Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
20. 2. 2014,
9.04

Osveženo pred

2 leti, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

WhatsApp Facebook Jan Koum Mark Zuckerberg

Četrtek, 20. 2. 2014, 9.04

2 leti, 8 mesecev

WhatsApp bo Facebookov!

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Facebook namerava za 19 milijard dolarjev v gotovini in delnicah odkupiti konkurenčno, med najstniki priljubljeno omrežje WhatsApp.

Če bo nakup izpeljan, bo to največji odkup Facebooka do zdaj in večji posel od vseh podobnih s strani konkurenčnih spletnih podjetij, kot sta Google ali Apple ter celo Microsoft.

Facebook bo za WhatsApp odštel štiri milijarde v gotovini in 12 milijard dolarjev v delnicah. Njegov kitajski tekmec WeChat ima 270 milijonov aktivnih uporabnikov, japonski Line pa je pred kratkim presegel 300 milijonov registriranih uporabnikov.

Ustanovitelji in uslužbenci WhatsAppa, ki jih je le 55, bodo dobili delnice v vrednosti treh milijard dolarjev, ki jih bodo lahko spravili v promet šele štiri leta po zaključku posla. To naj bi se zgodilo do konca letošnjega leta.

Bo WhatsApp padel pod vpliv Facebooka? Vendar pa želi Facebook v kali zatreti konkurenco, ki bi mu lahko sčasoma odvzela velik del trga. Facebook je namreč vse bolj "okužen" s starši, ki nadzirajo svoje otroke ali jih spravljajo v zadrego, WhatsAppa pa še niso odkrili in najstniki se vse bolj zatekajo tja.

Kot pravi prvi mož Mark Zuckerberg, ima WhatsApp izredno vrednost: "WhatsApp je na poti, da poveže milijardo ljudi. Servisi, ki dosežejo tak mejnik, imajo izjemno vrednost. Jana (ustanovitelja WhatsAppa, op. a.) poznam že dolgo in veselim se, da bom sodeloval tako z njim kot njegovo ekipo in svet še bolj povezal in ga naredil še bolj odprtega."

Prehitel tako Facebook in Twitter Po napovedih naj bi WhatsApp milijardo uporabnikov dosegel avgusta 2015. To je približno leto in pol hitreje, kot jih je dosegel Facebook, takrat pa bo WhatsApp star malce več kot 6 let. Trenutno ima več kot 450 milijonov aktivnih mesečnih uporabnikov, od tega 320 aktivnih dnevnih uporabnikov. Kot so sporočili iz podjetja, dnevno pridobivajo več kot milijon novih uporabnikov. Za primerjavo: Twitter je v zadnjem četrtletju 2013 dodal 9 milijonov novih uporabnikov, Facebook pa 40.

Facebook bo WhatsApp ohranil kot posebno omrežje, podobno, kot je storil po prevzemu Instagrama za 715,3 milijona dolarjev pred dvema letoma. WhatsApp povezuje uporabnike pametnih telefonov, ki si lahko med seboj pošiljajo besedila, fotografije, video- in tonske posnetke. Posebej cenjena je ponudba telefoniranja v tuje države, ki je brezplačna.

Od večerje do nakupa New York Times poroča, da sta bila Zuckerberg in ustanovitelj WhatsAppa Jan Koum v pogovorih kar dve leti. V začetku februarja letos je po poročanju omenjenega medija Zuckerberg Kouma povabil k sebi domov na večerjo, kjer mu je predlagal nakup WhatsAppa. Koum se je k Zuckerbergu vrnil na valentinovo, ko naj bi se podrobneje pogovorila. Pogovore sta končala prejšnji teden.

Ne spreglejte