SiolNET. Digisvet Tehnik
3,32

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Umrl je priljubljen internetni zvezdnik, ki je obiskal tudi Slovenijo

3,32

termometer

 | Foto: Know Your Meme
Foto: Know Your Meme

V četrtek je po štiriletnem boju z rakom umrl 33-letni Britanec John Peter Bain, ki je bil na spletu bolj znan po vzdevku TotalBiscuit. Bain je veljal za enega najboljših komentatorjev računalniških iger na svetu. Na spletni strani YouTube, kjer je bil Bain najbolj aktiven, mu je sledilo 2,2 milijona ljudi. Leta 2015 je bil tudi eden od povabljenih govorcev na 4. konferenci digitalnih komunikacij Diggit v Ljubljani. 

"Ni mi ostalo več veliko časa," je John Peter Bain oziroma TotalBiscuit (ali tudi The Cynical Brit) 1. maja letos zapisal v dolgi objavi na spletnem forumu Reddit.

"Povedali so mi, da mi tudi kemoterapija ne more več pomagati. Razen če se zgodi čudež, je to verjetno zadnja objava o mojem zdravju," je razkril resnost svojega stanja in obenem napovedal, da se bo upokojil, kar zadeva komentiranje računalniških iger in objavljanje videoposnetkov oziroma bo to prepustil svoji ženi. 

Na največjem spletnem forumu Reddit, kjer je bil zelo priljubljen, je današnja objava o smrti Johna Baina oziroma TotalBiscuita ena največkrat ogledanih v zadnjem mesecu. |  Foto: H3 Podcast | Foto: Na največjem spletnem forumu Reddit, kjer je bil zelo priljubljen, je današnja objava o smrti Johna Baina oziroma TotalBiscuita ena največkrat ogledanih v zadnjem mesecu. | Foto: H3 Podcast

Bainu so aprila 2014 odkrili raka na črevesju. Čez eno leto je svojim sledilcem na internetu sporočil, da je kemoterapija uspela in da raka ni več, a jih že oktobra 2015 spet v skrbi spravil z novico, da so mu odkrili metastazo na jetrih. Zdravniki so napovedali, da bo najverjetneje živel še dve ali tri leta, saj te oblike raka ni bilo mogoče operirati.

Adrian Lamo Digisvet V neznanih okoliščinah umrl eden od najslavnejših hekerjev

Aprila letos je Bain začel tožiti o bolečinah v hrbtu in ugotovili so, da je začel rak zaradi širjenja pritiskati na njegovo hrbtenjačo. Obvestili so ga tudi, da mu odpovedujejo jetra. Da je umrl, je na družbenem omrežju Twitter v četrtek razkrila njegova žena Genna Bain. 

Komentator, ki ga je bilo veselje poslušati, in borec za pravice malega človeka

Bain je računalniške igre začel komentirati leta 2005, ko je bila največja igra na svetu World of Warcraft, ki jo je prek spleta igralo več kot deset milijonov ljudi. A komentiranje je njegova kariera postalo šele po letu 2010, ko je izgubil službo v podjetju za finančno svetovanje.

Odprl je kanal na spletni strani YouTube in izkazalo se je, da so imeli ljudje radi njegov umirjen in objektiven, a hkrati kritičen in nikoli dolgočasen pogled na številne priljubljene računalniške igre. Na YouTubu kanalu TotalBiscuit, ki ga zdaj vodi Johnova žena Genna, sledi več kot 2,2 milijona ljudi. 

Zadnji videoposnetek, v katerem je govoril Bain (z vzdevkom The Cynical Brit), je bil objavljen 3. maja:

Bainovo komentiranje iger je pritegnilo tudi nekatere gigante industrije. Blizzard Entertainment, eden najuspešnejših razvijalcev računalniških iger na svetu, ga je povabil h komentiranju profesionalnih turnirjev v igri StarCraft II. Podobno vabilo je Bain dobil tudi od japonskega Sonyja. 

Eden redkih videoposnetkov, v katerem TotalBiscuit ne sedi pred mikrofonom, temveč je bolj dinamičen:

Mnogi so sicer Baina radi poslušali tudi zato, ker je v svojih videoposnetkih večkrat kritiziral pogosto mačehovski odnos industrije videoiger do tistih, ki jo financirajo, se pravi igralcev.

Bil je aktivist za pravice potrošnikov in na spletu velikokrat glasno opozarjal, kadar so bile te kršene: ko igra kljub obljubam ni delovala tako, kot bi morala, ali ko so spletni kritiki v zameno za zgodnji dostop do igre njenemu razvijalcu obljubili dobro oceno, na primer. 

Preberite tudi:

Ninja, Tyler Blevins Digisvet Ninja: kdo je fenomen, ki iz svoje spalnice služi celo bogastvo

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 4
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin