SiolNET. Digisvet Vtisi
5,25

termometer

  • Messenger
  • Messenger

iPhone 7 Plus proti Samsungu Galaxy S7: kateri ima boljši fotoaparat?

5,25

termometer

iPhone 7 Plus, Galaxy S7
Foto: Matic Tomšič

Primerjali smo fotografske zmogljivosti dveh vrhunskih pametnih telefonov, Samsungovega Galaxy S7 in Applovega novinca iPhone 7 Plus. Oba sta zelo dobra mobilna fotografa, a če bi morali izbrati zmagovalca, bi se odločili za Samsunga. 

Kako sta pametna telefona merila moči

Uporabljali smo klasični samodejni način fotografiranja brez vklopljenih pomoči, ki pomagajo ustvariti lepši ali svetlejši posnetek, kot so HDR, bliskavica, ročno nastavljanje osvetljenosti. Obema telefonoma smo brez pritiskanja na zaslona tudi dovolili, naj območje izostritve in osvetljenosti določata sama. 

Vse fotografije, kjer je glavna privlačnost učinek globine polja (izostren objekt v ospredju, zamegljeno ozadje) oziroma tako imenovani bokeh smo posneli iz približno enake oddaljenosti in "iz roke", kar pomeni, da se je morala še posebej izkazati stabilizacija slike. 

Na spodnjih primerjavah fotografij drsnik na sredini z miško potegnite v levo ali desno, da razkrijete preostanek fotografije. Levo posnetki Galaxyja S7, desno iPhona 7 Plus.

Za začetek ena pokrajinska na lep sončen dan: Obe fotografiji sta na prvi pogled prijetni, a zdi se nam, da ima Samsungova (levo) malce več podrobnosti. Poglejte, na primer, travo. Tudi nebo je lepše na fotografiji, posneti s telefonom S7. 

Izvirni fotografiji: iPhone 7 Plus, Galaxy S7

Dinamični razpon osvetlitve, različne barve, različne žemlje: Tu je boljši Samsung Galaxy S7, o tem ni kaj razpravljati. Kruhovsko pecivo na iPhonovo fotografiji že skoraj malce vleče na sivo, fotografija S7 pa je zelo podobna prizoru, ki smo ga videli z lastnimi očmi. 

Izvirni fotografiji: iPhone 7 Plus, Galaxy S7

Učinek globine polja: Tako iPhone kot S7 lepo izostrita predmet v ospredju, a se nam zdi drugi pri tem malo bolj natančen in, kar je morda še pomembneje, konsistenten. Spodnji prizor smo z Galaxy S7 posneli v enem poskusu, medtem ko smo za iPhone 7 potrebovali tri. Vsaka fotografija je bila namreč malce drugačna. 

Izvirni fotografiji: iPhone 7 Plus, Galaxy S7

Še ena od blizu: Ob malce drugačni osvetljenosti je boljšo fotografijo tokrat po našem mnenju naredil iPhone 7 Plus. A znova smo morali na sprožilec pritisniti večkrat, da smo dobili optimalno, medtem ko je Galaxy S7 vsakič ustvaril praktično isto. 

Izvirni fotografiji: iPhone 7 Plus, Galaxy S7

Še preizkus učinka globine polja na prostem: Všeč nam je delo obeh telefonov, znova pa je Samsung morda ponudil malce večjo raven podrobnosti (gledamo predvsem liste vrtnice) kot Applov tekmec.

Izvirni fotografiji: iPhone 7 Plus, Galaxy S7

Povečava: Tu je zmagovalec iPhone 7 Plus s svojo dvojno kamero, ki mu omogoča dvakratno optično povečavo slike. Raven podrobnosti je na iPhonovi fotografiji višja kot pri Samsungovi. Poglejte, na primer, klimatsko napravo v predzadnjem nadstropju ali pa dimnike. Je pa S7 za odtenek boljši pri poustvarjanju barv, na iPhonovi fotografiji se zdijo bolj sprane.

Izvirni fotografiji: iPhone 7 Plus, Galaxy S7

Selfie: Bolj se je izkazal iPhone 7 Plus. Obraza na fotografiji sta bolj podrobna in bolj izostrena kot pri Galaxyju S7, kjer podobnega rezultata nismo mogli dobiti pod nobenim kotom fotografiranja. 

Izvirni fotografiji: iPhone 7 Plus, Galaxy S7

Fotoaparat smo obrnili proti močni sončni svetlobi: Tu nam je bilo bolj všeč, kaj je storil iPhone. Presodite sami, sicer pa fotografiranja v to smer ne priporočamo, ker se močno pozna na količini podrobnosti. 

Izvirni fotografiji: iPhone 7 Plus, Galaxy S7

Sklepna beseda

Oba pametna telefona znata zajeti odlične fotografije, a naš favorit je Samsung Galaxy S7.

Glavna razloga za to sta hitrejša izostritev motiva in konsistenca - S7 bo v mirni roki vedno posnel enako fotografijo. iPhone 7 Plus (tudi iPhone 7) medtem vselej aktivno išče najboljše pogoje za fotografiranje (svetloba, ostrenje), zato je vsak posnetek drugačen od prejšnjega, pa četudi so razlike največkrat minimalne. 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 45
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin