Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Četrtek,
27. 10. 2016,
11.37

Osveženo pred

6 let, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Natisni članek

digisvet letalska nesreča letalo

Četrtek, 27. 10. 2016, 11.37

6 let, 7 mesecev

Zakaj bo potovanje z letali kmalu postalo veliko bolj varno

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,50

1

Podjetje Aieron bo predvidoma leta 2018 zagnalo satelitsko sledenje potniškim letalom. Z novo tehnologijo bo izgubljanje letal sredi oceanov kot v primeru malezijskega boeinga 777 leta 2014 postalo preteklost. 

 | Foto:

Rešitev podjetja Aireon je satelitsko komunikacijsko omrežje, ki bo podatkom o potovanju letal - hitrosti, višini in predvsem natančni lokaciji - sledilo v realnem času. Letala, sateliti in kontrolni stolpi na tleh si bodo podatke o položaju letal izmenjali dvakrat na sekundo.

"Sledenje potniškim in tovornim letalom na območjih, ki niso v dosegu radarjev, predvsem nad oceani, danes ne poteka v realnem času (sproti)," je za ameriški medij Fortune povedal direktor podjetja Aireon Don Thoma. "Letala svojo lokacijo kontroli tam sporočijo vsakih 15 ali 20 minut. Vmes se lahko premaknejo za 200, 300 kilometrov."

Kontrola poletov ima takrat, ko letala potujejo nad območji, ki jih njihovi radarji ne dosežejo, na primer nad Tihim oceanom, na voljo le približek lokacije letala. Če letalo strmoglavi in čofne v ocean, premer kroga iskanja pogosto znaša nekaj sto kilometrov.  | Foto: Reuters Kontrola poletov ima takrat, ko letala potujejo nad območji, ki jih njihovi radarji ne dosežejo, na primer nad Tihim oceanom, na voljo le približek lokacije letala. Če letalo strmoglavi in čofne v ocean, premer kroga iskanja pogosto znaša nekaj sto kilometrov.  Foto: Reuters

Pri Aireonu, ki bo tehnologijo iz teorije in prototipa v prakso prenesel predvidoma leta 2018, pričakujejo, da bo imela ta poleg določanja natančne lokacije letala in hitrejšega iskanja preživelih v primeru nesreče tudi druge pozitivne posledice. 

Kontrola poletov bo lahko zaradi preciznejšega sledenja letalom varnostne razdalje med potniškimi poleti v najprometnejših koridorjih, na primer nad severnim Atlantskim oceanom (relacija Evropa-Severna Amerika), zmanjšala tudi za 80 odstotkov. 

Severnoatlantski koridor, natančneje relacija London (letališče Heathrow, na fotografiji)-New York (letališče JFK), je glede na prepotovane kilometre za vsak sedež na letalu posebej najprometnejša letalska pot na svetu. | Foto: Reuters Severnoatlantski koridor, natančneje relacija London (letališče Heathrow, na fotografiji)-New York (letališče JFK), je glede na prepotovane kilometre za vsak sedež na letalu posebej najprometnejša letalska pot na svetu. Foto: Reuters

S tem bi dosegli ne le zmanjšanje trajanja nekaterih poletov, temveč tudi prihranek pri gorivu, ki se bo letno obračunaval v desetinah milijonov evrov, še napovedujejo pri Aireonu. 

 

Ne spreglejte