SiolNET. Digisvet Novice
4,14

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Znanstveniki ovrgli 300 let staro domnevo o spermijih

4,14

termometer

Spermiji
Znanstveniki so odkrili, da človeški spermiji plavajo podobno kot vidre, ne kot jegulje, kot so dolgo domnevali. Foto: Getty Images

Človeški spermiji plavajo podobno kot vidre, v novi študiji trdijo raziskovalci, ki so na podlagi modernih 3D-mikroskopov ovrgli več kot 300 let staro domnevo, da semenčice plavajo s pomočjo repka, ki se giblje levo in desno. Odkritje so avtorji univerz v Bristolu in Ciudadu de Mexicu predstavili v reviji Science Advances.

Nizozemec Antoni van Leeuwenhoek je že v 17. stoletju z navadnim mikroskopom opazoval gibanje spermijev v semenski tekočini in postavil tezo, da se gibljejo podobno kot jegulje, poroča STA.

Z univerze v Bristolu pa so sporočili, da gre zgolj za optično iluzijo. Britanski strokovnjaki trdijo, da spermij za gibanje po tekočini uporablja le eno stran repa. Da ne bi plavali v krogu, se podobno kot vidre vrtijo, da ohranijo smer.

Strokovnjaki bodo v prihodnosti lahko prepoznali nezdrave spermije

Klasični mikroskop daje vtis, da se repki semenčic premikajo simetrično z ene na drugo stran, je zapisal vodja študije in strokovnjak za področje plodnostne matematike Hermes Gadelha. "Spermiji so se prilagodili in svoje enosmerno plavalno gibanje izenačili tako, da se v vodi vrtijo. Gibanje je podobno delovanju odpirača za vinsko steklenico, torej podobno kot pri vidrah," pravi Gadelha.

Ta dodaja, da so spermiji rešili eno od matematičnih ugank v mikroskopskem merilu. Simetrijo so ustvarili iz asimetrije. Študija pa ima tudi uporabno funkcijo. Strokovnjaki trdijo, da bo v prihodnje na podlagi gibanja repkov mogoče prepoznati zdrave in nezdrave spermije, poroča STA.

 

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 3
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin