Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Matic Tomšič

Sobota,
1. 6. 2019,
4.00

Osveženo pred

4 leta, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

1

Natisni članek

Wikipedia The North Face prevara digizgodbe

Sobota, 1. 6. 2019, 4.00

4 leta, 3 mesece

Zahrbtna poteza očrnila ugled velikana športne opreme: Zelo nam je žal

Matic Tomšič

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3,24

1

The North Face | Znamka The North Face slovi po oblačilih in športni opremi, ki je na kožo pisana pohodnikom in pustolovcem. | Foto Reuters

Znamka The North Face slovi po oblačilih in športni opremi, ki je na kožo pisana pohodnikom in pustolovcem.

Foto: Reuters

Ameriški proizvajalec priljubljenih športnih oblačil in opreme The North Face je za oglaševanje svojih izdelkov tako, da so se njihove fotografije uvrstile na vrh prve strani rezultatov iskanja na Googlu, zlorabil spletno enciklopedijo Wikipedijo. O svoji "iznajdljivosti" so se pri The North Face celo pohvalili z dvominutnim videoposnetkom in se za nameček še zlagali, da je pri njihovem početju sodelovalo tudi vodstvo Wikipedije. 

Pri družbi The North Face so izvedli zvito oglaševalsko kampanjo, za katero so na lokacijah izbranih naravnih znamenitosti, ki so magneti za turiste, željne pohodništva, športnih aktivnosti in kampiranja, najprej posneli promocijske fotografije svojih izdelkov, nato pa so s temi fotografijami posodobili članke v spletni enciklopediji Wikipediji, ki opisujejo izbrane lokacije.

The North Face si je s tem zagotovil vrhunsko spletno izpostavljenost, saj so se njegove fotografije z Wikipedije na vrhu rezultatov iskanja na Googlu pojavile vsakič, ko je nekdo iskal enega od krajev, ki je imel z novo fotografijo opremljen pripadajoč članek na Wikipediji. 

Takole je bila na Wikipediji videti fotografija brazilskega narodnega parka Guarita pred posegom podjetja The North Face:

The North Face | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Takole pa je bila videti po urejanju oglaševalske agencije Leo Burnett Tailor Made, ki ji je The North Face zaupal izvedbo oglaševalske kampanje:

The North Face | Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons Foto: Thomas Hilmes/Wikimedia Commons

Facebook prevara
Novice Kdo je v resnici 23-letni slovenski bogataš, ki ponuja visoko nagrado

Zapravili nismo absolutno nič, pomagala nam je Wikipedija, se je hvalil The North Face

Izkazalo se je, da v organizaciji Wikimedia Foundation, ki skrbi za nemoteno delovanje največje spletne enciklopedije, o skrivnem projektu podjetja The North Face, ki je trdilo, da so oglaševalsko kampanjo izvedli v sodelovanju z Wikipedio, niso vedeli nič. 

The North Face se je pohvalil, da za inovativno oglaševanje niso plačali čisto nič, temveč so zgolj sodelovali z Wikipedijo. Izkazalo se je, da je bil drugi del te trditve laž. | Foto: The North Face / Posnetek zaslona The North Face se je pohvalil, da za inovativno oglaševanje niso plačali čisto nič, temveč so zgolj sodelovali z Wikipedijo. Izkazalo se je, da je bil drugi del te trditve laž. Foto: The North Face / Posnetek zaslona

Pri Wikimedia Foundation so v sporočilu za javnost ostro obsodili početje podjetja The North Face in ga označili za neetično manipulacijo s podatki in celo vandalizem. Enciklopedija Wikipedija je namreč na neki način v javni lasti, saj lahko članke ureja vsak, a ne v pridobitniške namene, kar so storili pri The North Face.

"Wikipedijini prostovoljci že 18 let urejajo in dopolnjujejo največjo enciklopedijo na svetu, ki jo lahko vsak uporablja popolnoma brezplačno. Borijo se proti pristranskosti in napačnim informacijam ter gradijo mrežo zaupanja. Zaupanja, ki ga je The North Face zlorabil, da bi prodal več oblačil, zaradi česar smo nanje lahko upravičeno jezni," so zapisali pri Wikimedia Foundation.

Proizvajalec športne opreme je po mnenju Wikimedia Foundation tudi prekršil lastna načela, saj "vseskozi poudarja svoje zavzemanje za ohranitev narave in predvsem boj za javno dobro, nato pa stori nekaj, kar je povsem v nasprotju s tem bojem". 

Lažne trgovine
Novice Seznam trgovin, kjer kljub popustom ne naročajte ničesar

The North Face se je v spodnji objavi na družbenem omrežju Twitter po tem, ko je na dan prišla laž o domnevnem sodelovanju z Wikipedijo, za potezo že opravičil, nemudoma prekinil oglaševalsko kampanjo in se tudi zavezal k doslednejšemu upoštevanju načel, na katere je opozorila organizacija Wikimedia Foundation:

Preberite tudi:

Onecoin Ruja
Novice Imperij "kriptokraljice" se ruši, denar več tisoč Slovencev verjetno izgubljen #video
Steve Jobs, Mercedes
Novice Direktorjev mercedes vedno na mestu za invalide, imel je poseben razlog
Most Poljska
Novice Med obnovo znanega mostu naleteli na izjemen zaklad
Mordhau
Novice Slovensko uspešnico hvalijo po vsem svetu: tako se dela! #video
Ne spreglejte