih sporočil.

FRITZ!Box 7590 odstopa od tradicionalne, prepoznavne in nekoč pravzaprav enotne rdeče-srebrne podobe starejših širokopasovnih modemov FRITZ!Box. | Foto: Bojan Puhek FRITZ!Box 7590 odstopa od tradicionalne, prepoznavne in nekoč pravzaprav enotne rdeče-srebrne podobe starejših širokopasovnih modemov FRITZ!Box. Foto: Bojan Puhek

V novi obleki

Mnogo lastnosti in funkcij, ki jih ima 7590, smo sicer spoznali že na prejšnjih modelih, a tokrat je AVM (predvsem s funkcijami nove različice operacijskega sistema FRITZ!OS in podporo za prej omenjeni mesh) vendarle uspelo narediti še nekaj več za resnično popolno komunikacijo v domu zahtevnega uporabnika.

Spremenjena je tudi zunanja podoba: FRITZ!Box 7590 je prvi, ki je odstopil od dozdajšnje značilne podobe usmerjevalnikov AVM. Nova zunanjščina ni nikogar, ki si je med našim preizkusom ogledal ta novi 'fritz', pustila ravnodušnega – večini je bila zelo všeč, a nekateri ji vendarle niso bilo naklonjeni. Presodite sami.

Fritz, pogrej mi vodo za kavo!

FRITZ!Box 7590 zna z žičnimi širokopasovnimi povezavami (VDSL), brezžičnimi povezavami, konvencionalnimi in internetnimi telefonskimi in priključki za faks, brezvrvičnimi telefoni (DECT), omrežnimi tiskalniki, omrežno shrambo in vmesniki za pametni dom.

Pametna vtičnica FRITZ!DECT 200, povezana na FRITZ!Box 7590, omogoča oddaljeno upravljanje (vklop in izklop) ter spremlja porabo energije in temperaturo svoje lokacije. Deluje tudi s starejšimi napravami FRITZ!Box, a pri modelih brez podpore mesh optimizacija delovanja v omrežju ni tako obsežna. | Foto: Srdjan Cvjetović Pametna vtičnica FRITZ!DECT 200, povezana na FRITZ!Box 7590, omogoča oddaljeno upravljanje (vklop in izklop) ter spremlja porabo energije in temperaturo svoje lokacije. Deluje tudi s starejšimi napravami FRITZ!Box, a pri modelih brez podpore mesh optimizacija delovanja v omrežju ni tako obsežna. Foto: Srdjan Cvjetović

Eden od teh vmesnikov za pametni dom (ki smo ga preizkusili hkrati z modemom) je FRITZ!DECT 200, katerega ime sicer ne razkriva, kaj je njegovo temeljno poslanstvo: inteligentno upravljanje vira elektrike na izbrani vtičnici, ki med drugim omogoča oddaljeni nadzor (poenostavljeno: tudi prižig in ugašanje) celo prek interneta na enak način kot katerokoli drugo funkcijo fritza.

Omogoča tudi vnos dogodkov v Googlovem koledarju, ki jih bo FRITZ!DECT 200 upošteval za prižig in ugašanje elektrike, a je morda celo lažje tak koledar vzpostaviti prek vmesnika za FRITZ!Box – seveda tudi to lahko denimo prek mobilnega telefona nekje na drugem koncu sveta.

Mobilna aplikacija MyFRITZ!, na voljo je za operacijska sistema Android in iOS, je zdaj v svoji drugi razvojni generaciji in omogoča oddaljen nadzor in upravljanje komunikacijsko-računalniškega omrežja, katerega osrednji del je širokopasovni modem/usmerjalnik FRITZ!Box 7590. Aplikacija je združljiva tudi z vsemi prejšnjimi širokopasovnimi modemi FRITZ! | Foto: AVM Mobilna aplikacija MyFRITZ!, na voljo je za operacijska sistema Android in iOS, je zdaj v svoji drugi razvojni generaciji in omogoča oddaljen nadzor in upravljanje komunikacijsko-računalniškega omrežja, katerega osrednji del je širokopasovni modem/usmerjalnik FRITZ!Box 7590. Aplikacija je združljiva tudi z vsemi prejšnjimi širokopasovnimi modemi FRITZ! Foto: AVM

Vse na tem pametnem stikalu deluje, kot obljublja, v resnici je delo z njim preprostejše, kot se ga lahko opiše. Proizvajalec AVM med drugim ponuja tudi vmesnik za podobno pameten nadzor radiatorja, ki ga tokrat (še) nismo preizkusili.

Navodila na 278 straneh

Najbrž smo vendarle kaj spregledali, kaj vse zmore, a bomo vsekakor še omenili, da FRITZ!Box 7590 lahko sprejme tudi USB‑adapter za mobilno omrežje, ki lahko zagotovi širokopasovni dostop tudi takrat, ko bi iz kakršnegakoli razloga žična širokopasovna povezava (DSL) odpovedala.

Ena izmed velikih prednosti modema FRITZ!Box 7590 je podpora tehnologiji VDSL 35b super vectoring (znana tudi z imenom Vplus) – a v Sloveniji in številnih drugih državah (tudi Zahodne Evrope) te prednosti še ne bo mogoče izkoristiti, ker so le redka stacionarna širokopasovna omrežja, ki to tehnologijo že podpirajo. | Foto: Bojan Puhek Ena izmed velikih prednosti modema FRITZ!Box 7590 je podpora tehnologiji VDSL 35b super vectoring (znana tudi z imenom Vplus) – a v Sloveniji in številnih drugih državah (tudi Zahodne Evrope) te prednosti še ne bo mogoče izkoristiti, ker so le redka stacionarna širokopasovna omrežja, ki to tehnologijo že podpirajo. Foto: Bojan Puhek

Kot zanimivost morda še to, da je s pripadajočo aplikacijo mogoče s kamerico na mobilnem telefonu, ki ga sicer ne uporabljate za njegov poglavitni namen (in vtičnico, ki ga bo napajala), postaviti mini varnostni sistem za nadzor prostora ter sliko pregledovati, kakopak, na svojem mobilnem telefonu.

Nekdo bi lahko pomislil, da ima  FRITZ!Box 7590 preveč vsega – njegova navodila, ki jih je mogoče pregledati v datoteki PDF, obsegajo skoraj 300 strani, toda ta prilagodljivost je zelo dobrodošla – ne le za tiste, ki že imajo marsikaj v svojem domačem ali manjšem poslovnem omrežju, temveč tudi tiste, ki se vmes spomnijo nadgraditi svoje omrežje z novimi napravami.

Širokopasovni modem/usmerjevalnik FRITZ!Box 7590
Brezžična povezljivost: Dual band 802.11a/b/g/ac/n, 5 GHz in 2.4 GHz; 4x4 MU-MIMO; bazna ostaja DECT
Modemska podpora: VDSL/ADSL 2+ ali kabelsko omrežje
Procesor: dvojni štirijedrni (quad-core) MIPS CPU s taktom dveh gigahercev
Pomnilnik (RAM): 512 megabjtov
Shramba: 512 megabajtov NAND flash
Vmesniki/vhodi: Gigabit WAN, Gigabit Ethernet LAN (štiri), USB 3.0 (dva), VDSL/ADSL2+ Modem (Annex B), analogni telefon (dva), ISDN
Dimenzije: 250 x 48 x 184 milimetra
Nominalna zmogljivost brezžičnega prenosa (WiFi): 1733 megabitov v sekundi (na frekvenci pet gigahercev) in 800 megabitov v sekundi (na frekvenci 2,4 gigaherca)

Prednost, ki je še ni mogoče izkoristiti

Ena izmed velikih prednosti modema FRITZ!Box 7590 je podpora tehnologiji VDSL 35b super vectoring (znana tudi z imenom Vplus) – a v Sloveniji in številnih drugih državah (tudi Zahodne Evrope) te prednosti še ne bo mogoče izkoristiti, ker so le redka stacionarna širokopasovna omrežja, ki to tehnologijo že podpirajo.

Tehnologija VDSL 35b super vectoring načeloma omogoča podatkovne prenose na standardni bakreni žični povezavi s hitrostmi do 300 ali celo 350 megabitov v sekundi na dovolj kratkih razdaljah in z dovolj kakovostnimi kabli, ker izrablja 35 megahercev pasovne širine namesto običajnih približno polovico manj megahercev. Ta pospeševalna tehnologija tekmuje s tehnologijo G.fast, katere prednost so višje teoretične hitrosti, a le na krajših razdaljah – pri večjih dolžinah kabla obljublja VDSL 35b super vectoring boljše rezultate.

Širokopasovnemu modemu FRITZ!Box 7590 je z vsemi možnostmi povezovanja in podporo tehnologiji mesh, ki skrbi za optimalno delovanje celote iz še tako različnih povezanih naprav, težko, če ne kar nemogoče, najti konkurenco v njegovi vsestranskosti. | Foto: AVM Širokopasovnemu modemu FRITZ!Box 7590 je z vsemi možnostmi povezovanja in podporo tehnologiji mesh, ki skrbi za optimalno delovanje celote iz še tako različnih povezanih naprav, težko, če ne kar nemogoče, najti konkurenco v njegovi vsestranskosti. Foto: AVM

Ključni besedi: vsestranski, prilagodljiv

Kdor o svoji internetni povezavi ne razmišlja preveč in je popolnoma zadovoljen s tem, kar je dobil ob priklopu, lahko mirne duše ostane na kateremkoli kosu naprave, ki mu ga je njegov internetni ponudnik namenil (kot smo že omenili, v Sloveniji lahko modeme za širokopasovni priključek dobavi in namesti le internetni ponudnik).

Toda vsem, ki radi prilagajajo, spreminjajo, nadgrajujejo, dopolnjujejo, širijo, časovno opredeljujejo ali kakorkoli drugače spreminjajo obseg svojega komunikacijskega omrežja (na priključku DSL, z optičnim priključkom mora ponudnik zagotoviti dodatni pretvornik) ter parametre njegovega delovanja in zato potrebujejo čim večje možnosti nastavitev, je FRITZ!Box 7590 nepogrešljiv sodelavec, ki mu je težko, če ne kar nemogoče, najti konkurenco v njegovi vsestranskosti.

Kaj nam je bilo všeč:
- resnično veliko število zelo nastavljivih možnosti za celovito komunikacijsko povezovanje in upravljanje komunikacijskega omrežja v domu ali majhnem podjetju,
- možnosti povezovanja mnogo vrst komunikacijskih (analognih, digitalnih in virtualnih) in računalniških naprav (omrežni tiskalniki, medijski strežniki),
- mobilna aplikacija za celovit oddaljeni nadzor in upravljanje,
- intenzivne možnosti spremljanja stanja in delovanja komunikacijskega omrežja ter pripadajočega poročanja.
Kaj nam ni bilo všeč:
- zaradi regulative je v Sloveniji dostopnost in možnost uporabe tega modema odvisna izključno od poslovne odločitve in ponudbe posameznega internetnega ponudnika.
Ne spreglejte